2014-01-31 08:49:07
Φωτογραφία για «Πάνω απ' όλα βιώνουμε μια πνευματική κρίση»
«Θρησκεία και περιβάλλον» είναι το θέμα που ανέπτυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Καθολικό Ινστιτούτο Παρισίων.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία αναγόρευσής του ως επίτιμου διδάκτορα.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε μια σύντομη αναφορά στην από το 1995 δράση του Πατριαρχείου για το περιβάλλον, με την οργάνωση «επιστημονικών και θεολογικών συνεδρίων για την προστασία ποταμών και θαλασσών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, «η οποία δυστυχώς παραμένει κλειστή από το 1970 λόγω μιας αβάσιμης απόφασης των τουρκικών αρχών», όπως είπε, που το 2012 οργανώθηκε διεθνές σεμινάριο με θέμα «Παγκόσμια ευθύνη και βιώσιμο περιβάλλον», ενώ για το 2015 προβλέπεται ένα δεύτερο, με θέμα «Οικολογία και τέχνη».

Στη συνέχεια ανέπτυξε την ξεχωριστή θέση που έχει ο άνθρωπος μέσα στη Δημιουργία, αφού σύμφωνα με τις Γραφές, του έχει ανατεθεί «η καλλιέργεια και η φροντίδα της γης».


«Είναι ο «ιερέας της φύσης, ο φύλακας και οικονόμος» σύμφωνα με τη χριστιανική θεολογία, θέση την οποία όμως δεν αποδέχονται όσοι εξισώνουν τον άνθρωπο με τα άλλα όντα, απαλλάσσοντας τον έτσι από την ευθύνη προστασίας του περιβάλλοντός που ζει», είπε.

«Θα πρέπει με διαύγεια να αναγνωρίσουμε ότι η περιβαλλοντική κρίση που βιώνεται παγκοσμίως σήμερα, όπως άλλωστε όλες οι άλλες κρίσεις, οικονομικές, ή ηθικές, είναι πάνω απ' όλα μια πνευματική κρίση» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι πνευματικές προκλήσεις τις οποίες μας υποβάλλει η περιβαλλοντική κρίση, αφορούν σε 4 βασικά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών: την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τον υπερκαταναλωτισμό, τη σπατάλη και τη ρύπανση.

«Δυστυχώς έχουμε παγιδευτεί σε τυραννικούς κύκλους που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη για συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας και της προσφοράς των καταναλωτικών αγαθών.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζική αλλαγή στην πολιτική και την οικονομία. Μια αλλαγή που να τονίζει τη μοναδική και θεμελιώδη αξία του ατόμου, βάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο στις έννοιες της απασχόλησης και παραγωγικότητας.

Είναι επιτακτική ανάγκη επομένως και είναι και καθήκον μας, να καλλιεργήσουμε στην κοινωνία μας ένα πνεύμα αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ