2014-01-31 12:22:08
Φωτογραφία για Βιομηχανία αδειών από τις εκπαιδευτικούς με πρόσχημα την κύηση - Μία στις δύο δηλώνει επιπλοκές
Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επαπειλούμενων κυήσεων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρατηρούνται στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν 1 στις 2 εγκυμοσύνες που εργάζεται στα δημόσια σχολεία λαμβάνει μεγαλύτερες άδειες εξ αιτίας προβλημάτων κι επιπλοκών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το γεγονός αυτό εκτός από τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας που προκαλεί στα σχολεία, εγείρει και ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο χορήγησης αδειών μακράς διαρκείας, αλλά και το καθεστώς ελέγχου των γνωματεύσεων που παρέχουν οι γυναικολόγοι. Ο μέσος όρος παγκοσμίως των επαπειλούμενων κυήσεων προσδιορίζεται στο 15% όταν στην Ελλάδα και ειδικά στην Εκπαίδευση φτάνει σχεδόν το 50%! Από τις συνολικά 5..542 κυήσεις που καταγράφηκαν το 2012-13, οι 2.662 (ποσοστό 48%) χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες κυήσεις. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φτάνει στο 56% ενώ για τη Δευτεροβάθμια το 35%.


Σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ακόμη πιο αυξημένα, όπως για παράδειγμα στην Α' Αθήνας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φαίνεται πως κατά την περσινή χρονιά δόθηκαν άδειες για 273 κυήσεις εκ των οποίων οι 180 χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες. Το πιο εντυπωσιακό όμως, στοιχείο που προκύπτει αφορά στην περιοχή της Αχαΐας, όπου το 2013 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 3 στις 4 κυήσεις χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες , σε ποσοστό δηλαδή 76%.

Οι αδυναμίες

Οι άδειες ωστόσο, που λαμβάνουν οι εγκυμονούσες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αδύνατον να προβλεφθούν, ούτε όσον αφορά τον αριθμό, αλλά ούτε και στη διάρκεια των αδειών που θα χρειαστούν έως ότου ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών. Το ζήτημα που προκύπτει με αυτές τις άδειες και απασχολεί την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι τα κενά που δημιουργούνται στο μέσο της σχολικής χρονιά και η αναπλήρωσή τους με δασκάλους ή καθηγητές.

Το ζήτημα πάντως, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές που έχουν γνώση του θέματος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο., καθώς κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις πιθανότητες και να μην εγκρίνει πρόβλημα που είχε εντοπιστεί. Ο υπάρχων μηχανισμός είναι αδύνατον να ελέγξει κατά πόσον είναι επαπειλούμενες ή όχι, οι κυήσεις που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις.

Πηγή: zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ