2014-01-24 08:46:17
Φωτογραφία για Νέα κοινή τροπολογία ΠαΣοΚ-ΝΔ για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών
Με τις «ευλογίες» Τσαυτάρη επανακατατέθηκε η τροπολογία του ΠαΣοΚ στην οποία προστέθηκαν και οι υπογραφές βουλευτών της ΝΔ

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μη εξυπηρετούμενων οφειλών των αγροτών  που απορρέουν από δάνεια για τα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες υπέρ της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), ένωσε τελικώς «πράσινους» και «γαλάζιους» βουλευτές.

Έτσι, μετά από διεργασίες που έλαβαν χώρα μεταξύ των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης, βρέθηκε η λύση να επανακατατεθεί η τροπολογία που είχε καταθέσει νωρίτερα το ΠαΣοΚ αφού προηγουμένως είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η επεξεργασία της εν λόγω ρύθμισης ανήκει εξ ολοκλήρου στον ίδιο. Επελέγη ωστόσο η μορφή της βουλευτικής τροπολογίας καθώς δεν έχει διασφαλιστεί το απαραίτητο «ok» του υπουργείου Οικονομικών
. Η κίνηση του ΠαΣοΚ να καταθέσει το μεσημέρι την τροπολογία προκάλεσε υπόγειες «αναταράξεις» στην Κ.Ο. της ΝΔ καθώς εμφανιζόταν να μένει εκτός της ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών, με κίνδυνο να πιστωθούν το όποιο πολιτικό κόστος. Έτσι, μετά από διακομματικές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις η τροπολογία επανακατατέθηκε φέροντας τις υπογραφές εννέα «πράσινων» και 21 «γαλάζιων» βουλευτών (θα συζητηθεί την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου).

Πάντως η όλη εξέλιξη δεν έμεινε ασχολίαστη από άλλα κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ η οποία δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κ. Ν. Τσούκαλη βαθμολόγησε με «΄΄μηδέν΄΄ την κυβέρνηση και ΄΄δέκα΄΄ την Βουλή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τροπολογία δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον αγρότη να εξοφλεί το ενυπόθηκο δάνειό του σε διάστημα πέντε έως δέκα χρόνων, ενώ οι τόκοι υπερημερίας θα απομειώνονται σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μεταβίβαση του τραπεζικά υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, το εναπομείναν τμήμα της τέθηκε υπό εκκαθάριση. Μέρος τού υπό εκκαθάριση τμήματος αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα ληξιπρόθεσμα δάνεια σε αγρότες. Με την προωθούμενη προσθήκη ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών τα οποία έχουν εμπράγματη διασφάλιση με υποθήκη αγρών, εγκαταστάσεων, οικοπέδων, οικιών και λοιπών ακινήτων υπέρ ΑΤΕ.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τη ρύθμιση αυτή το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιορίζεται σε ποσοστό 120% του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των ως άνω πάσης φύσεως απαιτήσεων της Τράπεζας, οι οποίες απορρέουν από το δάνειο, δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου του  δανείου, αν το σύνολο αυτών είναι ανώτερο του διπλάσιου.

Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του δανείου, με στόχο να διευκολυνθεί τόσο η είσπραξη των οφειλών από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ  ΑΕ, όσο και η εξόφληση των υποχρεώσεων των περίπου 15.000 αγροτών που εκτιμάται ότι θα υπαχθούν στη ρύθμιση με μέσα πιο ήπια και κοινωνικά δίκαια σε σύγκριση με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός πέντε ετών και σε περίπτωση μη εξόφλησης, το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%.

Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη φυσικού προσώπου ή τρίτου αγρότη φυσικού προσώπου ή/και κύρια παραγωγική εγκατάστασή τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση, παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης  του  μισθώματος  στην  Τράπεζα, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Τη διαδικασία εκμίσθωσης αναλαμβάνει Οργανισμός  Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος διατηρεί  βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας με διαδικασία ανάλογη του Νόμου 4061/2011.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ