2014-01-30 11:35:14
Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄Λυκείου υπάρχει χάρτης που ονομάζει Μακεδονία, την επικράτεια της σημερινής FYROM. Οι Μακεδόνες διαμαρτυρήθηκαν, το Υπουργείο απάντησε και η Παμμακεδονική δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη από την απάντηση. Δείτε αναλυτικά:
Ι. Εισαγωγή στο θέμα
H απάντηση του Υπουργείου Παιδείας
16 Ιανουαρίου 2014 Απαντώντας σε επιστολή σας που αφορά στο βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Λυκείου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως Σήμερα)», σας γνωρίζουμε την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αρ. πρωτ. 63/08-01-2014), η οποία έχει ως εξής:
«.1. Αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία σας επί καιρίων εθνικών θεμάτων και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την ίδια ευαισθησία διακατέχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για τον λόγο αυτό κατανοούμε την ανησυχία σας λόγω της καταχώρισης του ανωτέρω χάρτη σε σχολικό βιβλίο, μολονότι, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, το εν λόγω ιστορικό στοιχείο δεν δημιουργεί πρόβλημα.
2. Επισημαίνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη ζητήματα που έχουν σχέση με τα εθνικά μας θέματα και ως εκ τούτου δεν θα επέτρεπε ποτέ να υπάρχουν στα σχολικά μας βιβλία “αναφορές που οδηγούν τη μαθητιώσα νεολαία σε ιστορικές ανακρίβειες που στοχεύουν την ίδια τους την πατρίδα”, όπως επί λέξει αναφέρετε.
3. Ο εν λόγω χάρτης απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι προφανές, όπως άλλωστε αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα, ότι στον χάρτη αναπαρίσταται η κατεχόμενη Ευρώπη με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε “παραχωρηθεί” κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι ως κατεχόμενο έδαφος αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους. Η αναγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού αυτής της “επαρχίας” της ναζιστικής Βουλγαρίας γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όσον αφορά το μέγεθος της γραμματοσειράς, που ισχύει και για άλλες επαρχίες βαλκανικών χωρών, όπως η Βεσσαραβία και η Βουκοβίνα (δηλαδή με σαφώς μικρότερη γραμματοσειρά σε σχέση με εκείνη του ονόματος της χώρας στην οποία “ανήκε” η επαρχία). Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο ο όρος “Μακεδονία” δεν υπονοεί στην περίπτωση αυτή διακριτό κράτος, το οποίο άλλωστε δεν υφίστατο κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην οποία αναφέρεται ο ιστορικός χάρτης. Επομένως, οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου με τη σημερινή Π.Γ.Δ.Μ. είναι ιστορικά ανακριβής. Μία προσεκτική ανάγνωση του χάρτη δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.
4. Ο χάρτης, άλλωστε, προέρχεται από τις έγκυρες εκδόσεις της Εφημερίδας “Η Καθημερινή” και συγκεκριμένα από το βιβλίο “Ιστορικός Άτλας. 20ος αιώνας. Ο τελικός απολογισμός του αιώνα μας”, έκδοση του 1999, σελ. 101.
5. Το ανωτέρω σχολικό βιβλίο στο οποίο περιέχεται ο εν λόγω χάρτης έχει γραφεί και αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς με αυξημένα προσόντα και με μακρόχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική παρουσία και προσφορά, και κυρίως με ανεπίληπτη στάση ζωής: από πανεπιστημιακούς δασκάλους, σχολικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συμβούλους του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – τα ονόματά τους μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στο εσώφυλλο του βιβλίου -, πράγμα το οποίο εγγυάται την επιστημονική εγκυρότητά του αλλά και την παιδαγωγική και διδακτική του καταλληλότητα.».
ΙΙΙ. Η ανταπάντηση της Παμμακεδονικής
28 Ιανουαρίου 2014
ΠΡΟΣ: Στυλιανό Μερκούρη
Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
Μαρούσι ΤΚ 15180
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Απαντώντας στην επιστολή σας της 16-1-2014 προς τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου που αφορά το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου και της Δ΄ Εσπερινού Λυκείου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως Σήμερα) και την απάντησή σας για το χάρτη που περιέχει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη στη σελίδα 130, καταθέτουμε τα εξής:
Οι απαντήσεις σας κ. Μερκούρη στις δικές μας ερωτήσεις είναι ελλιπείς. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να υπάρχουν τέτοιες απαράδεκτες αναφορές σε σχολικά βιβλία που προωθούνται για την εκπαίδευση των μαθητών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αυτό δε το θλιβερό φαινόμενο αποκτά και μια διαφορετική διάσταση γιατί εμμέσως επιτρέπει να περνούν οι θέσεις της Σκοπιανής προπαγάνδας στην ελληνική παιδεία.
Όπως είχαμε τονίσει στην προηγούμενη επιστολή μας σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε πως η ιστορική αλήθεια για το Ολοκαύτωμα είναι ένα από τα πιο απαίσια εγκλήματα της ναζιστικής εποχής. Η δε απάντησή σας πως «Ο χάρτης, άλλωστε, προέρχεται από τις έγκυρες εκδόσεις της Εφημερίδας “Η Καθημερινή” και συγκεκριμένα από το βιβλίο “Ιστορικός Άτλας. 20ος αιώνας. Ο τελικός απολογισμός του αιώνα μας», δεν μας ικανοποιεί. Από πότε εφημερίδες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι πολιτικοποιημένες, γίνονται πηγή ακαδημαϊκής έρευνας; Αν υπήρχε τέτοιος χάρτης από τους κατακτητές εκείνης της εποχής, οι Γερμανοί δεν θα αποκαλούσαν το τραγικό αυτό συμβάν των Εβραίων ως ‘Ολοκαύτωμα’, όπως αναφέρεται στον αμφιβόλου προελεύσεως χάρτη… και άλλωστε η λέξη ‘ολοκαύτωμα’ επινοήθηκε αργότερα από τις χρονολογίες που αναφέρονται στον χάρτη του βιβλίου: «Ολοκαύτωμα 1935-45». Μεταξύ 1935-45 η εξολόθρευση εθνικών ομάδων συνεχιζόταν, η δε λέξη ‘γενοκτονία’ επινοήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948.
Κύριε Μερκούρη, αντί για τη δυσνόητη φράση «Ο χάρτης αναπαριστά την πολιτική δομή της Ευρώπης που είχαν επιβάλει κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους οι κατακτητές», θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ένας αστερίσκος που θα επεξηγούσε πως αναφέρεται στον ευρύτερο χώρο και όχι σε χώρα που φέρνει το όνομα Μακεδονία έξω από την Ελλάδα.
Σας βεβαιούμε δε πως μεταξύ των πολυαρίθμων μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ειδημόνων που ασχολείται με το θέμα αυτό και ιδιαίτερα με το θέμα της προπαγάνδας που δυστυχώς έχει διεισδύσει και σε ινστιτούτα ελληνικής παιδείας, όπου κατά τα φαινόμενα έχει βρει εύφορο έδαφος.
Ευελπιστούμε πως θα έχουμε σύντομα απάντηση ζητώντας συγγνώμη από τους Μακεδόνες και διαβεβαιώνοντάς μας πως θα διορθωθεί η σελίδα του προαναφερθέντος βιβλίου.
Με εκτίμηση,
ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- Δημήτρης Χατζής, Ύπατος Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά – Δημήτριος Γιαντσούλης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια (Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Πρόεδρος
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, Πρόεδρος
Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, Πρόεδρος
«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, Πρόεδρος
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Πρόεδρος
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ”
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Φλώρινας
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αμυνταίου
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Πολυπλάτανου Φλώρινας
Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού – Κρατερού – Αγίας Παρασκευής
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Μελίτης Φλώρινας
Φορέας ιστορίας και πολιτισμού «Ιερά Δρύς» Κέλλας Φλώρινας
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Αμύντας» Σκοπιάς Φλώρινας
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί»
Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας
Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού Έδεσσας «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας
Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας
Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ιων Δραγούμης»
Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών
Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων
Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας Έδεσσας
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Η Αγία Παρασκευή»
Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσσας «Αγιος Δημήτριος»
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Νάουσσας
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας Κιλκίς
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα – Θεσσαλονίκη
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός» Θεσσαλονίκη
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Θες/νίκη
Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»
Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Σερρών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης «Ο Ορφέας»
Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός Σύλλογος «Εμμανουήλ Παππάς» Θεσσαλονίκης
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας Χαλκιδικής
Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολις Σερρών
Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων «Το Ρούπελ»
Πολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Χαρωπού Σερρών
Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωράφων Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτουσαίων Σερρών
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»
Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου
Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου «Η Αρμονία»
Σύλλογος Ευελπίδων Μελενίκου
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών.
Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις
Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού
Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου
Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας
Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς
Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων
Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
(με την επιστολή σας της 16-1-2014 συνημμένη)
Ανιχνεύσεις
InfoGnomon
Ι. Εισαγωγή στο θέμα
H απάντηση του Υπουργείου Παιδείας
16 Ιανουαρίου 2014 Απαντώντας σε επιστολή σας που αφορά στο βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Λυκείου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως Σήμερα)», σας γνωρίζουμε την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αρ. πρωτ. 63/08-01-2014), η οποία έχει ως εξής:
«.1. Αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία σας επί καιρίων εθνικών θεμάτων και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την ίδια ευαισθησία διακατέχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για τον λόγο αυτό κατανοούμε την ανησυχία σας λόγω της καταχώρισης του ανωτέρω χάρτη σε σχολικό βιβλίο, μολονότι, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, το εν λόγω ιστορικό στοιχείο δεν δημιουργεί πρόβλημα.
2. Επισημαίνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη ζητήματα που έχουν σχέση με τα εθνικά μας θέματα και ως εκ τούτου δεν θα επέτρεπε ποτέ να υπάρχουν στα σχολικά μας βιβλία “αναφορές που οδηγούν τη μαθητιώσα νεολαία σε ιστορικές ανακρίβειες που στοχεύουν την ίδια τους την πατρίδα”, όπως επί λέξει αναφέρετε.
3. Ο εν λόγω χάρτης απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι προφανές, όπως άλλωστε αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα, ότι στον χάρτη αναπαρίσταται η κατεχόμενη Ευρώπη με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε “παραχωρηθεί” κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι ως κατεχόμενο έδαφος αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους. Η αναγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού αυτής της “επαρχίας” της ναζιστικής Βουλγαρίας γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όσον αφορά το μέγεθος της γραμματοσειράς, που ισχύει και για άλλες επαρχίες βαλκανικών χωρών, όπως η Βεσσαραβία και η Βουκοβίνα (δηλαδή με σαφώς μικρότερη γραμματοσειρά σε σχέση με εκείνη του ονόματος της χώρας στην οποία “ανήκε” η επαρχία). Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο ο όρος “Μακεδονία” δεν υπονοεί στην περίπτωση αυτή διακριτό κράτος, το οποίο άλλωστε δεν υφίστατο κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην οποία αναφέρεται ο ιστορικός χάρτης. Επομένως, οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου με τη σημερινή Π.Γ.Δ.Μ. είναι ιστορικά ανακριβής. Μία προσεκτική ανάγνωση του χάρτη δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.
4. Ο χάρτης, άλλωστε, προέρχεται από τις έγκυρες εκδόσεις της Εφημερίδας “Η Καθημερινή” και συγκεκριμένα από το βιβλίο “Ιστορικός Άτλας. 20ος αιώνας. Ο τελικός απολογισμός του αιώνα μας”, έκδοση του 1999, σελ. 101.
5. Το ανωτέρω σχολικό βιβλίο στο οποίο περιέχεται ο εν λόγω χάρτης έχει γραφεί και αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς με αυξημένα προσόντα και με μακρόχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική παρουσία και προσφορά, και κυρίως με ανεπίληπτη στάση ζωής: από πανεπιστημιακούς δασκάλους, σχολικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συμβούλους του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – τα ονόματά τους μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στο εσώφυλλο του βιβλίου -, πράγμα το οποίο εγγυάται την επιστημονική εγκυρότητά του αλλά και την παιδαγωγική και διδακτική του καταλληλότητα.».
ΙΙΙ. Η ανταπάντηση της Παμμακεδονικής
28 Ιανουαρίου 2014
ΠΡΟΣ: Στυλιανό Μερκούρη
Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
Μαρούσι ΤΚ 15180
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Απαντώντας στην επιστολή σας της 16-1-2014 προς τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου που αφορά το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου και της Δ΄ Εσπερινού Λυκείου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως Σήμερα) και την απάντησή σας για το χάρτη που περιέχει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη στη σελίδα 130, καταθέτουμε τα εξής:
Οι απαντήσεις σας κ. Μερκούρη στις δικές μας ερωτήσεις είναι ελλιπείς. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί πρέπει να υπάρχουν τέτοιες απαράδεκτες αναφορές σε σχολικά βιβλία που προωθούνται για την εκπαίδευση των μαθητών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αυτό δε το θλιβερό φαινόμενο αποκτά και μια διαφορετική διάσταση γιατί εμμέσως επιτρέπει να περνούν οι θέσεις της Σκοπιανής προπαγάνδας στην ελληνική παιδεία.
Όπως είχαμε τονίσει στην προηγούμενη επιστολή μας σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε πως η ιστορική αλήθεια για το Ολοκαύτωμα είναι ένα από τα πιο απαίσια εγκλήματα της ναζιστικής εποχής. Η δε απάντησή σας πως «Ο χάρτης, άλλωστε, προέρχεται από τις έγκυρες εκδόσεις της Εφημερίδας “Η Καθημερινή” και συγκεκριμένα από το βιβλίο “Ιστορικός Άτλας. 20ος αιώνας. Ο τελικός απολογισμός του αιώνα μας», δεν μας ικανοποιεί. Από πότε εφημερίδες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι πολιτικοποιημένες, γίνονται πηγή ακαδημαϊκής έρευνας; Αν υπήρχε τέτοιος χάρτης από τους κατακτητές εκείνης της εποχής, οι Γερμανοί δεν θα αποκαλούσαν το τραγικό αυτό συμβάν των Εβραίων ως ‘Ολοκαύτωμα’, όπως αναφέρεται στον αμφιβόλου προελεύσεως χάρτη… και άλλωστε η λέξη ‘ολοκαύτωμα’ επινοήθηκε αργότερα από τις χρονολογίες που αναφέρονται στον χάρτη του βιβλίου: «Ολοκαύτωμα 1935-45». Μεταξύ 1935-45 η εξολόθρευση εθνικών ομάδων συνεχιζόταν, η δε λέξη ‘γενοκτονία’ επινοήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948.
Κύριε Μερκούρη, αντί για τη δυσνόητη φράση «Ο χάρτης αναπαριστά την πολιτική δομή της Ευρώπης που είχαν επιβάλει κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους οι κατακτητές», θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ένας αστερίσκος που θα επεξηγούσε πως αναφέρεται στον ευρύτερο χώρο και όχι σε χώρα που φέρνει το όνομα Μακεδονία έξω από την Ελλάδα.
Σας βεβαιούμε δε πως μεταξύ των πολυαρίθμων μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ειδημόνων που ασχολείται με το θέμα αυτό και ιδιαίτερα με το θέμα της προπαγάνδας που δυστυχώς έχει διεισδύσει και σε ινστιτούτα ελληνικής παιδείας, όπου κατά τα φαινόμενα έχει βρει εύφορο έδαφος.
Ευελπιστούμε πως θα έχουμε σύντομα απάντηση ζητώντας συγγνώμη από τους Μακεδόνες και διαβεβαιώνοντάς μας πως θα διορθωθεί η σελίδα του προαναφερθέντος βιβλίου.
Με εκτίμηση,
ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- Δημήτρης Χατζής, Ύπατος Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά – Δημήτριος Γιαντσούλης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια (Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Πρόεδρος
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, Πρόεδρος
Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, Πρόεδρος
«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, Πρόεδρος
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Πρόεδρος
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ”
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Φλώρινας
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αμυνταίου
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες» Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Πολυπλάτανου Φλώρινας
Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού – Κρατερού – Αγίας Παρασκευής
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Μελίτης Φλώρινας
Φορέας ιστορίας και πολιτισμού «Ιερά Δρύς» Κέλλας Φλώρινας
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Αμύντας» Σκοπιάς Φλώρινας
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί»
Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας
Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού Έδεσσας «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας
Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας
Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ιων Δραγούμης»
Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών
Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων
Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας Έδεσσας
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Η Αγία Παρασκευή»
Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσσας «Αγιος Δημήτριος»
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Νάουσσας
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας Κιλκίς
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα – Θεσσαλονίκη
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός» Θεσσαλονίκη
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Θες/νίκη
Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»
Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Σερρών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης «Ο Ορφέας»
Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός Σύλλογος «Εμμανουήλ Παππάς» Θεσσαλονίκης
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας Χαλκιδικής
Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολις Σερρών
Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων «Το Ρούπελ»
Πολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Χαρωπού Σερρών
Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωράφων Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτουσαίων Σερρών
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»
Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου
Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου «Η Αρμονία»
Σύλλογος Ευελπίδων Μελενίκου
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών.
Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις
Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού
Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου
Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας
Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς
Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων
Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
(με την επιστολή σας της 16-1-2014 συνημμένη)
Ανιχνεύσεις
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ουκρανία: Επιμένει στις κινητοποιήσεις η αντιπολίτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ