2014-01-22 09:11:08
Φωτογραφία για ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Πλήρη ανατροπή στον τρόπο που οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θεωρούν ή τηρούν βιβλία και στοιχεία φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Αθεώρητες αποδείξεις και τιμολόγια, προαιρετική χρήση των ταμειακών μηχανών, απαλλαγή από τήρηση βιβλίων και έκδοση αποδείξεων για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που περιλαμβάνει εγκύκλιος του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο μπαίνει τέλος στη θεώρηση όλων των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων, ενώ καταργούνται τα πρόσθετα βιβλία η έκδοση δελτίων αποστολής κτλ.

Με τις νέες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων με φορολογικές ταμειακές μηχανές ακόμη και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως, η χρήση των ταμειακών μηχανών δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να απαλλάσσονται από τη τήρηση βιβλίων και έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα με τζίρο έως 5.000 ευρώ, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές κλπ) που θα τηρούν βιβλία και θα κόβουν αποδείξεις ακόμη και αν τα ακαθάριστα έσοδα τους είναι μικρότερα των 5.000 ευρώ.   


Οι σημαντικότερες αλλαγές  

Κατάργηση υποχρέωσης παροχής ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων). Οι φορολογούμενοι που εκμεταλλεύονται χώρους διαμονής ή φιλοξενίας (ξενοδοχεία κ.λπ.), εκπαιδευτήρια, κλινικές ή θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια και χώρους στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι δεν υποχρεούνται στην τήρηση πρόσθετων βιβλίων.Κατάργηση θεώρησης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων. Οι εφορίες δεν θεωρούν οποιοδήποτε φορολογικό βιβλίο και στοιχείο. Τυχόν αποθέματα θεωρημένων και μη χρησιμοποιηθέντων φορολογικών βιβλίων και στοιχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι της εξαντλήσεως αυτών.Κατάργηση έκδοσης εγγράφων μεταφοράς (φορτωτικών) - Έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για τις μεταφορές αγαθών.Κατάργηση έκδοσης αποδείξεων δαπανών - Έκδοση τίτλου κτήσης για τη λήψη υπηρεσιών από πρόσωπα μη υπόχρεα έκδοσης τιμολογίου.Αντί της έκδοσης απόδειξης δαπάνης, ο κάθε υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών και τα λοιπά πρόσωπα (Δημόσιο, ΝΠΔΔ κλπ) οφείλουν να αποδεικνύουν τις λήψεις υπηρεσιών από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών,  συντάσσοντας, εντός των προθεσμιών, τίτλο κτήσης στον οποίο περιλαμβάνονται, τα στοιχεία των συμβαλλομένων καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής.Χρόνος έκδοσης τιμολογίων (για την πώληση αγαθών). Το τιμολόγιο εξακολουθεί να μπορεί να εκδίδεται το αργότερο σε 1 μήνα από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών στον αγοραστή και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.Κατάργηση δελτίου αποστολής - Τρόπος παρακολούθησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

Ποιοι υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και ποιοι εξαιρούνται  

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά τη προηγούμενη χρήση είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 5.000 ευρώ. Ωστόσο, ο  κανόνας αυτός δεν ισχύει για όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κλπ) οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν βιβλία και να κόβουν αποδείξεις έστω και αν τα ακαθάριστα έσοδα τους είναι μικρότερα των 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται ποιοι υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και ποιοι εξαιρούνται:

Εξακολουθεί να απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής κάθε φυσικό πρόσωπο, υπόχρεο εφαρμογής του ΚΦΑΣ, το οποίο κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησε συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι 5.000 ευρώ. Ωστόσο τα φυσικά πρόσωπα, που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ.) εξακολουθούν να μην απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, έστω και αν, τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είναι κάτω των 5.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι απαλλασσόμενος από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων λιανικής γιατρός με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 5.000 ευρώ.Στη Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά βιβλία) η υποχρεωτική απογραφή κατά την 31.12.2013 καταλαμβάνει μόνο τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών που κατά τη χρήση αυτή πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από τη πώληση αγαθών πάνω από 150.000 ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες απαλλάσσονται ορισμένοι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών της Β' κατηγορίας από την τήρηση βιβλίου απογραφών και κατάρτισης απογραφής, ισχύουν και για την απογραφή της χρήσης αυτής. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που δεν διενεργείται απογραφή (ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 150.000 ευρώ ή απαλλασσόμενες δραστηριότητες σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις), ως απογραφή λήξης της χρήσης 2013 λαμβάνεται το ποσοστό 10% επί των αγορών της χρήσης αυτής.Για την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΦΑΣ σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι υπόχρεα απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδονται στοιχεία από τον αντισυμβαλλόμενο, θα λαμβάνονται υπόψη τα οριζόμενα στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τα οποία «Επιχειρηματική δραστηριότητα» για την οποία υπάρχει υποχρέωση απεικόνισης συναλλαγών είναι αυτή που περιλαμβάνει συστηματική διενέργεια πράξεων (συναλλαγών). Ως «συστηματική διενέργεια πράξεων» θεωρούνται τουλάχιστον τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου ή εντός 2 ετών εφόσον πρόκειται για συναλλαγές που αφορούν ακίνητα. Εξαιρούνται από τον κανόνα αυτό οι συναλλαγές αγοράς και πώλησης τίτλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ή κρατικών ομολόγων, εκτός από τις περιπτώσεις φορολογουμένων που ασχολούνται κατʼ επάγγελμα με τις συναλλαγές αυτές.

«Ξαναβλέπει» τα πρόστιμα της εφορίας το ΥΠΟΙΚ

Διορθωτικές αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά το κύμα αντιδράσεων από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Θα εξετάσουμε περιπτώσεις υπέρμετρων επιβαρύνσεων, έχουμε ζητήσει εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες», λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου προαναγγέλλοντας άμεση νομοθετική παρέμβαση.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «βομβαρδίζεται» καθημερινά από επιστολές διαμαρτυρίας διαφόρων φορέων ανά την Ελλάδα με τις οποίες καταγγέλλουν «ληστρικά» και «εξοντωτικά» πρόστιμα για λογιστές και μικρομεσαίους ενώ στο διαδίκτυο συγκεντρώνονται υπογραφές. 

Την τελευταία εβδομάδα μόνο από έναν λογιστή που ξεκίνησε το κίνημα των υπογραφών στο διαδίκτυο έχουν μαζευτεί 8.200 υπογραφές διαμαρτυρίας.

Ο βασικός αντίλογος στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ιδίως όσον αφορά στα πρόστιμα των 1.000 ή των 2.500 ευρώ που προβλέπονται για τη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων αφορά στο γεγονός ότι τα πρόστιμα αυτά προβλέπονται όχι για τη μη πληρωμή των φόρων αλλά για τη μη υποβολή δηλώσεων. Από τις αρχές του έτους, η υποβολή δηλώσεων έχει αποσυνδεθεί από την πληρωμή των οφειλών και επομένως, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον οποιονδήποτε να μην υποβάλλει εντός των προθεσμιών τις προβλεπόμενες δηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι το παράδειγμα που ανέδειξαν οι λογιστές της Μαγνησίας είναι πράγματι, αν και ακραίο, ουσιαστικό. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μια επιχείρηση η οποία απασχολεί έναν εργαζόμενο με αμοιβή 700 ευρώ το μήνα, πρέπει να παρακρατά κάθε μήνα και να αποδίδει στην Εφορία το ποσό των 4 ευρώ. Αν δεν υποβάλλει τη δήλωση τον πρώτο μήνα το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, τον δεύτερο 2.000 και από τον τρίτο και μετά 4.000 κάθε μήνα.

Με την επιβολή τόκου 8,76% αλλά και το πρόστιμο 10% από το δεύτερο μήνα μη πληρωμής και 20% με την πάροδο έτους, τα 4 ευρώ το μήνα ή 56 ευρώ το χρόνο φτάνουν στα 39.000 ευρώ. Η επιβάρυνση είναι πραγματικά εξωφρενική, το ερώτημα από την άλλη πλευρά που τίθεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι «γιατί να μην υποβάλλει για δώδεκα μήνες τη δήλωση».

Ενδεικτική της κατεύθυνσης των αλλαγών πάντως είναι η άποψη που διατυπώνεται στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση όπου για λόγους ανωτέρας βίας (όχι για επιχειρήσεις με λογιστήρια), κάποιος επιτηδευματίας δεν υπέβαλλε μία φορά στην ώρα της μία δήλωση θα πρέπει να υπάρχει επιείκεια «και όχι να πέφτει το χιλιάρικο μπαμ και κάτω» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών:

Για υπόχρεους με απλογραφικά (πρώην Β΄ κατηγορίας)

·1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση

· 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας

·4.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας

Για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄κατηγορίας)

·2.500 ευρώ για την πρώτη παράβαση

· 5.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας

· 10.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας

Αν η δήλωση είναι χρεωστική εντός από το πρόστιμο επιβάλλεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου επιβάλλονται πρόστιμα:

·10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου

·20% μετά την πάροδο έτους

·30% μετά την πάροδο δύο ετών

·Παράλληλα από τον πρώτο μήνα όπου η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη αρχίζει να τρέχει και ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων

· 1.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία και

· 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία

Για ανακριβείς δηλώσεις

Όταν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του φόρου με βάση τη διορθωτική, επιβάλλεται πρόστιμο από 10% έως και 100% ανάλογα με τη διαφορά ( το 100% επιβάλλεται στην περίπτωση όπου ο κανονικός φόρος είναι πάνω από 50% σε σχέση με το φόρο που προέκυπτε από την ανακριβή δήλωση).

Μη υποβολή δήλωσης με χρεωστικό αποτέλεσμα

· Διπλάσιος φόρος. Επί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου το πρόστιμο ανέρχεται στο 20% του φόρου.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ