2014-01-28 22:25:06
Φωτογραφία για Το αντίο ενός θρύλου - Ο εμβληματικός Αμερικανός τραγουδοποιός της γενιάς της αμφισβήτησης, Πιτ Σίγκερ, σίγησε στα 95 του χρόνια
Ο Πιτ Σίγκερ, ένα από τα σύμβολα της γενιάς της αμφισβήτησης, ο Αμερικανός τραγουδοποιός που συνόδευσε με τις μελωδίες και τους παρεμβατικούς στοίχους του τα κοινωνικά κινήματα των δεκαετιών του '50 και του '60, πέθανε την Τρίτη, πλήρης ημερών. Ήταν 95 ετών και άφησε την τελευταία του πνοή στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Το θάνατό του επιβεβαίωσε ο εγγονός του, ο Κιτάμα Καχίλ Τζάκσον, ο οποίος είπε ότι ο παππούς του πέθανε από φυσικά αίτια, ήσυχος.

Όπως έγραψαν οι "New York Times", η καριέρα του Σίγκερ τον έφερε από τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργατών της δεκαετίας του '50 στο Top 10 των επιτυχιών, από τη συμμετοχή στα φοιτητικά κινήματα σε φεστιβάλ της φολκ μουσικής κι από την καταδίκη του για ασέβεια απέναντι στο Κογκρέσο -όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με την περιβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών- στην εμφάνισή του, τον Ιανουάριο του 2009, στο Μνημείο Λίνκολν, όπου τραγούδησε για την τελετή ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.


Διότι, με λίγα λόγια, η ζωή και τα τραγούδια του Πιτ Σίγκερ, όπως επισημαίνει το tanea.gr, υπήρξαν η ζωή και ο ήχος της Αμερικής, που άλλαξε μεταπολεμικά: από τη συντήρηση και τις φυλετικές διακρίσεις, στην αμφισβήτηση, στους αγώνες για κοινωνικά δικαιώματα και στη συμβολική ανάδειξη ενός Αφροαμερικανού στη θέση του ηγέτη της χώρας, κάτι αδιανόητο μισό αιώνα νωρίτερα.

Μισόν αιώνα πριν, ο Σίγκερ είχε μόλις καταφέρει να επιβιώσει από τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επειδή είχε υπάρξει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος κι έπειτα είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του διαβόητου γερουσιαστή ΜακΚάρθι.

Αποκλεισμένος από την αμερικανική τηλεόραση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ο Σίγκερ δεν είχε μείνει στο σκοτάδι.

Ως μέλος των "Weavers", τραγούδησε επιτυχίες όπως το "Goodnight, Irene" και το "If I Had a Hammer".

Κι όταν η μπάντα τον έδιωξε, υπό τις πιέσεις της κυβέρνησης, εξαιτίας του κυνηγιού μαγισσών που είχε εξαπολύσει ο μακαρθισμός, εκείνος έγραψε ορισμένα από τα πιο αρχετυπικά τραγούδια των 60s.

Το τραγούδι του "Where Have All the Flowers Gone?" έγινε ύμνος κατά του πολέμου. Και το 1965 οι Byrds έφτασαν στο Νο1 των επιτυχιών με το θρυλικό "Turn! Turn! Turn!".
attacktv.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ