2014-01-23 01:55:07
Σε μια εποχή που ο όρος ανάπτυξη και παραγωγή είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το κάνουν πράξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.
Βιοκαλλιεργητές, γεωπόνοι και επιστήμονες, προσφέρουν ανιδιοτελώς την πολύτιμη γνώση τους σε νέους -και όχι μόνο- αγρότες αλλά και ερασιτέχνες που αγαπούν την ενασχόληση με τη γη.
Στην τρίτη χρονιά λειτουργίας του, το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο θα προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες σε όσους παρακολουθήσουν τα μαθήματά του.
To σχολείο θα πραγματοποιεί μαθήματα κάθε Κυριακή, στο αγρόκτημα του Θεόδωρου Αρβανίτη, στις Αφίδνες (Κιούρκα). Τα μαθήματα θα είναι θεωρητικά και πρακτικά. Καθένα από αυτά, θα έχει συνολική διάρκεια πέντε ώρες. Στο σχολείο θα διδάξουν ανιδιοτελώς ειδικοί επιστήμονες με σημαντική εμπειρία και γνώσεις στο εκάστοτε διδακτικό πεδίο.
Μέσα από τα μαθήματα δίνεται η ευκαιρία για εμβάθυνση στα διάφορα αντικείμενα της βιολογικής γεωργίας (καλλιέργεια, φυτοπροστασία, κ.α.) να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις. Προσφερόταν σε ανθρώπους που είτε ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα, είτε πρόκειται να ασχοληθούν με αυτό στο άμεσο μέλλον.
Λίγα λόγια για την οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία
Η οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία έχει μία ιστορία περίπου 25 χρόνων στην Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα εξέλιξή της στηρίχθηκε κυρίως στην επιμονή, ενός αρχικά μικρού αριθμού βιοκαλλιεργητών και γεωπόνων, ελάχιστων φορέων και ακόμα μικρότερου αριθμού καθηγητών πανεπιστημίου και εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο συμβατικός- βιομηχανικός τρόπος παραγωγής που είχε επικρατήσει το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα δεν ήταν αειφόρος.
Το μεγάλο στοίχημα, για την οικολογική γεωργία, είναι να κερδίσει έδαφος που δικαιωματικά της ανήκει, προσφέροντας στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, στην διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην προάσπιση της υγείας μας.
Η παραγωγή τεχνογνωσίας και η διάδοση της, είναι αναγκαία σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε επαγγελματικό επίπεδο (βιοκαλλιεργητές, γεωτεχνικοί, ερευνητές, σύμβουλοι κ.α.), αλλά ακόμα και ως ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα ποιοτικής διατροφής για τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Με την παρακίνηση του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, είναι σήμερα γεγονός ενός φορέα που, θα ενισχύσει και θα διαδώσει τις ιδέες και τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η δημιουργία του Σχολείου για την Οικολογική Γεωργία, που προσφέρει μαθήματα «θεωρίας και πράξης» για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου οικονομικά βιώσιμου αγροκτήματος.
«Μέσα σε λίγα μαθήματα μάθαμε τόσα όσα δε μάθαμε στο Πανεπιστήμιο»
«Πέρσι έγιναν περίπου 22 μαθήματα, τις Κυριακές στο σχολείο. Περίπου 120 άτομα συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν στη λαχανοκομία, δενδροκομία, μελισσοκομία και μεταποίηση. Οι γεωπόνοι που έρχονται στο κτήμα και εκπαιδεύονται πραγματικά σε θεωρία και πράξη, αυτό που μας λένε είναι πως: Μέσα σε λίγα μαθήματα μάθαμε τόσα όσα δε μάθαμε στο Πανεπιστήμιο τόσα χρόνια. Τα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν ανθρώπους να καταστρέφουνε για αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την επιστήμη. Η επιστήμη είναι ένα εργαλείο αλλά πρέπει να έρθει στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελός της» τονίζει στην greenweek, oΘοδωρής Αρβανίτης.
Επάγγελμα βιοκαλλιεργητής
Οι βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα είναι περίπου 30.000. «Προκαλούμε τους πάντες να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν την ποιότητα των προϊόντων μας. Έχουμε δεχτεί κατά καιρούς αυστηρούς ελέγχους από τις Αρχές. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Δεν υπήρξε κανένα προϊόν μας που να πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις. Εμείς, σαν σύλλογος Βιοκαλλιεργητών κάνουμε από μόνοι μας ελέγχους. Διενεργούμε κάθε μέρα δειγματοληπτικά περίπου 15 ελέγχους σε προϊόντα μελών μας. Δε χαριζόμαστε σε κανένα και ξεκινάμε από τους εαυτούς μας.
Αντιθέτως είναι συχνό το φαινόμενο να ελέγχονται προϊόντα συμβατικών καλλιεργειών και να καταλογίζονται πρόστιμα ή να αποσύρονται προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για την διατροφή των καταναλωτών» υποστηρίζει στην greenweek, ο Θοδωρής Αρβανίτης.
«Τα αιτήματά μας σαν βιοκαλλιεργητές είναι κοινωνικά, δεν είναι συντεχνιακά. Δεν έχουμε αιτήματα επιδοτήσεων. Ζητάμε καλύτερη εκπαίδευση, τεχνογνωσία και προώθηση των προϊόντων μας. Επιζητούμε τη νομιμοποίηση σε καινούρια πράγματα, που είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε», προσθέτει.
Το εγχείρημα που μπαίνει στην τρίτη χρονιά της ζωής του, υποστηρίζουν η Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, ο Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή».
Αναλυτικό πρόγραμμα του κύκλου μαθημάτων και φόρμα συμμετοχής θα βρείτε στο: oikosxoleio.wordpress.com
Βιολογικές αγορές
Οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός με μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις αγορές απευθείας από τον παραγωγό. Με τον ίδιο τρόπο έχει αγκαλιάσει και το θεσμό των λαϊκων αγορών των παραγωγών βιολογικών προϊόντών. Στροφή στα βιολογικά προϊόντα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευση του προϊόντος που αγοράζουν και καταναλώνουν. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί στις γειτονιές τα καταστήματα βιολογικών-παραδοσιακών προϊόντων, ενώ μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πλέον διαθέτουν ειδικά ράφια, στα οποία φιλοξενούνται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Τα κατά καιρούς διατροφικά σκάνδαλα, σε συνδυασμό με έρευνες για τα οφέλη των βιολογικών παραγωγών ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν τους καταναλωτές να «ψαχτούν» περισσότερο σχετικά με τα προϊόντα που φιλοξενούν στο τραπέζι τους. Αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα «φρέναρε» τη στροφή των καταναλωτών προς τα βιολογικά προϊόντα, εντούτοις πλέον οι πολίτες δείχνουν περισσότερη ευαισθητοποίηση στο θέμα.
Βιολογικά Προϊόντα
Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και ορμόνες.
Οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται στα συμβατικά τρόφιμα και μέσα από το φαγητό φτάνουν στον οργανισμό μας. Τα βιολογικά προιόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους, μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεϊνών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και βιταμινών. Επίσης δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των βιολογικών προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής από το πάγκο του παραγωγού. Η γενική τάση είναι συνεχώς αυξητική όσο αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει αυστηρούς όρους κάτω από ποιες προϋποθέσεις τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα μπορούν να χαρακτηρίζονται βιολογικά ή οργανικά, οικολογικά ή bio και να φέρουν το λογότυπο της ΕΕ ή κάποιο εθνικό σχετικό λογότυπο. Τα βιολογικά προϊόντα για να γίνονται αποδεκτά ως τέτοια πρέπει να παράγονται με πρακτικές εγκεκριμένες και αυτό ισχύει και για τα μεταποιημένα προϊόντα αλλά και τα βιολογικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται εξονυχιστικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από πιστοποιημένες εταιρείες ώστε να αποκτήσουν το σχετικό σήμα. Οι αυστηροί έλεγχοι στα βιολογικά προϊόντα είναι αυτοί που μας εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή τους γίνεται με τρόπο που προσφέρει οφέλη στο φυσικό περιβάλλον, τα ζώα, τις αγροτικές περιοχές και τέλος σε όλους τους καταναλωτές.
Ενώ η τάση είναι τα βιολογικά προϊόντα να πωλούνται είτε απευθείας από τους παραγωγούς, είτε ατομικά, είτε σε εξειδικευμένες αγορές και καταστήματα, τα βιολογικά προϊόντα μας και γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή, τα βρίσκουμε όλο και περισσότερο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε χώρους εστίασης. Σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή των βιολογικών προϊόντων είναι η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τον κλάδο που συνδέεται όλο και περισσότερο με προοδευτικές απόψεις που απλώνονται από και την υγιεινή διατροφή μέχρι την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Ενδεικτά θα σας αναφέρουμε ορισμένα μπορείτε να βρείτε στις λαϊκές βιολογικών προϊόντων της Αττικής:
Λαχανικά: Τομάτα, Αγγούρι, Πιπεριά, Μελιτζάνα, Μπάμια, Κολοκυθάκι, Κολοκύθα, Μαρούλι, Σαλάτες, Πράσο, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι χλωρό, Σπανάκι, Ρόκα, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Λάχανο, Παντζάρι, Σέλινο, Μαϊντανός, Άνιθος, Μάραθος, Καρότο, Πατάτα, Ραπανάκια, Σκόρδο, Φασολάκια, Αγγινάρα, Μπιζέλι, Κουκιά, Καλαμπόκι, Σέσκουλο, Χόρτα, Ζωχός, Ραδίκι, Αντίδι, Ιταλικό Ραδίκι, Λάπαθο, Βρούβες, Τσουκνίδα,
Μυρωδικά: Κόλιανδρος, Καυκαλήθρα, Μυρώνι, Παπαρούνα, Κάρδαμο, Κάπαρη, Δάφνη, Θυμάρι, Ρίγανη, Δυόσμος, Βασιλικός,
Φρούτα: Μήλο, Αχλάδι, Ακτινίδιο, Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνι, Μπανάνα, Σταφύλι, Καρπούζι, Πεπόνι, Κυδώνι, Σύκο, Φράουλα, Ρόδι, Μούσμουλα,
Ξηροί Καρποί:Φυστίκι Αιγίνης, Καρύδι, Κάστανο, Αμύγδαλο
Μεταποιημένα Προϊόντα: Κρασί, Χυμό σταφύλι, Ξύδι, Λάδι, Ψωμί, Μακαρόνια, Κουλουράκια, Αλεύρι, Τοματοπελτές, Μαρμελάδα, Γλυκό κουταλιού, Παστέλι σύκου, Σταφίδα, Αμπελόφυλλα, Γιαούρτι, Τυροκαυτερή, Φέτα
Μέλι: Ελάτης, Θημαριού, Ρείκι, Ανθέων
Ελιές: Βρώσιμες
Όσπρια: Φακές, Φασόλι, Γίγαντες, Ρεβύθι.
greenweek.gr
Βιοκαλλιεργητές, γεωπόνοι και επιστήμονες, προσφέρουν ανιδιοτελώς την πολύτιμη γνώση τους σε νέους -και όχι μόνο- αγρότες αλλά και ερασιτέχνες που αγαπούν την ενασχόληση με τη γη.
Στην τρίτη χρονιά λειτουργίας του, το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο θα προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες σε όσους παρακολουθήσουν τα μαθήματά του.
To σχολείο θα πραγματοποιεί μαθήματα κάθε Κυριακή, στο αγρόκτημα του Θεόδωρου Αρβανίτη, στις Αφίδνες (Κιούρκα). Τα μαθήματα θα είναι θεωρητικά και πρακτικά. Καθένα από αυτά, θα έχει συνολική διάρκεια πέντε ώρες. Στο σχολείο θα διδάξουν ανιδιοτελώς ειδικοί επιστήμονες με σημαντική εμπειρία και γνώσεις στο εκάστοτε διδακτικό πεδίο.
Μέσα από τα μαθήματα δίνεται η ευκαιρία για εμβάθυνση στα διάφορα αντικείμενα της βιολογικής γεωργίας (καλλιέργεια, φυτοπροστασία, κ.α.) να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις. Προσφερόταν σε ανθρώπους που είτε ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα, είτε πρόκειται να ασχοληθούν με αυτό στο άμεσο μέλλον.
Λίγα λόγια για την οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία
Η οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία έχει μία ιστορία περίπου 25 χρόνων στην Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα εξέλιξή της στηρίχθηκε κυρίως στην επιμονή, ενός αρχικά μικρού αριθμού βιοκαλλιεργητών και γεωπόνων, ελάχιστων φορέων και ακόμα μικρότερου αριθμού καθηγητών πανεπιστημίου και εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο συμβατικός- βιομηχανικός τρόπος παραγωγής που είχε επικρατήσει το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα δεν ήταν αειφόρος.
Το μεγάλο στοίχημα, για την οικολογική γεωργία, είναι να κερδίσει έδαφος που δικαιωματικά της ανήκει, προσφέροντας στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, στην διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην προάσπιση της υγείας μας.
Η παραγωγή τεχνογνωσίας και η διάδοση της, είναι αναγκαία σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε επαγγελματικό επίπεδο (βιοκαλλιεργητές, γεωτεχνικοί, ερευνητές, σύμβουλοι κ.α.), αλλά ακόμα και ως ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα ποιοτικής διατροφής για τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Με την παρακίνηση του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, είναι σήμερα γεγονός ενός φορέα που, θα ενισχύσει και θα διαδώσει τις ιδέες και τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η δημιουργία του Σχολείου για την Οικολογική Γεωργία, που προσφέρει μαθήματα «θεωρίας και πράξης» για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου οικονομικά βιώσιμου αγροκτήματος.
«Μέσα σε λίγα μαθήματα μάθαμε τόσα όσα δε μάθαμε στο Πανεπιστήμιο»
«Πέρσι έγιναν περίπου 22 μαθήματα, τις Κυριακές στο σχολείο. Περίπου 120 άτομα συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν στη λαχανοκομία, δενδροκομία, μελισσοκομία και μεταποίηση. Οι γεωπόνοι που έρχονται στο κτήμα και εκπαιδεύονται πραγματικά σε θεωρία και πράξη, αυτό που μας λένε είναι πως: Μέσα σε λίγα μαθήματα μάθαμε τόσα όσα δε μάθαμε στο Πανεπιστήμιο τόσα χρόνια. Τα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν ανθρώπους να καταστρέφουνε για αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την επιστήμη. Η επιστήμη είναι ένα εργαλείο αλλά πρέπει να έρθει στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελός της» τονίζει στην greenweek, oΘοδωρής Αρβανίτης.
Επάγγελμα βιοκαλλιεργητής
Οι βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα είναι περίπου 30.000. «Προκαλούμε τους πάντες να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν την ποιότητα των προϊόντων μας. Έχουμε δεχτεί κατά καιρούς αυστηρούς ελέγχους από τις Αρχές. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Δεν υπήρξε κανένα προϊόν μας που να πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις. Εμείς, σαν σύλλογος Βιοκαλλιεργητών κάνουμε από μόνοι μας ελέγχους. Διενεργούμε κάθε μέρα δειγματοληπτικά περίπου 15 ελέγχους σε προϊόντα μελών μας. Δε χαριζόμαστε σε κανένα και ξεκινάμε από τους εαυτούς μας.
Αντιθέτως είναι συχνό το φαινόμενο να ελέγχονται προϊόντα συμβατικών καλλιεργειών και να καταλογίζονται πρόστιμα ή να αποσύρονται προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για την διατροφή των καταναλωτών» υποστηρίζει στην greenweek, ο Θοδωρής Αρβανίτης.
«Τα αιτήματά μας σαν βιοκαλλιεργητές είναι κοινωνικά, δεν είναι συντεχνιακά. Δεν έχουμε αιτήματα επιδοτήσεων. Ζητάμε καλύτερη εκπαίδευση, τεχνογνωσία και προώθηση των προϊόντων μας. Επιζητούμε τη νομιμοποίηση σε καινούρια πράγματα, που είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε», προσθέτει.
Το εγχείρημα που μπαίνει στην τρίτη χρονιά της ζωής του, υποστηρίζουν η Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, ο Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή».
Αναλυτικό πρόγραμμα του κύκλου μαθημάτων και φόρμα συμμετοχής θα βρείτε στο: oikosxoleio.wordpress.com
Βιολογικές αγορές
Οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός με μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις αγορές απευθείας από τον παραγωγό. Με τον ίδιο τρόπο έχει αγκαλιάσει και το θεσμό των λαϊκων αγορών των παραγωγών βιολογικών προϊόντών. Στροφή στα βιολογικά προϊόντα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευση του προϊόντος που αγοράζουν και καταναλώνουν. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί στις γειτονιές τα καταστήματα βιολογικών-παραδοσιακών προϊόντων, ενώ μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πλέον διαθέτουν ειδικά ράφια, στα οποία φιλοξενούνται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Τα κατά καιρούς διατροφικά σκάνδαλα, σε συνδυασμό με έρευνες για τα οφέλη των βιολογικών παραγωγών ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν τους καταναλωτές να «ψαχτούν» περισσότερο σχετικά με τα προϊόντα που φιλοξενούν στο τραπέζι τους. Αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα «φρέναρε» τη στροφή των καταναλωτών προς τα βιολογικά προϊόντα, εντούτοις πλέον οι πολίτες δείχνουν περισσότερη ευαισθητοποίηση στο θέμα.
Βιολογικά Προϊόντα
Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και ορμόνες.
Οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται στα συμβατικά τρόφιμα και μέσα από το φαγητό φτάνουν στον οργανισμό μας. Τα βιολογικά προιόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους, μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεϊνών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και βιταμινών. Επίσης δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των βιολογικών προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής από το πάγκο του παραγωγού. Η γενική τάση είναι συνεχώς αυξητική όσο αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει αυστηρούς όρους κάτω από ποιες προϋποθέσεις τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα μπορούν να χαρακτηρίζονται βιολογικά ή οργανικά, οικολογικά ή bio και να φέρουν το λογότυπο της ΕΕ ή κάποιο εθνικό σχετικό λογότυπο. Τα βιολογικά προϊόντα για να γίνονται αποδεκτά ως τέτοια πρέπει να παράγονται με πρακτικές εγκεκριμένες και αυτό ισχύει και για τα μεταποιημένα προϊόντα αλλά και τα βιολογικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται εξονυχιστικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από πιστοποιημένες εταιρείες ώστε να αποκτήσουν το σχετικό σήμα. Οι αυστηροί έλεγχοι στα βιολογικά προϊόντα είναι αυτοί που μας εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή τους γίνεται με τρόπο που προσφέρει οφέλη στο φυσικό περιβάλλον, τα ζώα, τις αγροτικές περιοχές και τέλος σε όλους τους καταναλωτές.
Ενώ η τάση είναι τα βιολογικά προϊόντα να πωλούνται είτε απευθείας από τους παραγωγούς, είτε ατομικά, είτε σε εξειδικευμένες αγορές και καταστήματα, τα βιολογικά προϊόντα μας και γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή, τα βρίσκουμε όλο και περισσότερο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε χώρους εστίασης. Σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή των βιολογικών προϊόντων είναι η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τον κλάδο που συνδέεται όλο και περισσότερο με προοδευτικές απόψεις που απλώνονται από και την υγιεινή διατροφή μέχρι την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Ενδεικτά θα σας αναφέρουμε ορισμένα μπορείτε να βρείτε στις λαϊκές βιολογικών προϊόντων της Αττικής:
Λαχανικά: Τομάτα, Αγγούρι, Πιπεριά, Μελιτζάνα, Μπάμια, Κολοκυθάκι, Κολοκύθα, Μαρούλι, Σαλάτες, Πράσο, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι χλωρό, Σπανάκι, Ρόκα, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Λάχανο, Παντζάρι, Σέλινο, Μαϊντανός, Άνιθος, Μάραθος, Καρότο, Πατάτα, Ραπανάκια, Σκόρδο, Φασολάκια, Αγγινάρα, Μπιζέλι, Κουκιά, Καλαμπόκι, Σέσκουλο, Χόρτα, Ζωχός, Ραδίκι, Αντίδι, Ιταλικό Ραδίκι, Λάπαθο, Βρούβες, Τσουκνίδα,
Μυρωδικά: Κόλιανδρος, Καυκαλήθρα, Μυρώνι, Παπαρούνα, Κάρδαμο, Κάπαρη, Δάφνη, Θυμάρι, Ρίγανη, Δυόσμος, Βασιλικός,
Φρούτα: Μήλο, Αχλάδι, Ακτινίδιο, Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνι, Μπανάνα, Σταφύλι, Καρπούζι, Πεπόνι, Κυδώνι, Σύκο, Φράουλα, Ρόδι, Μούσμουλα,
Ξηροί Καρποί:Φυστίκι Αιγίνης, Καρύδι, Κάστανο, Αμύγδαλο
Μεταποιημένα Προϊόντα: Κρασί, Χυμό σταφύλι, Ξύδι, Λάδι, Ψωμί, Μακαρόνια, Κουλουράκια, Αλεύρι, Τοματοπελτές, Μαρμελάδα, Γλυκό κουταλιού, Παστέλι σύκου, Σταφίδα, Αμπελόφυλλα, Γιαούρτι, Τυροκαυτερή, Φέτα
Μέλι: Ελάτης, Θημαριού, Ρείκι, Ανθέων
Ελιές: Βρώσιμες
Όσπρια: Φακές, Φασόλι, Γίγαντες, Ρεβύθι.
greenweek.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Άδειαζαν" σπίτια και έκλεβαν αυτοκίνητα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ