2014-01-23 10:06:55
Φωτογραφία για FT : «Καίει» την ευρωπαϊκή βιομηχανία το κόστος ενέργειας
των Pilita Clark (Λονδίνο), Christian Oliver (Βρυξέλλες)

Δραματικές αποκλίσεις στο κόστος ενέργειας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αποκαλύπτει η Κομισιόν. Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εν όψει του πακέτου «ενέργεια-κλίμα 2030». Πού παίζεται το παζάρι.

Η απόκλιση ανάμεσα στο ενεργειακό κόστος της Ευρώπης και των μεγάλων εμπορικών εταίρων της αυξάνεται, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που θα κοινοποιήσουν οι Βρυξέλλες και δείχνει ότι οι βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην ήπειρο είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και 20% υψηλότερες από της Κίνας.

Οι βιομηχανικές τιμές φυσικού αερίου μάλιστα είναι τρεις με τέσσερις φορές ακριβότερες στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις τιμές στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και 12% σε σχέση με την Κίνα, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζεται στις πλέον αντιπροσωπευτικές επίσημες αναλύσεις για τις τιμές και το κόστος ενέργειας στην Ε.Ε. μέχρι σήμερα.


«Η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν ενεργειακή φθηνή, αλλά τα τελευταία χρόνια η απόκλιση των τιμών ενέργειας μεταξύ της Ε.Ε. και των υπόλοιπων μεγάλων οικονομικών εταίρων έχει αυξηθεί περαιτέρω», αναφέρεται στην έκθεση, προσχέδιο της οποίας εξασφάλισαν οι F.T.

Η έρευνα θα κοινοποιηθεί από την Κομισιόν μέσα στην εβδομάδα, στο πλαίσιο του κρίσιμου πακέτου για την ενέργεια και το κλίμα, που θα καθορίσει την ενεργειακή χρήση στην Ε.Ε. έως το 2030.

Το πακέτο έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση σε όλη την κοινότητα, για τις συνέπειες που έχουν στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα οι υπάρχουσες κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες θα ισχύσουν μέχρι μόλις το 2020.

Ο Lakshmi Mittal, πρόεδρος και CEO της χαλυβουργίας ArcelorMittal, γράφει στους Financial Times ότι το νέο ενεργειακό και κλιματικό πακέτο «πρέπει να κλείσει το τεράστιο χάσμα στα κόστη, που απειλεί τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας στην Ευρώπη».

«Αν πληρώναμε τις αμερικανικές τιμές ενέργειας στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, το κόστος μας θα μειωνόταν κατά 1 δισ. δολ. τον χρόνο και πλέον», δηλώνει ο κ. Mittal, τονίζοντας ότι η αμερικανική επανάσταση στο σχιστολιθικό αέριο και οι πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις στρατηγικές έχουν φέρει μεγάλη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο Paolo Scaroni, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, είπε πρόσφατα ότι το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στην Αμερική έχει δημιουργήσει «μαζικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ», που έχει προσελκύει επενδυτές και επιχειρηματίες στη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς. «Είναι μια πραγματικά έκτακτη κατάσταση για την Ευρώπη».

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι διαφορές στις τιμές ενέργειας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τους οικονομικούς της εταίρους έχουν διευρυνθεί για μια σειρά λόγους, ορισμένους εκ των οποίων η Ε.Ε. δενέχει μεγάλες δυνατότητες να επηρεάσει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εγχώριες επιδοτήσεις σε κάποιες παραγωγικές χώρες και η ανάπτυξη στο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο αξιόπιστη στις περισσότερες χώρες μέλη απ' όσο στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία ή στην Ιαπωνία, και αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν αντιμετωπίζουν τις δαπάνες για διαταραχές στην παροχή ενέργειας που υφίστανται ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.

Μετά το 2020, τονίζει, τα κόστη πιθανότατα θα σταθεροποιηθούν και εν συνεχεία θα μειωθούν ελαφρώς, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια θα αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, που θα ανακοινώνονται οι στόχοι για μείωση των καυσαερίων με τους οποίους θα πρέπει να εναρμονιστούν οι χώρες ως το 2030.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία ζητούν δεσμευτικές περικοπές τουλάχιστον 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αλλά οι Ευρωπαίοι επίτροποι με βιομηχανικά χαρτοφυλάκια πιέζουν για μείωση 35%.

Παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι στις μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα δεν θα επιβληθούν δεσμευτικοί στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και θα τεθεί ένας καθολικός στόχος για έως 27% στην Ε.Ε. ως σύνολο. Θα είναι μια σημαντική ανατροπή σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2020, και όριζαν ότι οι χώρες έπρεπε να παράγουν καθορισμένα ποσοστά της ενέργειάς τους από πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική.

Η Κομισιόν πρόκειται επίσης να κοινοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Δεν θα είναι δεσμευτικές νομικά και θα ικανοποιήσουν χώρες όπως η Βρετανία και η Πολωνία, που προσπαθούν να έχουν πλήρη ελευθερία στην ανάπτυξη των αντισυμβατικών σχιστολιθικών κοιτασμάτων τους.
Euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ