2014-01-30 16:35:07
Φωτογραφία για Βενιζέλος: «Η ΠΓΔΜ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο»
Τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, απαντώντας, την Πέμπτη, στη Βουλή σε... επίκαιρη ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα προς την ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι η ένταξή της στους νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνον όταν εκπληρωθούν όλα τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη μέλη.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία” που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία -και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, αυτή τη θέση διατυπώνουμε στις συναντήσεις μας με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς
. Αυτή τη θέση διατυπώνουμε και απευθείας στους γείτονες μας». Σημείωσε δε, πως «δεν γίνεται δεκτή η θέση αυτή και δεν γίνεται δεκτή διότι αναμφίβολα η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση καλόπιστης συμμετοχής στο διάλογο, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται και τη μετριοπάθεια και τη δημιουργική και υπεύθυνη θέση της ελληνικής πλευράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δεν προβάλλει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ επειδή είναι ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος, για το όνομα, επειδή θέλουμε να επιβάλλουμε την αλλαγή του ονόματος» και προσέθεσε πως η επίλυση του διεθνούς ζητήματος σε σχέση με το όνομα είναι θέμα σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ένταξη της γειτονικής χώρας στους νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνον όταν εκπληρωθούν όλα τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη μέλη που επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τα κριτήρια αυτά είναι τα γενικά πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα κριτήρια που ισχύουν στο ΝΑΤΟ, ο σεβασμός της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Ως Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε χρήση του όρου “Μακεδονία”, ακολουθώντας την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την απόφαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ της Λισαβόνας», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και ζήτησε είτε να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ενημέρωση για το τι ζήτησε η ελληνική πλευρά από τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς και την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία καταπατάται από την πλευρά της ΠΓΔΜ και ως προς τη χρήση των συμβόλων και ως προς τις προκλητικές πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι ο όρος “Μακεδονία” -και μάλιστα ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”- χρησιμοποιείται με την αποδοχή της ελληνικής κυβερνήσης, άνευ διαμαρτυρίας. «Καταστρατηγείται η απόφαση των αρχηγών κρατών των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, τον Ιούνιο του 1992, όπου ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέθεσε παράγραφο -κι έγινε δεκτή από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ- για τη μη χρήση του όρου "Μακεδονία" και των παραγώγων του», ανέφερε ο κ. Καμμένος, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε λύση, ερήμην της Βουλής των Ελλήνων.
Τα Νέα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ