2014-01-26 16:10:05
Φωτογραφία για Ο αξιωματικός που έγινε υπάλληλος
Η απόφαση της γερμανικής Αtlas να προχωρήσει στη συμπαραγωγή της τορπίλης των υποβρυχίων «τύπου 214» σε ελληνικό εργοστάσιο της Ξάνθης θα ήταν δεδομένη, αν δεν υπήρχαν αντιρρήσεις παραγόντων στο γραφείο του τότε ειδικού γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά. Οι αντιρρήσεις οδήγησαν στο να «εξοπλίζεται» το πιο σύγχρονο υποβρύχιο του κόσμου με τορπίλες που δεν αναπτύσσουν ταχύτητα ικανή ώστε να πλήξουν τα εξαιρετικά γρήγορα πλοία επιφανείας.

Τις σοβαρότερες αντιρρήσεις είχε αξιωματικός που αργότερα «έπιασε δουλειά» στην εταιρεία του κ. Π. Ευσταθίου, βασικού κατηγορούμενου στο σύμπλεγμα των εξοπλιστικών. Αυτός έσπευσε, την περίοδο 2007 - 2008, να αποκαλύψει το μέγεθος των παράνομων πληρωμών σε δικηγορικό γραφείο που συγκέντρωνε στοιχεία για τις «μίζες» στην Ελλάδα ― κατ’ εντολήν της διοίκησης της γερμανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Κ» από τη γερμανική δικογραφία της Βρέμης κατά της Atlas, ο εν λόγω υπάλληλος του κ
. Ευσταθίου, πρώην αξιωματικός της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών, αποτελεί, μετά τον ίδιο, το κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση της σύμβασης των 300 εκατ. ευρώ για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ιδιαίτερα των υποβρυχίων. Αλλωστε φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση του προσώπου αυτού, αλλά και ενός άλλου, επί 12 έτη, συνεργάτη του Π. Ευσταθίου, του Ε.Σ., πρώην αξιωματικού των υποβρυχίων, προσανατολίζεται ο ανακριτής, καθώς ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου του έχει αποδώσει κεντρικό ρόλο στη διανομή των μιζών στους αξιωματικούς που αποφάσιζαν τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα συστήματα Asrad. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός εργάστηκε στη συνέχεια και στην εταιρεία ΜΙΕ του Μιχ. Ματαντού. Το πώς θα ολοκληρωθεί η συνεισφορά του κ. Ευσταθίου στη διαλεύκανση της υπόθεσης Atlas - Rheinmetall αφορά και την εισαγγελία της Βρέμης, που συνεργάζεται από τον Αύγουστο του 2013 με τις ελληνικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επικεφαλής της Rheinmetall, δηλαδή της δεύτερης εταιρείας για λογαριασμό της οποίας φέρεται ότι διακίνησε «μαύρο χρήμα» ο κ. Ευσταθίου, είναι ο κ. Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων (BDI). Ο κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, τον έχει συναντήσει μόνο μία φορά εθιμοτυπικά και το όνομα του κ. Γκρίλο δεν εμφανίζεται στο γερμανικό ανακριτικό υλικό παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται πολλά άλλα ονόματα της Rheinmetall, που γνώριζαν για τις δραστηριότητες του αντιπροσώπου της εταιρείας στην Ελλάδα.

Τέλος, σε άλλη εξέλιξη που αφορά τις τοποθετήσεις χρημάτων των εμπλεκόμενων στα εξοπλιστικά, όπως έγινε γνωστό στην «Κ», ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός εμφανίσθηκε ο ίδιος στον ανακριτή μετά τη δημοσίευση στον Τύπο εταιρειών που συνδέονταν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα αναγνώρισε ότι είχε λάβει χρήματα από την εταιρεία Ixos, διαχειριστών αδελφών Χ. από τη Γενεύη και στη συνέχεια κατέβαλε έντοκα τα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο, πριν από την κατάθεση του Γ.Κ. στον ανακριτή, με την οποία έγινε γνωστή η δική του εμπλοκή στη διαδρομή των παρανόμως κτηθέντων κεφαλαίων του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών κ. Γ. Σμπώκου.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ