2012-04-17 20:33:28
Η Άγκυρα «πιέζει» και «εκβιάζει» με όπλο το… όνομα της «ΤΔΒΚ»
Νέα φάμπρικα πιέσεων και εκβιασμών της Άγκυρας, καθώς πλησιάζει η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της ΕΕ. Η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Μπορεί να αλλάξει η ονομασία της ΤΔΒΚ» και τον υπέρτιτλο «Ιδού το σχέδιο Β’» δημοσιεύει ανταπόκριση ως αποκλειστική είδηση, στην οποία υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που δεν γίνει κάποιο βήμα στο δρόμο για την λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Ιουλίου, που θα αναλάβουν «οι Ελληνοκύπριοι» την Προεδρία της ΕΕ, θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο Β’.
Σύμφωνα με το σχέδιο Β’ η ονομασία της «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει, όπως είχε αναφερθεί στο σχέδιο Ανάν ως «Τουρκοκυπριακό Κράτος». Στην συνέχεια θα ζητηθεί αναγνώριση της από την Διεθνή Κοινότητα. Λέγεται ότι στην περίπτωση μιας τέτοιας αλλαγής, 57 χώρες-μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης θα “αναγνωρίσουν” το «Τουρκοκυπριακό κράτος» .
Σύμφωνα με το σχέδιο Β’ των τριών φάσεων, πρώτα θα αλλάξει η ονομασία της «ΤΔΒΚ» , στην συνέχεια θα ανοίξει η περιοχή Βαρωσίων και θα ζητηθεί αναγνώριση με την ονομασία του Τουρκοκυπριακού κράτους. Υψηλά ιστάμενος αρμόδιος που μίλησε σχετικά με το θέμα στην Milliyet, είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της Άγκυρας και της Τ/κ πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού και φαίνεται ότι επειδή οι Ε/κ αποφεύγουν την λύση , δεν θα σημειωθεί κάποια πρόοδος κατά το 2012 . Ο ίδιος είπε ότι με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τους Ε/κ , θα διακοπούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και μετά το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο. Τότε ακριβώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο Β’.
Ο ίδιος αρμόδιος είπε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Τ/κ πλευρά μετράνε μέρες για την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Β’ και ότι μετά την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει μια διπλωματική κινητικότητα και θα ζητηθεί η αναγνώριση του «Τ/κ κράτους». Στην ίδια λογική »πιέσεων» και »εκβιασμών» εντάσεται και δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα όπου φέρται να είπε πως στην περίπτωση που μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις εξαιτίας της συμπεριφοράς ε των Ε/κ , τότε θα εγκαταλειφθεί το πρότυπο «διζωνικής, δικοινοτικής» λύσης. Αντί για το πρότυπο αυτό τονίστηκε πως θα υιοθετηθεί ένα πρότυπο λύσης δύο ανεξαρτήτων κρατών.
---Αποστάσεις από Γκιούλ για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β’----
Απέφυνε να τοποθετηθεί για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β για αλλαγή του ονόματος της ΤΔΒΚ σε »Τουρκοκυπριακό Κράτος» ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ -ίσως και να το «γείωσε» κάπως.
Όταν του υπενθυμίστηκαν από δημοσιογράφο οι ισχυρισμοί ότι η ονομασία της «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει ως «Τουρκοκυπριακό Κράτος»και αν υπάρχει ή όχι σχέδιο Β’ της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει για την Προεδρία ΕΕ των »ελληνοκυπρίων» την περίοδο αυτή, διότι είναι κάτι το οποίο γίνεται εκ περιτροπής. Και πρόσθεσε:
« Η σειρά είναι στους Ε/κ. Θα έχουν την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά συνέπεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνομιλίες υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σε αυτές κάποιο αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν ες αεί».
Κανείς βέβαια δεν ξέρει αν και αυτή η δήλωση είναι μέρος ενός σχεδίου ---Παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ η Τουρκία με το σχέδιο Β', λέει η Κυβέρνηση---
Το σχέδιο Β' που διαφημίζει η Αγκυρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'' περί εφαρμογής σχεδίου Β’ από πλευράς Τουρκίας, εάν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού.
Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.
''Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο Β' που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο Β' που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί'', σημείωσε.
Είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
''Ετσι ερμηνεύεται και έτσι εξηγείται η αρνητική στάση που έχει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο, και από τότε που αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς'', σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι λόγω της στάσης της Τουρκίας, η δική μας θέση και προσπάθεια πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, που είναι θέσεις που στηρίζονται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
''Στην προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει αυτά τα ψηφίσματα, εμείς πρέπει ακόμη περισσότερο να στηριζόμαστε σε αυτά και αυτό να δηλώνουμε ξεκάθαρα στο διεθνή παράγοντα, ζητώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων και ταυτόχρονα την άσκηση επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να τα υλοποιήσει και αυτή'', πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η δική μας πλευρά έχει σχέδιο Β' έναντι του σχεδίου Β' της Τουρκίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''αυτά που έχω πει είναι αυτά που εφαρμόζουμε τώρα, διότι με αυτό τον τρόπο από τη μια κτίζουμε αναχώματα για να μην εκτραπεί η διαδικασία και για να μην ακυρώσουμε το στόχο της λύσης, κάτι που επιθυμεί η Τουρκία, αλλά και για την εντατικοποίηση της διεθνούς δραστηριότητας (με προσπάθειες) που κάνουμε στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και αλλού, από τη μια αποκαλύπτοντας την αρνητική στάση της Τουρκίας και από την άλλη δηλώνοντας τη θέληση, τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό''.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πλευρά μας παρακολουθεί πολύ στενά το τι λέει και το τι κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο.
''Εμάς η απάντηση μας σε αυτή την πολιτική (της Τουρκίας) είναι η επιμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια, με πρώτες τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, όπου εκεί συμφωνήθηκε και επαναβεβαιώθηκε η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος και ο λαός της θα επανενωθούν'', σημείωσε.
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει υπόψη της προς τα πού προσανατολίζεται η έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ για το Κυπριακό, η οποία και αναμένεται περί τα τέλη του μήνα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''ο κ. Ντάουνερ θα ετοιμάσει την έκθεση, τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ΓΓ''.
''Τα μηνύματα που έχουμε στείλει προς τον ΓΓ, ευρύτερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού είναι ξεκάθαρα: δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, δεν υπάρχει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, άρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθούν αυτές οι συγκλίσεις και να επιτευχθεί πρόοδος'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.
''Αυτό είναι το μήνυμα που στέλλουμε φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα με ποιού την ευθύνη δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, διότι είναι σαφέστατη η θέση μας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αθετήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ΓΓ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν αφεθεί με τον κ. Ταλάτ, όταν άλλαξε η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας'', είπε ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σαφέστατη και η θέση μας για διασυνδεδεμένη συζήτηση, κυρίως του περιουσιακού με το εδαφικό, πράγμα για το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει κάνει σε επαρκή βαθμό, όπως δεν έχει σε επαρκή βαθμό καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς που ζητούσε ο ΓΓ για να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση.
''Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου είναι χρονοδιάγραμμα. Τονίζουμε ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλείστες τόσες φορές έχει στείλει το μήνυμα – το έχει πει και κατ’ ιδίαν και με άλλους τρόπους - ότι είναι πανέτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου'', υπογράμμισε.
Για τα περί διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι και σε αυτό το θέμα ο ΟΗΕ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για τις πτυχές εκείνες του Κυπριακού που είναι οι διεθνείς.
''Αρα, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν είναι μόνο δικές μας απαντήσεις, αλλά είναι και απαντήσεις του ίδιου του ΟΗΕ'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
http://typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=1
Νέα φάμπρικα πιέσεων και εκβιασμών της Άγκυρας, καθώς πλησιάζει η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της ΕΕ. Η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Μπορεί να αλλάξει η ονομασία της ΤΔΒΚ» και τον υπέρτιτλο «Ιδού το σχέδιο Β’» δημοσιεύει ανταπόκριση ως αποκλειστική είδηση, στην οποία υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που δεν γίνει κάποιο βήμα στο δρόμο για την λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Ιουλίου, που θα αναλάβουν «οι Ελληνοκύπριοι» την Προεδρία της ΕΕ, θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο Β’.
Σύμφωνα με το σχέδιο Β’ η ονομασία της «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει, όπως είχε αναφερθεί στο σχέδιο Ανάν ως «Τουρκοκυπριακό Κράτος». Στην συνέχεια θα ζητηθεί αναγνώριση της από την Διεθνή Κοινότητα. Λέγεται ότι στην περίπτωση μιας τέτοιας αλλαγής, 57 χώρες-μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης θα “αναγνωρίσουν” το «Τουρκοκυπριακό κράτος» .
Σύμφωνα με το σχέδιο Β’ των τριών φάσεων, πρώτα θα αλλάξει η ονομασία της «ΤΔΒΚ» , στην συνέχεια θα ανοίξει η περιοχή Βαρωσίων και θα ζητηθεί αναγνώριση με την ονομασία του Τουρκοκυπριακού κράτους. Υψηλά ιστάμενος αρμόδιος που μίλησε σχετικά με το θέμα στην Milliyet, είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της Άγκυρας και της Τ/κ πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού και φαίνεται ότι επειδή οι Ε/κ αποφεύγουν την λύση , δεν θα σημειωθεί κάποια πρόοδος κατά το 2012 . Ο ίδιος είπε ότι με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τους Ε/κ , θα διακοπούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και μετά το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο. Τότε ακριβώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο Β’.
Ο ίδιος αρμόδιος είπε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Τ/κ πλευρά μετράνε μέρες για την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Β’ και ότι μετά την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει μια διπλωματική κινητικότητα και θα ζητηθεί η αναγνώριση του «Τ/κ κράτους». Στην ίδια λογική »πιέσεων» και »εκβιασμών» εντάσεται και δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα όπου φέρται να είπε πως στην περίπτωση που μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις εξαιτίας της συμπεριφοράς ε των Ε/κ , τότε θα εγκαταλειφθεί το πρότυπο «διζωνικής, δικοινοτικής» λύσης. Αντί για το πρότυπο αυτό τονίστηκε πως θα υιοθετηθεί ένα πρότυπο λύσης δύο ανεξαρτήτων κρατών.
---Αποστάσεις από Γκιούλ για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β’----
Απέφυνε να τοποθετηθεί για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β για αλλαγή του ονόματος της ΤΔΒΚ σε »Τουρκοκυπριακό Κράτος» ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ -ίσως και να το «γείωσε» κάπως.
Όταν του υπενθυμίστηκαν από δημοσιογράφο οι ισχυρισμοί ότι η ονομασία της «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει ως «Τουρκοκυπριακό Κράτος»και αν υπάρχει ή όχι σχέδιο Β’ της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει για την Προεδρία ΕΕ των »ελληνοκυπρίων» την περίοδο αυτή, διότι είναι κάτι το οποίο γίνεται εκ περιτροπής. Και πρόσθεσε:
« Η σειρά είναι στους Ε/κ. Θα έχουν την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά συνέπεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνομιλίες υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σε αυτές κάποιο αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν ες αεί».
Κανείς βέβαια δεν ξέρει αν και αυτή η δήλωση είναι μέρος ενός σχεδίου ---Παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ η Τουρκία με το σχέδιο Β', λέει η Κυβέρνηση---
Το σχέδιο Β' που διαφημίζει η Αγκυρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'' περί εφαρμογής σχεδίου Β’ από πλευράς Τουρκίας, εάν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού.
Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.
''Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο Β' που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο Β' που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί'', σημείωσε.
Είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
''Ετσι ερμηνεύεται και έτσι εξηγείται η αρνητική στάση που έχει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο, και από τότε που αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς'', σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι λόγω της στάσης της Τουρκίας, η δική μας θέση και προσπάθεια πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, που είναι θέσεις που στηρίζονται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
''Στην προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει αυτά τα ψηφίσματα, εμείς πρέπει ακόμη περισσότερο να στηριζόμαστε σε αυτά και αυτό να δηλώνουμε ξεκάθαρα στο διεθνή παράγοντα, ζητώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων και ταυτόχρονα την άσκηση επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να τα υλοποιήσει και αυτή'', πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η δική μας πλευρά έχει σχέδιο Β' έναντι του σχεδίου Β' της Τουρκίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''αυτά που έχω πει είναι αυτά που εφαρμόζουμε τώρα, διότι με αυτό τον τρόπο από τη μια κτίζουμε αναχώματα για να μην εκτραπεί η διαδικασία και για να μην ακυρώσουμε το στόχο της λύσης, κάτι που επιθυμεί η Τουρκία, αλλά και για την εντατικοποίηση της διεθνούς δραστηριότητας (με προσπάθειες) που κάνουμε στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και αλλού, από τη μια αποκαλύπτοντας την αρνητική στάση της Τουρκίας και από την άλλη δηλώνοντας τη θέληση, τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό''.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πλευρά μας παρακολουθεί πολύ στενά το τι λέει και το τι κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο.
''Εμάς η απάντηση μας σε αυτή την πολιτική (της Τουρκίας) είναι η επιμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια, με πρώτες τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, όπου εκεί συμφωνήθηκε και επαναβεβαιώθηκε η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος και ο λαός της θα επανενωθούν'', σημείωσε.
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει υπόψη της προς τα πού προσανατολίζεται η έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ για το Κυπριακό, η οποία και αναμένεται περί τα τέλη του μήνα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''ο κ. Ντάουνερ θα ετοιμάσει την έκθεση, τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ΓΓ''.
''Τα μηνύματα που έχουμε στείλει προς τον ΓΓ, ευρύτερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού είναι ξεκάθαρα: δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, δεν υπάρχει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, άρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθούν αυτές οι συγκλίσεις και να επιτευχθεί πρόοδος'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.
''Αυτό είναι το μήνυμα που στέλλουμε φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα με ποιού την ευθύνη δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, διότι είναι σαφέστατη η θέση μας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αθετήσει δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ΓΓ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν αφεθεί με τον κ. Ταλάτ, όταν άλλαξε η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας'', είπε ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σαφέστατη και η θέση μας για διασυνδεδεμένη συζήτηση, κυρίως του περιουσιακού με το εδαφικό, πράγμα για το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει κάνει σε επαρκή βαθμό, όπως δεν έχει σε επαρκή βαθμό καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς που ζητούσε ο ΓΓ για να μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση.
''Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου είναι χρονοδιάγραμμα. Τονίζουμε ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλείστες τόσες φορές έχει στείλει το μήνυμα – το έχει πει και κατ’ ιδίαν και με άλλους τρόπους - ότι είναι πανέτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου'', υπογράμμισε.
Για τα περί διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι και σε αυτό το θέμα ο ΟΗΕ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για τις πτυχές εκείνες του Κυπριακού που είναι οι διεθνείς.
''Αρα, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν είναι μόνο δικές μας απαντήσεις, αλλά είναι και απαντήσεις του ίδιου του ΟΗΕ'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
http://typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=1
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν, υποστηρίζει αναγνώστης
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SPORTS-EXPRESS: ΧΑΝΕΙ ΤΟ FINAL4 Ο ΚΡΣΤΙΤΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ