2014-01-30 09:35:17
Φωτογραφία για Γιατί ο υπολογιστής σου κάνει κακό
Είπαμε να περάσουμε λίγο τα εσκαμμένα και να δούμε όχι πως θα κάνεις καλό στο σώμα σου αλλά πως δε θα κάνεις κακό Μετά από ώρες και ώρες και χρόνια αρχίζουν οι μυοσκελετικοί πόνοι, τα προβλήματα όρασης, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και ένα σωρό προβλήματα. Τα οποία μόνο σε ένα βαθμό λύνονται από διόρθωση της θέσης και καλύτερα έπιπλα. Καμιά φορά καταλήγουν στο χειρουργείο.

Και πες ότι αυτά είναι γνωστά και τεκμηριωμένα. Τι ξέρουμε για τα προβλήματα που προκαλεί στην ψυχική σου υγεία; Αυτό είπαμε να ψάξουμε σήμερα και να περάσουμε λίγο τα εσκαμμένα θεωρώντας ότι το να σου αλλάζει τη διάθεση από τη χρήση υπολογιστή έχει να κάνει με τη γενικότερη υγεία σου. Ακόμα και  το δεν μπορώ να κοιμηθώ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβές.

Καταστρέφει τη δημιουργική διαδικασία

Από τι κινδυνεύεις: Η συνεχής ενασχόληση με τα social media και το internet είναι μεν αποτελεσματικό όταν θες να κάνεις τη δουλειά σου ή να ενημερωθείς αλλά διακόπτει  δημιουργική διαδικασία.


Ποιος το λέει: Διάφοροι ψυχολόγοι που συνδέουν την εσωστρέφεια με τη δημιουργικότητα. Συνήθως οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι εξωστρεφείς αλλά τόσο όσο χρειάζεται για να ανταλλάσσουν ιδέες. Κατά βάση είναι περισσότερο εσωστρεφείς κάτι που συνδέεται με την δημιουργική διαδικασία. Το περιβάλλον των ηλεκτρονικών μέσων δεν ευνοεί την εσωστρέφεια.

Μαζί τους συμφωνούν καλλιτέχνες, μουσικοί και συγγραφείς. Και μαζί τους συμφωνεί και ο Steve Wozniak  ένας από τους συνιδρυτές της Apple: “Οι περισσότεροι εφευρέτες ζουν στο μυαλό τους. Είναι σαν καλλιτέχνες. Και οι καλλιτέχνες δουλεύουν καλύτερα μόνοι. Δούλεψε μόνος σου. Όχι σε ομάδα, όχι σε επιτροπή.”

Πρέπει να ανησυχήσεις; Λογικό ακούγεται. Όσο αυξάνουν τα μέσα αυξάνει και ο όγκος εργασίας πάνω σε αυτά. Χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να γίνει μια δουλειά αλλά γίνονται περισσότερες δουλειές συνολικά: login, τα status updates, τα upload, οι δημιουργίες λογαριασμών. Είναι λογικό ότι ta social media δεν χρειάζονται πολύ συγκέντρωση για να τα χρησιμοποιείς και επομένως “ανακατεύονται” με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζονται μεγαλύτερη προσήλωση.

Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι

Από τι κινδυνεύεις: Η χρήση των υπολογιστών αλλάζει τη χρήση της γλώσσας. Και η αλλαγή της γλώσσας είναι ένδειξη αλλαγής του τρόπου σκέψης.

Ποιος το λέει; Η Kyle Jasmin από το University of College London, στο Psychonomic Bulletin and Review. Εχει βρει ότι οι λέξεις που έχουν περισσότερους χαρακτήρες στο δεξί κομμάτι ενός qwerty πληκτρολογίου προσλαμβάνονται πιο θετικά. Τα qwerty πληκτρολόγια υπήρχαν από παλιά αλλά τώρα η χρήση τους είναι συχνότερη. Συμφωνεί μαζί της και η Joan Lee από το Πανεπιστήμιο που λέει ότι η χρήση υπολογιστή μειώνει το γλωσσικό πλούτο και την ικανότητα να ερμηνεύουμε λέξεις. Πολύ απλά προσπερνάμε πολλές που δεν καταλαβαίνουμε.

Πρέπει να ανησυχήσεις; Αφού το λένε δύο ακαδημαικοί μάλλον ναι. Δεν ακούγεται να είναι και το τέλος του κόσμου αλλά γλώσσα  και σκέψη πάνε μαζί.

Αϋπνία

Από τι κινδυνεύεις: Η χρήση του υπολογιστή, smartphones και η τηλεόραση επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης, τον κιρκαδικό ρυθμό και εμποδίζουν τον βαθύ αναγεννητικό ύπνο.

Ποιος το λέει: Η Sara Thomée από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ που βρήκε ότι η χρήση υπολογιστών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες και αϋπνίας. Τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα με συνδυασμό βαριάς χρήσης υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Η Randy Nelson από το Ohio State University βρήκε ότι το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα τάμπλετ και οι υπολογιστές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ύπνο.

Πρέπει να ανησυχήσεις; Το καλό που σου θέλω. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Κατάθλιψη

Από τι κινδυνεύεις: Η χρήση υπολογιστών, tablet και φωτεινών οθονών σε βραδυνές ώρες αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης εξαιτίας του είδους της ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Ποιος το λέει: Το λέει ο Samer Hattar από το Johns Hopkins University στο περιοδικό Nature.Γιατί έκατσε και βρήκε ότι το ίδιο είδος ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα tablet και τα laptop μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ανεξαρτήτως από τις διαταραχές ύπνου. Ο ίδιος έχει βρει ότι αυτή η ακτινοβολία επηρεάζει τη διάθεση και την ικανότητα μάθησης. Το πρώτο είναι ιδιαίτερα σοβαρό γιατί σχετίζεται το πόσο καλά λειτουργείς μέσα στην ημέρα. Στα ίδια καταλήγουν και οι Thomée S, Härenstam A, Hagberg M, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα μειωμένης απόδοσης.

Πρέπει να ανησυχήσεις; Υπάρχουν παλιότερες έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση υπολογιστή πάνω από πέντε ώρες καθημερινά προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτές οι έρευνες αφορούν ποντίκια  και θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες. Οπότε τίποτα επιβεβαιωμένο. Αλλά οι ενδείξεις που σιγά σιγά βγαίνουν προς τα έξω είναι ισχυρές.

Αντίληψη της πραγματικότητας

Από τι κινδυνεύεις: Ο υπερβολικός έλεγχος των email και ηλεκτρονική επικοινωνία σε ώρες εκτός γραφείο σου καίει τον εγκέφαλο.

Ποιος το λέει: Η Dr Emma Russell από Kingston Business School στο Science Daily που βρήκε ότι όσοι ελέγχουν τα mail  τους σε ώρες εκτός γραφείου νιώθουν την υποχρέωση να απαντήσουν και στο τέλος καταλήγουν να βλέπουν φαντάσματα. Ότι δηλαδή χτύπησε το κινητό τους χωρίς να έχει χτυπήσει.

Πρέπει να ανησυχήσεις; Δεν είναι και hardcore επιστήμη (η έρευνα έχει γίνει σε 28 άτομα  και είναι απλά στατιστική) αλλά δεν αμφισβητείται η εγκυρότητα των αναφορών. Σε αυτό το κομμάτι αναμένουμε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ