2014-02-02 10:23:48
Φωτογραφία για Ξύπνησαν δύο ρήγματα από τα 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Δύο ρήγματα, τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, έχουν τελικά ενεργοποιηθεί μετά τον σεισμό της περασμένης Κυριακής σύμφωνα με τις επιστημονικές καταγραφές.

Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές, καθώς στην περιοχή εντοπίζεται ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα ρηγμάτων, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε θέση να παραγάγουν τους ισχυρότερους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο.

Συνολικά στο νησί έχουν χαρτογραφηθεί περισσότερα από τριάντα ρήγματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι ενεργά ενώ άλλα έχουν εξαντλήσει τη δυναμικότητά τους. Στα σπουδαιότερα συγκαταλέγονται το ρήγμα που προκάλεσε τους σεισμούς του 1953 και το ρήγμα του Αίνου το οποίο έχει δώσει σεισμό μέχρι και 6,9 Ρίχτερ.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, η γεωλογική μελέτη ενός τόπου όπως η Κεφαλονιά δεν ολοκληρώνεται ποτέ καθώς πρόκειται για ένα φυσικό εργαστήρι σεισμοτεκτονικής που προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον.


«Η Κεφαλονιά έχει μια ιδιομορφία μαζί με τη Ζάκυνθο», εξηγεί ο κ. Λέκκας, ο οποίος έχει μελετήσει ιδιαίτερα τα ρήγματα του νησιού. «Εχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται πάνω στο άκρο της Ευρώπης με την αφρικανική πλάκα. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη παραμόρφωση στον χώρο και μάλιστα παραμόρφωση η οποία είναι ορατή σε κάθε περιοχή του νησιού», προσθέτει. «Τα τεράστια ρήγματά της είναι αποτυπωμένα παντού: Εχουν δημιουργήσει λιμνοθάλασσες, το ψηλό βουνό του Αίνου, τον κόλπο του Μύρτου και άλλες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Σαν παζλ

Ο ίδιος επισημαίνει πως ο ισχυρότερος σεισμός που έχει προέλθει από ρήγμα του νησιού ήταν 7,2 Ρίχτερ και εξηγεί πως από πλευράς πετρωμάτων η Κεφαλονιά παρουσιάζει την εικόνα παζλ. «Το κάθε τμήμα της είναι διαφορετικό από το άλλο και διαχωρίζεται από ρήγματα. Ετσι έχουμε για παράδειγμα το ρηξιτέμαχος του Φισκάρδου, το οποίο όταν γίνεται σεισμός κινείται παράλληλα με την τάφρο της Ιθάκης, και το ρηξιτέμαχος του Αίνου το οποίο κινείται δυτικά».

Κατερίνα Ροββά-ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ