2014-01-31 05:36:08
Φωτογραφία για Κάρας: Η τρόικα ήταν αναγκαίο κακό
Η τρόικα ήταν αναγκαίο κακό, γιατί η ΕΕ δεν διέθετε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά παρά τα λάθη, οι προσπάθειες υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, ούτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει.

Τώρα συζητούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, για δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, δήλωσε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, Ότμαρ Κάρας, του ΕΛΚ, επικεφαλής της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας, στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.

Τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία και δεν λειτούργησε με κανόνες, αλλά διαφορετικά από χώρα σε χώρα. «Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι μόνο του, έχουμε κοινή ευθύνη και το σημαντικό» είπε «είναι να μην κλείσουμε τις πόρτες».


Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεισφορά της Task Force στην απασχόληση, καθώς και στους ευρωπαϊκούς πόρους για τα προγράμματα αυτά, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «πιο ισορροπημένη δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» και ότι η Ευρώπη θα είναι παρούσα και θα προσφέρει πόρους.

Ο κ. Νγκοκ τόνισε ότι ο μόνος θεσμός, που δεν κατέγραψε απώλειες στη διάρκεια της κρίσης, ήταν η ΕΚΤ, ενώ θα μπορούσε να εγγράψει ζημιές και έθεσε το θέμα ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν εξουσιοδότηση να επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές με το πιστόλι στον κρόταφο, μια θέση που αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Νιλς Τόρβλαντς.

Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους και στη συζήτηση που είχε η επιτροπή σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αναδιάρθρωσης, είπε, αναφέροντας τη μείωση επιτοκίων, την επιμήκυνση των πληρωμών, την εγγραφή χρεών στην ΕΚΤ. Υπογράμμισε, δε, ότι ήταν λάθος η τόσο ισχυρή έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πάντα δίκιο, όπως στην περίπτωση της μείωσης των κατώτερων μισθών. Επέκρινε την παρουσία αποπληθωρισμού και την ελλειμματική εσωτερική ζήτηση στην ευρωζώνη και ζήτησε αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και συντονισμό των πολιτικών των κρατών-μελών.

Παράλληλα με την ευθύνη στην τρόικα, απέδωσε ευθύνη και στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι έδειξε «δημοσιονομική ανευθυνότητα».

«Συγγνώμη» ζήτησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιούργκεν Κλούτε, για τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, που γράφτηκαν στα γερμανικά ΜΜΕ. «Εγώ δεν συνεισέφερα σ΄αυτά, παρόλα αυτά ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Κλούτε.

Τελικώς, όλοι οι εκπροσωπούμενοι στην επιτροπή δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε κοινό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν τις ευρωεκλογές και δεν θα έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς βάζει στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα. «Εγκαινιάζουμε έναν λογικό διάλογο θα βρούμε κοινούς τόπους και πλειοψηφία» είπε ο κ. Κάρας, τονίζοντας ότι η ψήφιση της έκθεσης δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή των αλλαγών, που θα υιοθετήσει η ΕΕ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο αυτοδίδακτος χορευτής [Video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο αυτοδίδακτος χορευτής [Video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ