2014-01-27 18:59:07
Την παρούσα στιγμή με βάση παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας κ.Αθανάσιου Δαβάκη τον περασμένο Νοέμβριο, διενεργείται υπερσυγκέντρωση των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου και στα Μικρασιατικά παράλια. Πέραν της ποσοτικής ενίσχυσης των εδρευουσων μονάδων οι οποίες απολαμβάνουν μια επάνδρωση της τάξης του 110%, παρέχεται ταυτόχρονα και προηγμένος εξοπλισμός, ιδιαίτερα στις τουρκικές μονάδες που βρίσκονται στον Εβρο.
Συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου o υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώπιον της Ελληνικής Βουλής δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας».
Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (Βλέπε Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία Ι,ΙΙ) επιτρέπει την μαζικοποίηση των παραγγελιών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος σε πολλές περιπτώσεις
. Σε αντίθεση με τα ελληνικά άρματα μάχης γ’ γενιας που στην παρούσα φάση διαθέτουν ελιππή πυρομαχικά (στο προσεχές μέλλον αναμένεται η παραλαβή 12000 νέων βλημάτων 120 mm για τα άρματα μάχης Leo2A4/A6 HEL), τα 354 τουρκικά άρματα μάχης είναι ήδη εφοδιασμένα με 15000 διατρητικά βλήματα DM63 APFSDS-T της γερμανικής Rheimentall. Παράλληλα ο Τουρκικός στρατός ολοκληρώνει την προμήθεια 272 περίπου νέας κατασκευής Α/Κ πυροβόλων 155mm/52 cal Τ-155 Firtina επιτυγχάνοντας συντριπτική ποιοτική και ποσοτική υπεροχή στον τομέα του πυροβολικού. Σε έναν πιθανό πόλεμο φθοράς οι μικρές συγκριτικά ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο έχουν να αντιμετωπίσουν τα συνεχή πυρά του αντίπαλου πυροβολικού ακολουθούμενα από συνεχή κύματα επιθέσεων μηχανοκίνητων σχηματισμών.
Συνολικά η αναλογία δυνάμεων σε προσωπικό είναι 3:1 εναντίον μας, ενώ σε περίπτωση που οι Τουρκικές Δυνάμεις επιτεθούν πρώτες (μετά την αποκάλυψη του Σχεδίου Balyoz ή “Βαριοπούλα”) στα σημεία που θα προσβάλουν αυτό θα γίνει με αναλογία 6:1 έως 10:1.
Κρίσιμο ρόλο όπως και σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων παίζει η Γεωγραφία.
Το φυσικό σύνορο του ποταμού Έβρου αποτελεί και μια ασπίδα από οποιαδήποτε μαζική αιφνιδιαστική επίθεση και για τις 2 πλευρές. Η ελληνική αντιαρματική τάφρος (τραπεζοειδούς διατομής) που υλοποιείται παράλληλα με τον ποταμό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο δεύτερο κώλυμα διάβασης το οποίο είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να εγκλωβίζει εχθρικά άρματα μάχης που προσπαθούν να τη διαβούν ακόμη και με τη χρήση Snorkel. Με τον τρόπο αυτό εξαναγκάζεται ο εχθρός στην χρήση μέσων διάβασης κωλυμάτων όπως οχήματα μεταφοράς γεφυρών τύπου Leguan ή εγχώριας κατασκεύης όπως το σύστημα Samur της FNSS. O Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει 52 τέτοια συστήματα. Ενωμένες ανα δύο αυτές οι πλωτές γέφυρες μπορούν να μεταφέρουν ένα άρμα μάχης.
Η περιοχή μπορεί να χωριστεί σε 2 θέατρα επιχειρήσεων αυτή του Βορείου και Νοτίου Έβρου.
Λόγω της χάραξης των συνόρων αλλά και ορεινών όγκων η αποστολή ενισχύσεων στο Βόρειο Έβρο (νο1 στόχο του σχεδίου Balyoz) μπορεί να γίνει μόνο μέσω του στενού άξονα Λάβαρα Μεταξάδες Διδυμοτείχου. Λόγω της εγγύτητας του οδικού άξονα Ε85 στα σύνορα το πέρασμα από εκείνη την περιοχή θα ήταν επικίνδυνο καθώς ακόμη και αν ήταν υπό ελληνικό έλεγχο θα μπορούσε να προσβληθεί από όλμους ή πυροβολικό με σχετική ευκολία. Ακόμη και στοιχεία των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε μικρό βάθος και να μολύνουν τον συγκεκριμένο δρομολόγιο.Επιπλέον δεν υπάρχει κατάλληλο γεωγραφικό βάθος με αποτέλεσμα ο αμυντικός αγώνας να είναι υποχρεωμένος να γίνεται πάνω στο ποτάμι έχοντας πλάτη τα Βουλγαρικά σύνορα. Tο έδαφος είναι κατεξοχίν πεδινό με ελαχιστες υψομετρικές διακυμάνσεις, αφήνοντας μικρά περιθώρια κάλυψης και ελιγμών στην ελληνική πλευρά.
Ο Νότιος Έβρος βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και μέσω της Εγνατίας Οδού και παρακείμενων οδικών αξόνων μπορεί να γίνει η άμεση αποστολή ενισχύσεων και εφοδίων καθώς και διαστρωματική άμυνα σε κατάλληλο βάθος. H ύπαρξη επίσης αυτοτελών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών όπως η 25, η 21 και η 23 ΤΘΤ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μια ικανή δεξαμενή εφεδρείας , έτοιμη να διεξάγει αντεπιθέσεις σε μικρό χρόνο όταν αυτό απαιτηθεί.
Η νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 76 χλμ θα επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ενισχύσεων από το Ασιατικό τμήμα της Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη (Πηγή AFP)
Το ανατολικό τμήμα της Θράκης στο οποίο εδρεύει ο Τουρκικός Στρατός έχει μεγάλο βάθος και χαρακτηρίζεται κατά κόρον ως πεδινό. Δεν είναι τυχαίο ότι 3 Τουρκικά Σώματα Στρατού εδρεύουν στην περιοχή. Το έδαφος έχει το απαιτούμενο γεωγραφικό πλάτος και βάθος για τη διενέργεια πολέμου ελιγμών ενώ η ύπαρξη της Κωσταντινούπολης (ως πλυθησμιακού εμποδίου) και των γεφυρών στο Βόσπορο μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά ικανών ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας. Η ύπαρξη επίσης πλειάδων πολιτικών ferry boat καθώς και υπόγειων σιδηροδρομικών αξόνων (βλέπε Marmaray Project) που συνδέουν το Ευρωπαικό και το Ασιατικό τμήμα της Πόλης επιτρέπει την αθρόα ροή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων προς τις δυνάμεις της 1ης γραμμής. Παράλληλα τα προσεχή χρόνια θα υλοποιηθεί και υπόγειος οδικός άξονας επιτρέποντας την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ολόκληρων μηχανοκίνητων τμημάτων.
Αντίπαλες Δυνάμεις
Όπως προαναφέραμε στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης εδρεύουν 3 Σώματα Στρατού τα οποία υπάγονται στην 1η Τουρκική Στρατιά. Συγκεκριμένα τον Βόρειο τομέα καλύπτει το 5ο Σώμα Στρατού (το οποίο είναι και το πιο ενισχυμένο, με έδρα το Τσορλού), τον Νότιο τομέα μαζί με τα στενά του Τσανάκαλε καλύπτει το ασθενικό 2ο Σώμα Στρατού. Στρατηγική εφεδρεία και των 2 Σχηματισμών είναι το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα το Σισλί, το οποίο μεταξύ άλλων ρόλων έχει στην εποπτεία του και τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου της Τουρκίας όπου συγκεντρώνονται 14 εκ Τούρκοι πολίτες (κατά άλλες πηγές 17 εκ), την Κωνσταντινούπολη. Το ακαθάριστο εγχώριο προιόν που παράγεται στην Πόλη ισοδυναμεί με 301 δις, αντιπροσωπεύοντας το 27% της συνολική οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία.
Πέραν της οικονομικής αξίας της Πόλης, πρέπει να αναφερθεί ότι ο πλυθησμός των 14 εκ ατόμων αποτελεί και ένα τεράστιο δυναμικό από όπου μπορούν να επιστρατευθούν Τούρκοι έφεδροι . Ο μόνος περιορισμός βρίσκεται στα όπλα και μέσα που μπορούν να διαθέσουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τις εφεδρικές μονάδες. Παράλληλα στην περιοχή εδρεύει και το 5ο Συνταγμα Αεροπορίας Στρατού το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων καθώς και η 15 Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει Ανατολικά στο Κιοσεκιοι.
Μια καίρια επισήμανση είναι ότι στο 2ο και 5ο Σώμα Στρατού υπάρχει από ένα αυτοτελές Σύνταγμα Μάχης Μηχανικού καταδεικνύοντας τη σημασία και την έμφαση που δίνεται στο συγκεκριμένο Όπλο από μεριάς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα τελευταία χρόνια για την υποστηριξη επιθετικών μηχανοκίνητων επιχειρήσεων και την υπέρβαση του εμποδίου του Έβρου ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει:
52 οχήματα σχεδιών εφόδου Samur
36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan
56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER
12 Αμφίβιοι Τεθωρακισμένοι Γεωπροωθητές Μηχανικού Μάχης ΑΖΜΙΜ
Εικάζεται ότι η πλειοψηφία των 650 ΤΟΜΑ AIFV καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των 272 Α/Κ πυροβόλων 155mm/52 cal Firtina βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη. Επιπλέον το σύνολο των 339 τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2A4 εξοπλίζουν πλήρως τα μηχανοκίνητα τμήματα της 1η Στρατιάς. Μαζί με τα υπόλοιπα άρματα μάχης β γενιάς ένα σύνολο σχεδόν 1000 τουρκικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και 36 οχηματα εκτόξευσης F-600T μαζί με 100 βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim (εκτιμώμενο βεληνεκές 150 km). Επιπλέον το σύνολο των 12 εκτοξευτών ΠΕΠ M270 MLRS μαζί με 72 βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140A Atacms Block1 (βεληνεκές 165 χλμ) υπηρετούν με το 105 Σύνταγμα Πυροβολικού. Μαζί με τα Firtina ένας μεγάλος αριθμός από παλαιότερα Μ44Τ1,Μ107 και Μ110 Α2 διατίθενται στην 1η Στρατιά. Συνολικά κοντά στα 600 Α/Κ πυροβόλα παλαιότερης και νέας γενιάς διατίθενται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Το σύνολο του εν ενεργεία προσωπικού αγγίζει τις 110.000 άτομα. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο όγκος, ο εξοπλισμός και οι τεράστιες δυνάμεις εφεδρείας που διαθέτουν οι Τουρκικές Δυνάμεις τις καθιστούν ικανές τόσο για πόλεμο ελιγμών όσο και για πόλεμο φθοράς. Επιπλέον, σε ένα διάστημα 3-5 ημερών αναμένεται η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας.
Ελληνική Αντεπίθεση – Μαχόμενοι ενάντια στους αριθμούς
Όλος αυτό ο όγκος δυνάμεων ακόμη και με προσεκτικά μελετημένη άμυνα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Ακόμη και με την συνεχή δράση μηχανοκίνητων ελληνικών τμημάτων τα οποία θα διενεργήσουν αντεπιθέσεις σε ελληνικό έδαφος, κάποια στιγμή ο αισθητά μεγαλύτερος όγκος δυνάμεων και η αύξηση της έντασης των επερχόμενων κυμάτων θα δημιουργήσουν ρήγματα στην ελληνική αμυντική γραμμή. Η δράση του Τουρκικού Πυροβολικού τόσο συμβατικού όσο και μέσω της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, είναι πιθανόν να μετατρέψει σε κόλαση την μικρή σχετικά γεωγραφική έκταση του Βορείου Έβρου πόσο δε μάλλον στα σημεία εισβολής. Η επιστράτευση Τούρκων εφέδρων καθώς και η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολής θα απαιτήσουν κάποιο σημαντικό χρόνο. Όταν όμως ολοκληρωθούν δεν θα μιλάμε πλέον για αναλογίες 3:1 που θεωρητικά είναι το ελάχιστο όριο για μια επίθεση ενάντια σε καλά οργανωμένη αμυντικά θέση αλλά πολλαπλάσιες αυτού (!). Η ελληνική πλευρά οφείλει να μην κωλυσιεργήσει και να απαλλαχθεί από φοβικά σύνδρομα και πολιτικές απόψεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε 2-3 μέρες μετά από επέμβαση κυρίως των ΗΠΑ. Όπως και σην Κύπρο η εμπλοκή του ξένου παράγοντα εμμέσως ευνοεί τον επιτιθέμενο ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει όσα περισσότερα εδάφη και στρατηγικά σημεία μπορεί.
Είτε αν δώσει η ελληνική πλευρά το πρώτο πλήγμα (βλέπε Δυνατότητα AlphaStrike από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) είτε αν αυτό γίνει στα πλαίσια μιας ταχυκίνητης ελληνικής αντεπίθεσης (Beta Strike) το χτύπημα πρέπει να είναι βαρύ, αποφασιστικό και να μεταφέρει μεγάλη δύναμη πυρός στους πολυαριθμούς στόχους στην αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου. Οι ελληνικές δυνάμεις θα παλέψουν σαν μια ενιαία ατσαλένια γροθιά διεξάγοντας αποφασιστικό αγώνα στο κέντρο της ισχύος του Αντιπάλου.
Το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο. Η σύνθεση όμως της ποσότητας και του οπλοστασίου των αντίπαλων δυνάμεων και το τεράστιο πλυθησμιακό δυναμικό που χτυπά σιωπηλά στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζουν οποιαδήποτε άμυνα σε καταδίκη με το πέρασμα του Χρόνου. Τα κατάλληλα μέσα της Ελληνικής Αντεπίθεσης είναι κυρίως η συνδυασμένη δράση των 29 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 και των 353 αρμάτων μάχης γ’γενιάς Leo2A4/A6 HEL εξοπλισμένων με πυροβόλο 120mm. Η έλευση στo προσεχές μέλλον 90 ακόμη Μ1Α1 ΑΙΜ θα ισχυροποιήσει αυτή την στιβαρή ατσαλένια γροθιά.
Με βάση παλαιότερη μελέτη του ΓΕΣ υπήρχε η απαίτηση για 500 νέα άρματα μάχης γ’ γενιάς με προφανές πεδίο δράσης την Ανατολική Θράκη.
Η δράση των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στην Ανατολική Θράκη ενδείκνυται λόγω της πεδινής γεωγραφίας και του μεγάλου πλάτους της γεωγραφικής έκτασης, συστατικά που επιτρέπουν την ταχεία προέλαση και διεύρυνση των δημιουργηθέντων ρηγμάτων. Οι αρετές των σύγχρονων αρμάτων μάχης, που είναι η ταχύτητα, η θωράκιση, η αυξημένη επίγνωση κατάστασης και ο μεγάλος όγκος πυρός, αναδεικνύονται στον μέγιστο βαθμό. Ακόμη και η δράση μιας καλοεκπαιδευμένης Επιλαρχίας Αρμάτων Μάχης γ’ γενιάς εναντίον τεχνολικά υποδεέστερων μονάδων (βλέπε μάχη Μάχη του 73oυ Μεσημβρινού) μπορεί να επιφέρει το χάος και την παράλυση στις γραμμές του εχθρού. Οι βελτιωμένες θερμικές κάμερες β’ γενιάς σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο ΣΕΠ, και το πυροβόλο 120 mm επιτρέπουν την διενέργεια βολών από μεγαλύτερες αποστάσεις.
Η ανωτερότητα των 170 ελληνικών αρμάτων μάχης Leo2A6 HEL δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κανένα εν ενεργεία μέσο της Τουρκικής πολεμικής μηχανής. O βλητικός υπολογιστής των LEO 2 A6 HEL επιτρέπει την διενεργεια βολών μέχρι τα 6 km σε αντιθέση με τα 4 km του Leo2 A4. To αυξημένο μήκος της κάνης L55 επιτρέπει την επιτευξη μεγαλύτερου βεληνεκούς και αυξημένη κινητική ενέργεια στο βλήμα που ισοδυναμεί με αυξημένη ταχύτητα στομίου των 1800 m/s και μεγαλύτερη διατρητικότητα. Πριν προλάβει να ταξιδέψει ο ήχος της βολής από τις κάνες των αρμάτων, το μόνο που θα μείνει στην αντίπερα πλευρά είναι οι στάχτες των τουρκικών αρμάτων.
Επίσης τα 90 Μ1Α1 ΑΙΜ τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται (πολιτικής βούλησης θέλοντος) τα προσεχή χρόνια έχουν ανώτερη θωράκιση σε σχέση με τα τουρκικά Leo2 A4 καθώς και πιθανώς βελτιωμένες θερμικές κάμερες οι οποίες είναι καλύτερες ακόμη και από αυτές που φορούν τα κορυφαία σαν σύνολο ελληνικά Leo2-A6 HEL (εφόσον ευοδοθούν οι πληροφορίες που θέλει τα προσφερόμενα να έχουν περάσει εργοσταστιακή ανακατασκευή το 2008 και μερικό εκσυγχρονισμό που βελτιώνει την επίγνωση κατάστασης).
Οι σύγχρονοι αυτοί θηρευτές δρώντας στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ανατολικής Θράκης δεν έχουν αντίστοιχο αντίπαλο.
Η συνδυασμένη δράση με τα 29 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache θα επιτρέψει την κάλυψη των νώτων των ΤΘ σχηματισμών και την ταχεία αντιμετώπιση των όποιων εμφανιζόμενων απειλών. Το κάθε ελικόπτερο AH64 είναι εφοδιασμένο τυπικά με 8 πυραύλους Hellfire, 38 ρουκέτες 70mm Hydra και πυροβόλο Μ230 Chain gun των 30 mm (αναχορηγία 1200 βλήματα) μια πολύ υπολογίσιμη ισχύ πυρός. Σε καθαρά αντιαρματικό ρόλο αντί των 38 ρουκετών Hydra μπορούν να μεταφερθούν 8 επιπλέον πύραυλοι Hellfire ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16. Μια πραγματικά τρομακτική ισχύ πυρος. Το ιπτάμενο ιππικό μπορεί τάχιστα να αποδεκατίσει μια ολόκληρη εισερχόμενη αντίπαλη Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, να επιστρέψει πίσω σε ελληνικό έδαφος, να ανεφοδιαστεί και να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο. Υπό την κάλυψη της νύχτας μπορεί να δράσει σε κατάλληλο βάθος ώστε να εξουδετερώσει μέσα του αντίπαλου πυροβολικού τα οποία θα βρίσκονται σε βάθος 40-60 km από την 1η γραμμη και έτσι να ανατρέψει την ποσοτική υπεροπλία του αντιπάλου.
Οι μικρές αποστάσεις πτήσης σε συνδυασμό με την ταχύτητα, τους εξελιγμένους αισθητήρες και τη συνεργασία με τις προελαύνουσες χερσαίες ελληνικές δυνάμεις θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους.
Στοιχείο κλείδι είναι η μεταφορά μεγάλου όγκου πυρός σε μικρό χρόνο και στοχευμένα εναντίον εκείνων των μέσων του αντιπάλου που του επιτρέπουν να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις.Οι Ελληνικές Δυνάμεις μπορούν να χαρακτηριστούν μικρές σε όγκο αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός. Τα μέσα τους θεωρούνται ποιοτικά ανώτερα μεν, δύσκολα αντικαταστήσιμα δε γεγονός που δεν ευνοεί παρατεταμένες χρονικά επιχειρήσεις. Όσο και αν ακουστεί παράδοξο, σκοπός είναι η τάχιστη χωροχρονική επικράτηση των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κατανομή των Τουρκικών Δυνάμεων στον Εβρο κρίνεται ισορροπημένη και εις βάθος
Ένα αδύναμο σημείο (βλέπε εικόνα 1) της Τουρκικής πολεμικής διάταξης είναι το 2 Σώμα Στρατού το οποίο έχει αποστολή μεταξύ άλλων και την προστασία των Στενών. Ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ της Κεσάνης-Μάλγαρα και Ουζουνκιοπρου παρουσιαζει ιδιαίτερo ενδιαφέρον. Στο Ουζουνκιοπρου εδρεύει το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού ενώ στην Κεσάνη (29 χλμ περίπου από τα σύνορα) η 4 Μηχανοκίνητη ΤΑΞ ΠΖ την οποία καλύπτει η 95 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Η 18 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχει αναλάβει τον έλεγχο των Στενών ενώ το 5ο Σώμα Στρατού το οποίο είναι και ισχυρότερο έχει αναλάβει την επίθεση στο Βόρειο Έβρο.
Η εγγύτητα της 4ης Τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 95 ΤΘΤ στα ελληνοτουρκικά σύνορα τα καθιστά ιδανικούς στόχους για τις ενοποιημένες ελληνικές δυνάμεις. Η υπεροπλία που απολαμβάνουμε πάνω στη γραμμη του ποταμού Έβρου θα επιτρέψει την γρήγορη εξουδετέρωση των κατα τόπους μονάδων και την ταχεία προέλαση προς 3 κατευθύνσεις για την περικύκλωση και εξουδετέρωση των αναφερόμενων σχηματισμών. Ο 1ος κύριος άξονας επίθεσης μπορεί να συνεχίσει ανατολικά πιέζοντας περαιτέρω τον εχθρό στο Tekirdag ενώ ο δεύτερος άξονας επίθεσης μπορεί έπειτα να προωθηθεί στο Κεντρικό τομέα της Ανατολική Θράκης διενεργώντας κυκλωτικό ελιγμό πίσω από το 5 Σώμα Στρατού.
Γενικό Πλάνο Ελληνικής Αντεπίθεσης: Τη στιγμή που οι Τουρκικές Δυνάμεις σφυροκοπούν τον Βόρειο Έβρο (κόκκινοι κεραυνοί στο χάρτη), οι Ελληνικές ΤΘΤ ξεχύνονται στην Ανατολική Θράκη. Με κοκκινους κύκλους συμβολίζεται η δράση των ελληνικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων οι οποίες θα καταλάβουν και εκκαθαρίσουν κύρια σημεία παράλληλα με την προέλαση των ελληνικών αρμάτων.
Ένας 3ος άξονας επίθεσης είναι επίσης εφικτός στο μήκος Yeninkarpuzlu-Bahcekoy-Saglamtas. Πέραν της ευρύτερης ενίσχυσης του 1ου άξονα επίθεσης, η προέλαση στα σημεία αυτά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των στενών και δημιουργεί κίνδυνο για την ευρύτερη αποστολή πλοίων από τα στενά του Τσανάκαλε.
Η επιλογή 3 αξόνων επίθεσης (τύπου “πιρούνι” για μερικούς) έχει τη λογική της αλληλοκάλυψης σε περίπτωση που κάποιος άξονας επίθεσης βρει εμπόδια φίλια προσκείμενες μονάδες θα πλαγιοκοπήσουν τον ΑΝΣΚ.
Το Τουρκικό Πυροβολικό παρόλη την τεράστια ποσοτική του υπεροχή θα υποχρεώνεται να ανασυντάσεται συνεχώς για να μην υπερκεραστεί από τις ελληνικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα τα παλαιότερα Α/Κ πυροβόλα όπως τα Μ44/Μ52Τ και Μ110Α2 θα αντιμετωπίσουν μεγάλους περιορισμούς στην ταχεία ανασύνταξη με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλειφθούν ή να καταστραφούν.
Την δράση των Ελληνικών δυνάμεων μπορούν να ενισχύσουν αερομεταφερόμενα τμήματα τα οποία θα γεφυρώνουν τα κενά και θα προστατεύουν τα άκρα των διευρυμένων ρηγμάτων.
Το Τουρκικό επιτελείο της 1ης Στρατιάς θα βρεθεί σε πολλαπλό δίλημα. Να αποκρούσει τον ελληνικό κυκλωτικό ελιγμό? Να προστατέψει την ελληνική προέλαση στο σημείο Τσορλού και Τεκιρνταγ? Η να αφήσει τις ελληνικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των στενών?
Η είδηση επίσης ότι Ελληνικές Δυνάμεις προελαύνουν στην κεντρική Ανατολική Θράκη θα προκαλέσει σοκ και πανικό στον πλυθησμό της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων οι οποίοι θα κινούνται αντίθετα από τις ερχόμενες τουρκικές ενισχύσεις καθυστερώντας και κωλυσιεργόντας τον ανεφοδιασμό των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων.
Με τo κέντρο βάρους του 2ου Σώματος Στρατού διαλυμμένο, τον έλεγχο των Στενών σε κίνδυνο και επισφαλή και το 5 Σώμα Στρατού να αμύνεται τα νώτα του ο Αρχιστράτηγος της 1ης Τουρκικής Στρατιάς θα πρέπει να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση Μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις θα παίξει και η εγγύτητα του θεάτρου επιχειρήσεων στον υπόλοιπο Ελλαδικό Κορμό. Σε περίπτωση ενόπλης σύγκρουσης αναμένεται τόσο το αεροδρόμιο στην 113 ΠΜ όσο και το πολιτικό αεροδρόμιο στην Καβάλα να καταστούν ικανές βάσεις ανεφοδιασμού και εξόρμησης της ΠΑ. H 130 ΣΜ στη Λήμνο καθώς και η 135 ΣΜ μαζί με την 110 και ΠΜ σε Λάρισα και Αγχίαλο αποτελούν την καρδιά της ελληνικής αεράμυνας σε μικρή σχετικά απόσταση από το επιθυμητό θέατρο επιχειρήσεων.
Με μέση τυπική απόσταση 500 km η κάθε αποστολή θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα μικρότερο της 1 ώρας. Η συχνότητα των αποστολών CAS, βομβαρδισμού, υποστήριξης Ηλεκτρονικού Πολέμου και περιπολιών CAP αναμένεται να είναι έντονη κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν είναι τυχαίες οι 650-700 έξοδοι αεροσκαφών που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο τριήμερο της άσκησης Παρμενίων 13 και ενώ η ΠΑ συνέχιζε να δεσμεύει αεροσκάφη QRA (Quick Responce Aircrat) για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του ΕΕΧ στο Αιγαίο.
Η προώθηση των συστοιχιών Patriot της 25ης, 23ης και 24ης ΜΚΒ θα προσδώσει ένα αντιαεροπορικό πέπλο κάλυψης στις φίλιες χερσαίες δυνάμεις. Οι συστοιχίες Patriot θα αναλάβουν τις εξής αποστολές:
Αντιαεροπορική κάλυψη των Ελληνικών Χερσαίων Δυνάμεων. Οι συστοιχίες Patriot εφαρμόζοντας τεχνικές shoot and scoot και διενεργώντας αποστολές “Access Denial” οδηγούν την Τουρκική Αεροπορία να εκτελέσει αποτολές SEAD/DEAD οι οποίες θα ξεκινάνε από βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο (!).
Αντιβληματική κάλυψη. Η χρήση βαλλιστικών όπλων όπως οι πύραυλοι Yildirim I και MGM-140A Atacms από την Τουρκική πλευρά θα καταστεί προβληματική.
Έμμεση τόνωση του ηθικού των Ελληνικών δυνάμεων. Το γεγονός πως η προέλαση σε εχθρικό έδαφος θα γίνει έχοντας εξασφαλίσει ικανή προστασία του αντίστοιχου εναέριου χώρου θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και θα ενισχύσει το επιθετικό πνεύμα στους διοικητές των μηχανοκίνητων μονάδων.
Επίλογος
Ασχέτως την υλοποίηση ή όχι του σχεδίου Βαριοπούλα ή Balyoz, η έλλειψη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία τις αφήνει εκτεθειμένες. Την προσεχή δεκαετία βέβαια η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Για την ώρα οι ΕΕΔ απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ποιοτική υπεροχή. Ζητήματα απόκτησης πυρομαχικών 120mm και οποιοδήποτε άλλου συμπληρωματικού υλικού βρίσκονται εντός των ελληνικών δυνατοτήτων και αν υπάρχει θέληση και προγραμματισμός μπορούν να καλυφθούν τα όποια κενά. Κάλιστα τα λεφτά που επιστρέφονται από τις μίζες μπορουν να δοθούν για την απόκτηση πυρομαχικών,νέων ρουκετών MLRS κτλ.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μπορούμε να μείνουμε αγκιστρωμένοι στο ποτάμι του Εβρου δεχόμενοι ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα το ένα κύμα επίθεσης και βομβαρδισμού μετά το άλλο. Δεχόμενοι καρτερικά την μοίρα μας, μπορούμε να θυσιάσουμε χιλιάδες στρατιώτες μέχρι να επέμβη ο διεθνής παράγοντας που θα οδηγήσει σε ανεδαφικές μεσοβέζικες λύσεις (βλέπε Κύπρος) να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κέντρο ισχύος του αντιπάλου. Ένα χτύπημα που θα αποσταθεροποίησει τις αντίπαλες δυνάμεις και θα μετατρέψει τους αρχικά θύτες σε θύματα…
defencegreece.wordpress.com
Συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου o υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώπιον της Ελληνικής Βουλής δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας».
Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (Βλέπε Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία Ι,ΙΙ) επιτρέπει την μαζικοποίηση των παραγγελιών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος σε πολλές περιπτώσεις
Συνολικά η αναλογία δυνάμεων σε προσωπικό είναι 3:1 εναντίον μας, ενώ σε περίπτωση που οι Τουρκικές Δυνάμεις επιτεθούν πρώτες (μετά την αποκάλυψη του Σχεδίου Balyoz ή “Βαριοπούλα”) στα σημεία που θα προσβάλουν αυτό θα γίνει με αναλογία 6:1 έως 10:1.
Κρίσιμο ρόλο όπως και σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων παίζει η Γεωγραφία.
Το φυσικό σύνορο του ποταμού Έβρου αποτελεί και μια ασπίδα από οποιαδήποτε μαζική αιφνιδιαστική επίθεση και για τις 2 πλευρές. Η ελληνική αντιαρματική τάφρος (τραπεζοειδούς διατομής) που υλοποιείται παράλληλα με τον ποταμό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο δεύτερο κώλυμα διάβασης το οποίο είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να εγκλωβίζει εχθρικά άρματα μάχης που προσπαθούν να τη διαβούν ακόμη και με τη χρήση Snorkel. Με τον τρόπο αυτό εξαναγκάζεται ο εχθρός στην χρήση μέσων διάβασης κωλυμάτων όπως οχήματα μεταφοράς γεφυρών τύπου Leguan ή εγχώριας κατασκεύης όπως το σύστημα Samur της FNSS. O Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει 52 τέτοια συστήματα. Ενωμένες ανα δύο αυτές οι πλωτές γέφυρες μπορούν να μεταφέρουν ένα άρμα μάχης.
Η περιοχή μπορεί να χωριστεί σε 2 θέατρα επιχειρήσεων αυτή του Βορείου και Νοτίου Έβρου.
Λόγω της χάραξης των συνόρων αλλά και ορεινών όγκων η αποστολή ενισχύσεων στο Βόρειο Έβρο (νο1 στόχο του σχεδίου Balyoz) μπορεί να γίνει μόνο μέσω του στενού άξονα Λάβαρα Μεταξάδες Διδυμοτείχου. Λόγω της εγγύτητας του οδικού άξονα Ε85 στα σύνορα το πέρασμα από εκείνη την περιοχή θα ήταν επικίνδυνο καθώς ακόμη και αν ήταν υπό ελληνικό έλεγχο θα μπορούσε να προσβληθεί από όλμους ή πυροβολικό με σχετική ευκολία. Ακόμη και στοιχεία των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε μικρό βάθος και να μολύνουν τον συγκεκριμένο δρομολόγιο.Επιπλέον δεν υπάρχει κατάλληλο γεωγραφικό βάθος με αποτέλεσμα ο αμυντικός αγώνας να είναι υποχρεωμένος να γίνεται πάνω στο ποτάμι έχοντας πλάτη τα Βουλγαρικά σύνορα. Tο έδαφος είναι κατεξοχίν πεδινό με ελαχιστες υψομετρικές διακυμάνσεις, αφήνοντας μικρά περιθώρια κάλυψης και ελιγμών στην ελληνική πλευρά.
Ο Νότιος Έβρος βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και μέσω της Εγνατίας Οδού και παρακείμενων οδικών αξόνων μπορεί να γίνει η άμεση αποστολή ενισχύσεων και εφοδίων καθώς και διαστρωματική άμυνα σε κατάλληλο βάθος. H ύπαρξη επίσης αυτοτελών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών όπως η 25, η 21 και η 23 ΤΘΤ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μια ικανή δεξαμενή εφεδρείας , έτοιμη να διεξάγει αντεπιθέσεις σε μικρό χρόνο όταν αυτό απαιτηθεί.
Η νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 76 χλμ θα επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ενισχύσεων από το Ασιατικό τμήμα της Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη (Πηγή AFP)
Το ανατολικό τμήμα της Θράκης στο οποίο εδρεύει ο Τουρκικός Στρατός έχει μεγάλο βάθος και χαρακτηρίζεται κατά κόρον ως πεδινό. Δεν είναι τυχαίο ότι 3 Τουρκικά Σώματα Στρατού εδρεύουν στην περιοχή. Το έδαφος έχει το απαιτούμενο γεωγραφικό πλάτος και βάθος για τη διενέργεια πολέμου ελιγμών ενώ η ύπαρξη της Κωσταντινούπολης (ως πλυθησμιακού εμποδίου) και των γεφυρών στο Βόσπορο μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά ικανών ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας. Η ύπαρξη επίσης πλειάδων πολιτικών ferry boat καθώς και υπόγειων σιδηροδρομικών αξόνων (βλέπε Marmaray Project) που συνδέουν το Ευρωπαικό και το Ασιατικό τμήμα της Πόλης επιτρέπει την αθρόα ροή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων προς τις δυνάμεις της 1ης γραμμής. Παράλληλα τα προσεχή χρόνια θα υλοποιηθεί και υπόγειος οδικός άξονας επιτρέποντας την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ολόκληρων μηχανοκίνητων τμημάτων.
Αντίπαλες Δυνάμεις
Όπως προαναφέραμε στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης εδρεύουν 3 Σώματα Στρατού τα οποία υπάγονται στην 1η Τουρκική Στρατιά. Συγκεκριμένα τον Βόρειο τομέα καλύπτει το 5ο Σώμα Στρατού (το οποίο είναι και το πιο ενισχυμένο, με έδρα το Τσορλού), τον Νότιο τομέα μαζί με τα στενά του Τσανάκαλε καλύπτει το ασθενικό 2ο Σώμα Στρατού. Στρατηγική εφεδρεία και των 2 Σχηματισμών είναι το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα το Σισλί, το οποίο μεταξύ άλλων ρόλων έχει στην εποπτεία του και τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου της Τουρκίας όπου συγκεντρώνονται 14 εκ Τούρκοι πολίτες (κατά άλλες πηγές 17 εκ), την Κωνσταντινούπολη. Το ακαθάριστο εγχώριο προιόν που παράγεται στην Πόλη ισοδυναμεί με 301 δις, αντιπροσωπεύοντας το 27% της συνολική οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία.
Πέραν της οικονομικής αξίας της Πόλης, πρέπει να αναφερθεί ότι ο πλυθησμός των 14 εκ ατόμων αποτελεί και ένα τεράστιο δυναμικό από όπου μπορούν να επιστρατευθούν Τούρκοι έφεδροι . Ο μόνος περιορισμός βρίσκεται στα όπλα και μέσα που μπορούν να διαθέσουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τις εφεδρικές μονάδες. Παράλληλα στην περιοχή εδρεύει και το 5ο Συνταγμα Αεροπορίας Στρατού το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων καθώς και η 15 Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει Ανατολικά στο Κιοσεκιοι.
Μια καίρια επισήμανση είναι ότι στο 2ο και 5ο Σώμα Στρατού υπάρχει από ένα αυτοτελές Σύνταγμα Μάχης Μηχανικού καταδεικνύοντας τη σημασία και την έμφαση που δίνεται στο συγκεκριμένο Όπλο από μεριάς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα τελευταία χρόνια για την υποστηριξη επιθετικών μηχανοκίνητων επιχειρήσεων και την υπέρβαση του εμποδίου του Έβρου ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει:
52 οχήματα σχεδιών εφόδου Samur
36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan
56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER
12 Αμφίβιοι Τεθωρακισμένοι Γεωπροωθητές Μηχανικού Μάχης ΑΖΜΙΜ
Εικάζεται ότι η πλειοψηφία των 650 ΤΟΜΑ AIFV καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των 272 Α/Κ πυροβόλων 155mm/52 cal Firtina βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη. Επιπλέον το σύνολο των 339 τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2A4 εξοπλίζουν πλήρως τα μηχανοκίνητα τμήματα της 1η Στρατιάς. Μαζί με τα υπόλοιπα άρματα μάχης β γενιάς ένα σύνολο σχεδόν 1000 τουρκικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και 36 οχηματα εκτόξευσης F-600T μαζί με 100 βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim (εκτιμώμενο βεληνεκές 150 km). Επιπλέον το σύνολο των 12 εκτοξευτών ΠΕΠ M270 MLRS μαζί με 72 βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140A Atacms Block1 (βεληνεκές 165 χλμ) υπηρετούν με το 105 Σύνταγμα Πυροβολικού. Μαζί με τα Firtina ένας μεγάλος αριθμός από παλαιότερα Μ44Τ1,Μ107 και Μ110 Α2 διατίθενται στην 1η Στρατιά. Συνολικά κοντά στα 600 Α/Κ πυροβόλα παλαιότερης και νέας γενιάς διατίθενται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Το σύνολο του εν ενεργεία προσωπικού αγγίζει τις 110.000 άτομα. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο όγκος, ο εξοπλισμός και οι τεράστιες δυνάμεις εφεδρείας που διαθέτουν οι Τουρκικές Δυνάμεις τις καθιστούν ικανές τόσο για πόλεμο ελιγμών όσο και για πόλεμο φθοράς. Επιπλέον, σε ένα διάστημα 3-5 ημερών αναμένεται η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας.
Ελληνική Αντεπίθεση – Μαχόμενοι ενάντια στους αριθμούς
Όλος αυτό ο όγκος δυνάμεων ακόμη και με προσεκτικά μελετημένη άμυνα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Ακόμη και με την συνεχή δράση μηχανοκίνητων ελληνικών τμημάτων τα οποία θα διενεργήσουν αντεπιθέσεις σε ελληνικό έδαφος, κάποια στιγμή ο αισθητά μεγαλύτερος όγκος δυνάμεων και η αύξηση της έντασης των επερχόμενων κυμάτων θα δημιουργήσουν ρήγματα στην ελληνική αμυντική γραμμή. Η δράση του Τουρκικού Πυροβολικού τόσο συμβατικού όσο και μέσω της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, είναι πιθανόν να μετατρέψει σε κόλαση την μικρή σχετικά γεωγραφική έκταση του Βορείου Έβρου πόσο δε μάλλον στα σημεία εισβολής. Η επιστράτευση Τούρκων εφέδρων καθώς και η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολής θα απαιτήσουν κάποιο σημαντικό χρόνο. Όταν όμως ολοκληρωθούν δεν θα μιλάμε πλέον για αναλογίες 3:1 που θεωρητικά είναι το ελάχιστο όριο για μια επίθεση ενάντια σε καλά οργανωμένη αμυντικά θέση αλλά πολλαπλάσιες αυτού (!). Η ελληνική πλευρά οφείλει να μην κωλυσιεργήσει και να απαλλαχθεί από φοβικά σύνδρομα και πολιτικές απόψεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε 2-3 μέρες μετά από επέμβαση κυρίως των ΗΠΑ. Όπως και σην Κύπρο η εμπλοκή του ξένου παράγοντα εμμέσως ευνοεί τον επιτιθέμενο ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει όσα περισσότερα εδάφη και στρατηγικά σημεία μπορεί.
Είτε αν δώσει η ελληνική πλευρά το πρώτο πλήγμα (βλέπε Δυνατότητα AlphaStrike από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) είτε αν αυτό γίνει στα πλαίσια μιας ταχυκίνητης ελληνικής αντεπίθεσης (Beta Strike) το χτύπημα πρέπει να είναι βαρύ, αποφασιστικό και να μεταφέρει μεγάλη δύναμη πυρός στους πολυαριθμούς στόχους στην αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου. Οι ελληνικές δυνάμεις θα παλέψουν σαν μια ενιαία ατσαλένια γροθιά διεξάγοντας αποφασιστικό αγώνα στο κέντρο της ισχύος του Αντιπάλου.
Το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο. Η σύνθεση όμως της ποσότητας και του οπλοστασίου των αντίπαλων δυνάμεων και το τεράστιο πλυθησμιακό δυναμικό που χτυπά σιωπηλά στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζουν οποιαδήποτε άμυνα σε καταδίκη με το πέρασμα του Χρόνου. Τα κατάλληλα μέσα της Ελληνικής Αντεπίθεσης είναι κυρίως η συνδυασμένη δράση των 29 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 και των 353 αρμάτων μάχης γ’γενιάς Leo2A4/A6 HEL εξοπλισμένων με πυροβόλο 120mm. Η έλευση στo προσεχές μέλλον 90 ακόμη Μ1Α1 ΑΙΜ θα ισχυροποιήσει αυτή την στιβαρή ατσαλένια γροθιά.
Με βάση παλαιότερη μελέτη του ΓΕΣ υπήρχε η απαίτηση για 500 νέα άρματα μάχης γ’ γενιάς με προφανές πεδίο δράσης την Ανατολική Θράκη.
Η δράση των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στην Ανατολική Θράκη ενδείκνυται λόγω της πεδινής γεωγραφίας και του μεγάλου πλάτους της γεωγραφικής έκτασης, συστατικά που επιτρέπουν την ταχεία προέλαση και διεύρυνση των δημιουργηθέντων ρηγμάτων. Οι αρετές των σύγχρονων αρμάτων μάχης, που είναι η ταχύτητα, η θωράκιση, η αυξημένη επίγνωση κατάστασης και ο μεγάλος όγκος πυρός, αναδεικνύονται στον μέγιστο βαθμό. Ακόμη και η δράση μιας καλοεκπαιδευμένης Επιλαρχίας Αρμάτων Μάχης γ’ γενιάς εναντίον τεχνολικά υποδεέστερων μονάδων (βλέπε μάχη Μάχη του 73oυ Μεσημβρινού) μπορεί να επιφέρει το χάος και την παράλυση στις γραμμές του εχθρού. Οι βελτιωμένες θερμικές κάμερες β’ γενιάς σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο ΣΕΠ, και το πυροβόλο 120 mm επιτρέπουν την διενέργεια βολών από μεγαλύτερες αποστάσεις.
Η ανωτερότητα των 170 ελληνικών αρμάτων μάχης Leo2A6 HEL δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κανένα εν ενεργεία μέσο της Τουρκικής πολεμικής μηχανής. O βλητικός υπολογιστής των LEO 2 A6 HEL επιτρέπει την διενεργεια βολών μέχρι τα 6 km σε αντιθέση με τα 4 km του Leo2 A4. To αυξημένο μήκος της κάνης L55 επιτρέπει την επιτευξη μεγαλύτερου βεληνεκούς και αυξημένη κινητική ενέργεια στο βλήμα που ισοδυναμεί με αυξημένη ταχύτητα στομίου των 1800 m/s και μεγαλύτερη διατρητικότητα. Πριν προλάβει να ταξιδέψει ο ήχος της βολής από τις κάνες των αρμάτων, το μόνο που θα μείνει στην αντίπερα πλευρά είναι οι στάχτες των τουρκικών αρμάτων.
Επίσης τα 90 Μ1Α1 ΑΙΜ τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται (πολιτικής βούλησης θέλοντος) τα προσεχή χρόνια έχουν ανώτερη θωράκιση σε σχέση με τα τουρκικά Leo2 A4 καθώς και πιθανώς βελτιωμένες θερμικές κάμερες οι οποίες είναι καλύτερες ακόμη και από αυτές που φορούν τα κορυφαία σαν σύνολο ελληνικά Leo2-A6 HEL (εφόσον ευοδοθούν οι πληροφορίες που θέλει τα προσφερόμενα να έχουν περάσει εργοσταστιακή ανακατασκευή το 2008 και μερικό εκσυγχρονισμό που βελτιώνει την επίγνωση κατάστασης).
Οι σύγχρονοι αυτοί θηρευτές δρώντας στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ανατολικής Θράκης δεν έχουν αντίστοιχο αντίπαλο.
Η συνδυασμένη δράση με τα 29 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache θα επιτρέψει την κάλυψη των νώτων των ΤΘ σχηματισμών και την ταχεία αντιμετώπιση των όποιων εμφανιζόμενων απειλών. Το κάθε ελικόπτερο AH64 είναι εφοδιασμένο τυπικά με 8 πυραύλους Hellfire, 38 ρουκέτες 70mm Hydra και πυροβόλο Μ230 Chain gun των 30 mm (αναχορηγία 1200 βλήματα) μια πολύ υπολογίσιμη ισχύ πυρός. Σε καθαρά αντιαρματικό ρόλο αντί των 38 ρουκετών Hydra μπορούν να μεταφερθούν 8 επιπλέον πύραυλοι Hellfire ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16. Μια πραγματικά τρομακτική ισχύ πυρος. Το ιπτάμενο ιππικό μπορεί τάχιστα να αποδεκατίσει μια ολόκληρη εισερχόμενη αντίπαλη Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, να επιστρέψει πίσω σε ελληνικό έδαφος, να ανεφοδιαστεί και να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο. Υπό την κάλυψη της νύχτας μπορεί να δράσει σε κατάλληλο βάθος ώστε να εξουδετερώσει μέσα του αντίπαλου πυροβολικού τα οποία θα βρίσκονται σε βάθος 40-60 km από την 1η γραμμη και έτσι να ανατρέψει την ποσοτική υπεροπλία του αντιπάλου.
Οι μικρές αποστάσεις πτήσης σε συνδυασμό με την ταχύτητα, τους εξελιγμένους αισθητήρες και τη συνεργασία με τις προελαύνουσες χερσαίες ελληνικές δυνάμεις θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους.
Στοιχείο κλείδι είναι η μεταφορά μεγάλου όγκου πυρός σε μικρό χρόνο και στοχευμένα εναντίον εκείνων των μέσων του αντιπάλου που του επιτρέπουν να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις.Οι Ελληνικές Δυνάμεις μπορούν να χαρακτηριστούν μικρές σε όγκο αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός. Τα μέσα τους θεωρούνται ποιοτικά ανώτερα μεν, δύσκολα αντικαταστήσιμα δε γεγονός που δεν ευνοεί παρατεταμένες χρονικά επιχειρήσεις. Όσο και αν ακουστεί παράδοξο, σκοπός είναι η τάχιστη χωροχρονική επικράτηση των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κατανομή των Τουρκικών Δυνάμεων στον Εβρο κρίνεται ισορροπημένη και εις βάθος
Ένα αδύναμο σημείο (βλέπε εικόνα 1) της Τουρκικής πολεμικής διάταξης είναι το 2 Σώμα Στρατού το οποίο έχει αποστολή μεταξύ άλλων και την προστασία των Στενών. Ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ της Κεσάνης-Μάλγαρα και Ουζουνκιοπρου παρουσιαζει ιδιαίτερo ενδιαφέρον. Στο Ουζουνκιοπρου εδρεύει το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού ενώ στην Κεσάνη (29 χλμ περίπου από τα σύνορα) η 4 Μηχανοκίνητη ΤΑΞ ΠΖ την οποία καλύπτει η 95 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Η 18 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχει αναλάβει τον έλεγχο των Στενών ενώ το 5ο Σώμα Στρατού το οποίο είναι και ισχυρότερο έχει αναλάβει την επίθεση στο Βόρειο Έβρο.
Η εγγύτητα της 4ης Τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 95 ΤΘΤ στα ελληνοτουρκικά σύνορα τα καθιστά ιδανικούς στόχους για τις ενοποιημένες ελληνικές δυνάμεις. Η υπεροπλία που απολαμβάνουμε πάνω στη γραμμη του ποταμού Έβρου θα επιτρέψει την γρήγορη εξουδετέρωση των κατα τόπους μονάδων και την ταχεία προέλαση προς 3 κατευθύνσεις για την περικύκλωση και εξουδετέρωση των αναφερόμενων σχηματισμών. Ο 1ος κύριος άξονας επίθεσης μπορεί να συνεχίσει ανατολικά πιέζοντας περαιτέρω τον εχθρό στο Tekirdag ενώ ο δεύτερος άξονας επίθεσης μπορεί έπειτα να προωθηθεί στο Κεντρικό τομέα της Ανατολική Θράκης διενεργώντας κυκλωτικό ελιγμό πίσω από το 5 Σώμα Στρατού.
Γενικό Πλάνο Ελληνικής Αντεπίθεσης: Τη στιγμή που οι Τουρκικές Δυνάμεις σφυροκοπούν τον Βόρειο Έβρο (κόκκινοι κεραυνοί στο χάρτη), οι Ελληνικές ΤΘΤ ξεχύνονται στην Ανατολική Θράκη. Με κοκκινους κύκλους συμβολίζεται η δράση των ελληνικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων οι οποίες θα καταλάβουν και εκκαθαρίσουν κύρια σημεία παράλληλα με την προέλαση των ελληνικών αρμάτων.
Ένας 3ος άξονας επίθεσης είναι επίσης εφικτός στο μήκος Yeninkarpuzlu-Bahcekoy-Saglamtas. Πέραν της ευρύτερης ενίσχυσης του 1ου άξονα επίθεσης, η προέλαση στα σημεία αυτά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των στενών και δημιουργεί κίνδυνο για την ευρύτερη αποστολή πλοίων από τα στενά του Τσανάκαλε.
Η επιλογή 3 αξόνων επίθεσης (τύπου “πιρούνι” για μερικούς) έχει τη λογική της αλληλοκάλυψης σε περίπτωση που κάποιος άξονας επίθεσης βρει εμπόδια φίλια προσκείμενες μονάδες θα πλαγιοκοπήσουν τον ΑΝΣΚ.
Το Τουρκικό Πυροβολικό παρόλη την τεράστια ποσοτική του υπεροχή θα υποχρεώνεται να ανασυντάσεται συνεχώς για να μην υπερκεραστεί από τις ελληνικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα τα παλαιότερα Α/Κ πυροβόλα όπως τα Μ44/Μ52Τ και Μ110Α2 θα αντιμετωπίσουν μεγάλους περιορισμούς στην ταχεία ανασύνταξη με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλειφθούν ή να καταστραφούν.
Την δράση των Ελληνικών δυνάμεων μπορούν να ενισχύσουν αερομεταφερόμενα τμήματα τα οποία θα γεφυρώνουν τα κενά και θα προστατεύουν τα άκρα των διευρυμένων ρηγμάτων.
Το Τουρκικό επιτελείο της 1ης Στρατιάς θα βρεθεί σε πολλαπλό δίλημα. Να αποκρούσει τον ελληνικό κυκλωτικό ελιγμό? Να προστατέψει την ελληνική προέλαση στο σημείο Τσορλού και Τεκιρνταγ? Η να αφήσει τις ελληνικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των στενών?
Η είδηση επίσης ότι Ελληνικές Δυνάμεις προελαύνουν στην κεντρική Ανατολική Θράκη θα προκαλέσει σοκ και πανικό στον πλυθησμό της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων οι οποίοι θα κινούνται αντίθετα από τις ερχόμενες τουρκικές ενισχύσεις καθυστερώντας και κωλυσιεργόντας τον ανεφοδιασμό των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων.
Με τo κέντρο βάρους του 2ου Σώματος Στρατού διαλυμμένο, τον έλεγχο των Στενών σε κίνδυνο και επισφαλή και το 5 Σώμα Στρατού να αμύνεται τα νώτα του ο Αρχιστράτηγος της 1ης Τουρκικής Στρατιάς θα πρέπει να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση Μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις θα παίξει και η εγγύτητα του θεάτρου επιχειρήσεων στον υπόλοιπο Ελλαδικό Κορμό. Σε περίπτωση ενόπλης σύγκρουσης αναμένεται τόσο το αεροδρόμιο στην 113 ΠΜ όσο και το πολιτικό αεροδρόμιο στην Καβάλα να καταστούν ικανές βάσεις ανεφοδιασμού και εξόρμησης της ΠΑ. H 130 ΣΜ στη Λήμνο καθώς και η 135 ΣΜ μαζί με την 110 και ΠΜ σε Λάρισα και Αγχίαλο αποτελούν την καρδιά της ελληνικής αεράμυνας σε μικρή σχετικά απόσταση από το επιθυμητό θέατρο επιχειρήσεων.
Με μέση τυπική απόσταση 500 km η κάθε αποστολή θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα μικρότερο της 1 ώρας. Η συχνότητα των αποστολών CAS, βομβαρδισμού, υποστήριξης Ηλεκτρονικού Πολέμου και περιπολιών CAP αναμένεται να είναι έντονη κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν είναι τυχαίες οι 650-700 έξοδοι αεροσκαφών που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο τριήμερο της άσκησης Παρμενίων 13 και ενώ η ΠΑ συνέχιζε να δεσμεύει αεροσκάφη QRA (Quick Responce Aircrat) για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του ΕΕΧ στο Αιγαίο.
Η προώθηση των συστοιχιών Patriot της 25ης, 23ης και 24ης ΜΚΒ θα προσδώσει ένα αντιαεροπορικό πέπλο κάλυψης στις φίλιες χερσαίες δυνάμεις. Οι συστοιχίες Patriot θα αναλάβουν τις εξής αποστολές:
Αντιαεροπορική κάλυψη των Ελληνικών Χερσαίων Δυνάμεων. Οι συστοιχίες Patriot εφαρμόζοντας τεχνικές shoot and scoot και διενεργώντας αποστολές “Access Denial” οδηγούν την Τουρκική Αεροπορία να εκτελέσει αποτολές SEAD/DEAD οι οποίες θα ξεκινάνε από βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο (!).
Αντιβληματική κάλυψη. Η χρήση βαλλιστικών όπλων όπως οι πύραυλοι Yildirim I και MGM-140A Atacms από την Τουρκική πλευρά θα καταστεί προβληματική.
Έμμεση τόνωση του ηθικού των Ελληνικών δυνάμεων. Το γεγονός πως η προέλαση σε εχθρικό έδαφος θα γίνει έχοντας εξασφαλίσει ικανή προστασία του αντίστοιχου εναέριου χώρου θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και θα ενισχύσει το επιθετικό πνεύμα στους διοικητές των μηχανοκίνητων μονάδων.
Επίλογος
Ασχέτως την υλοποίηση ή όχι του σχεδίου Βαριοπούλα ή Balyoz, η έλλειψη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία τις αφήνει εκτεθειμένες. Την προσεχή δεκαετία βέβαια η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Για την ώρα οι ΕΕΔ απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ποιοτική υπεροχή. Ζητήματα απόκτησης πυρομαχικών 120mm και οποιοδήποτε άλλου συμπληρωματικού υλικού βρίσκονται εντός των ελληνικών δυνατοτήτων και αν υπάρχει θέληση και προγραμματισμός μπορούν να καλυφθούν τα όποια κενά. Κάλιστα τα λεφτά που επιστρέφονται από τις μίζες μπορουν να δοθούν για την απόκτηση πυρομαχικών,νέων ρουκετών MLRS κτλ.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μπορούμε να μείνουμε αγκιστρωμένοι στο ποτάμι του Εβρου δεχόμενοι ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα το ένα κύμα επίθεσης και βομβαρδισμού μετά το άλλο. Δεχόμενοι καρτερικά την μοίρα μας, μπορούμε να θυσιάσουμε χιλιάδες στρατιώτες μέχρι να επέμβη ο διεθνής παράγοντας που θα οδηγήσει σε ανεδαφικές μεσοβέζικες λύσεις (βλέπε Κύπρος) να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κέντρο ισχύος του αντιπάλου. Ένα χτύπημα που θα αποσταθεροποίησει τις αντίπαλες δυνάμεις και θα μετατρέψει τους αρχικά θύτες σε θύματα…
defencegreece.wordpress.com
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και άλλα παράξενα αμάξια!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ