2014-02-02 08:59:06
Φωτογραφία για «Γέννησαν» πιθήκους με... κοπτοραπτική στο DNA τους
Νέα εποχή διαμορφώνεται στη γενετική ιατρική και τη βιοτεχνολογία μετά την πρώτη επιτυχημένη τροποποίηση του γενετικού υλικού με τη μέθοδο Crispr/Sas9 που είναι γνωστή και ως μέθοδος «copy-paste», δύο πιθήκων του είδους των μακάκων.

Οι δύο υγιέστατες πρώτες εκπρόσωποι των γενετικά τροποποιημένων πρωτευόντων θηλαστικών, η Νιγκνίνγκ και η Μινγκμίνγκ, γεννήθηκαν ύστερα από φυσιολογική κύηση σε εργαστήριο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ναντσίνγκ στην Ανατολική Κίνα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της ομάδας του ερευνητή Τζιαχάο Σα, στην επιθεώρηση Cell.

Οι επιστήμονες, όπως έγινε γνωστό, χρησιμοποίησαν την «κοπτοραπτική» μέθοδο Crispr/Cas9 για να αλλάξουν με μεγάλη ακρίβεια δύο συγκεκριμένα γονίδια στο γενετικό υλικό γονιμοποιημένων ωαρίων μακάκων, τα οποία εν συνεχεία μετέφεραν σε παρένθετες μητέρες.

Συνολικά 10 γενετικά τροποποιημένα γονιμοποιημένα ωάρια πέρασαν στις παρένθετες μητέρες και από αυτά υπήρξαν 5 αποβολές, η γέννα των δίδυμων Νινγκνίγκ και Μινγκμίνγκ και 4 κυήσεις που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.


Συγκεκριμένα, στη σχετική δημοσίευση οι Κινέζοι ερευνητές αναφέρουν: «Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι αυτή η μέθοδος επιτρέπει ταυτόχρονη μετάλλαξη δύο γονιδίων - στόχων σε ένα βήμα, χωρίς να παράγονται μεταλλάξεις εκτός στόχου». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω τεχνική που έχει αναπτυχθεί στο MIT χρησιμοποιείται σε θηλαστικά που δεν είναι τρωκτικά και είναι σαφέστατα πιο κοντά στην ανθρώπινη φυσιολογία. Η συγκεκριμένη μέθοδος τροποποίησης του DNA, σύμφωνα με τους ειδικούς, λύνει τα χέρια των ερευνητών που ασχολούνται με την έρευνα των γονιδιακών θεραπειών, καθώς μπορεί να διορθώσει ακόμα και ένα μεμονωμένο «γράμμα» στην ακολουθία του DNA.

Παρότι η εν λόγω επιτυχία φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το σύνδρομο Πάρκινσον και το «copy-paste» στο γενετικό υλικό δημιουργεί ελπίδες για ανοσία από τον HIV, τον ιό που μπορεί να προκαλέσει το AIDS, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση στην εν λόγω έρευνα ανώτερων θηλαστικών και εν γένει για τη χρήση πειραματόζωων στις έρευνες.

Πειραματόζωα

Σύμφωνα με τη Βίκι Ρόμπινσον, διευθύνουσα σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου για την Αντικατάσταση, Βελτίωση και Μείωση της Χρήσης Πειραματόζωων στην Ερευνα: «Η εν λόγω δημοσίευση μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της χρήσης πρωτευόντων μη ανθρώπινων θηλαστικών παγκοσμίως. Το εάν αυτό είναι δικαιολογημένο με όρους βελτίωσης της επιστημονικής και ιατρικής έρευνας, χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν τις ηθικές προεκτάσεις του θέματος, είναι ένα θέμα που χωράει συζήτηση. Το γεγονός ότι οι πίθηκοι έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα είδη, δεν εγγυάται ότι αποτελούν καλύτερο μέσο για τη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΖΙΑΧΑΟ ΣΑ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στη σχετική δημοσίευση της έρευνάς της, η ομάδα του καθηγητή και υπεύθυνου της Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ναντσίνγκ, Τζιαχάο Σα, αναφέρει ότι η επιτυχία τους καταδεικνύει πως η μέθοδος Crispr/Cas9 «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιθήκων που φέρουν γενετικά σφάλματα που οδηγούν σε ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού». Η εν λόγω έρευνα του καθηγητή Σα είναι μία από τις πολλές επιτυχίες του Κινέζου επιστήμονα, ο οποίος έχει 20ετή εμπειρία στην έρευνα της αναπαραγωγικής ιατρικής. Τα θέματα ενδιαφέροντος του γεννημένου το 1959 Τζιαχάο Σα είναι κυρίως η υπογονιμότητα και οι μοριακοί μηχανισμοί της γαμετογένεσης.

Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αποσαφήνιση των μηχανισμών που σχετίζονται με τη σπερματογένεση, την ωογένεση και την εμβρυογένεση. Τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής δύο πανεθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, δύο προγραμμάτων έρευνας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της Κίνας και άλλου ενός προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών για νέους ερευνητές. Συνολικά έχει προσφέρει στην Τράπεζα Γονιδίων 111 νέα γονίδια και έχει κάνει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Ο Σα μπορεί να μην είχε ποτέ σχέσεις με μεγάλα δυτικά πανεπιστήμια καθώς έχει σπουδάσει και έχει πάρει όλους τους τίτλους του από το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται, όμως θεωρείται ως ένας εξαιρετικός επιστήμονας με πολλές διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανυπόμονος ο Μπάτον
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανυπόμονος ο Μπάτον
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ