2014-02-02 17:13:50
Με οξύτητα αντιδρά στις εξαγγελθείσες αλλαγές για την διάθεση και τις τιμές των φαρμάκων ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αθηνών κ. Κώστας Λουράντος μιλώντας στη newsmail. Η ταχύτητα και η προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε ο φορέας. Η απελευθέρωση της τιμής ισχυρίζεται δεν έγινε για να μειωθούν τα φάρμακα αλλά για να … αυξηθούν και επισημαίνει ότι τα φαρμακεία βρίσκονται στο έλεος του κυρίου Χατζηδάκη, ο οποίος μαζί με άλλους θέλουν να τελειώνουν με την σημερινή μορφή τους και να βάλλουν νέους «παίχτες» στο παιχνίδι τελείως διαφορετικούς από τους σημερινούς.
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα φαρμακεία σήμερα;
Σε κατάσταση επιδεινούμενης χρεοκοπίας Θυμάμαι πολλά από αυτά που κατά καιρούς δημοσίευαν οι «διαμορφωτές γνώμης» μεταξύ των οποίων και το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus» (Απρίλιος 2011) όπου η Αφροδίτη της Μύλου εμφανιζόταν με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο έχοντας με μεγάλα γράμματα δίπλα της την φράση: «Απατεώνες στην ευρωοικογένεια»… Ήταν τότε που ο τίτλος της Γερμανικής «Bild» έγραφε: «Πουλήστε τα νησιά σας χρεοκοπημένοι Έλληνες».
«Πουλήστε λοιπόν και τα φαρμακεία σας …. χρεοκοπημένοι φαρμακοποιοί….».
Το σύνταγμα σήμερα έχει παροπλισθεί, η δικαιοσύνη έχει παραδώσει το … πνεύμα της, και το μόνο που λειτουργεί είναι η τρομοκρατία και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Ένα μέλλον που δεν απέχει και πολύ από το … Βατερλό!
Και επειδή το Ελληνικό φαρμακείο δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα έχω να πω ότι … ούτε η Ελλάδα μπορεί να γίνει Γερμανία, ούτε η Γερμανία Ελλάδα, αφού τουλάχιστον η γεωγραφική κατανομή διαφέρει ριζικά. Η Γερμανία δεν έχει νησάκια ούτε τόσες πολλές ακριτικές περιοχές στις οποίες οι φαρμακοποιοί όχι μόνο «φυλάσσουν Θερμοπύλες» αλλά επιτελούν έργο ανεκτίμητο…
Και είναι φυσικό όποιος εποφθαλμιά την φαρμακευτική οργάνωση στην Ελλάδα να ξεκινά πρώτα από τα μικρομεσαία φαρμακεία καταστρέφοντας την δομή τους. Αργότερα βέβαια θα έλθει και η σειρά των περισσότερο προνομιούχων … αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι σήμερα φαινομενικά έστω πλήττονται λιγότερο…
Πώς έχει επηρεάσει η σημερινή πολιτική την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Σήμερα το μεγαλύτερο χτύπημα των Μνημονίων το δέχτηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι δημόσιες δαπάνες για την δημόσια υγεία κουρεύτηκαν πάνω από 50%, και από την άλλη αυξήθηκαν κατακόρυφα τα χρήματα που καταβάλλονται από τα νοικοκυριά.
Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη έκανε φτερά. Τα ποσοστά συμμετοχής για τα φάρμακα τριπλασιάστηκαν. Τα επιδόματα τσεκουρώθηκαν, οι δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς κατακρημνίστηκαν, ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις έγιναν είδος για τους λιγοστούς πια ευκατάστατους… Ακόμα και χαράτσια στις συνταγές εφαρμόστηκαν … το γνωστό 1 ευρώ ανά συνταγή…
Η τρόικα και το μνημόνιο έβαλαν στην ζωή μας τον ΕΟΠΥΥ, το μεγαλύτερο φορέα υγειονομικής περίθαλψης, με τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα. Η ταχύτητα και η προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε ο φορέας προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές μας, έκαναν την ζωή 10 εκατ. ασφαλισμένων ακόμα πιο δύσκολη και την επιβίωση 11 χιλιάδων φαρμακείων αδύνατη!!!
Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν ή ΠΕΔΥ κατά τη νεώτερη έκδοση … χρωστά σε όποιον μιλά Ελληνικά και συναλλάσσεται με την δημόσια υγεία, απίστευτα ποσά που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πληρωθούν. Και ειδικά για τους φαρμακοποιούς, για όλα αυτά που μας χρωστούν έχουμε πληρώσει και ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, χωρίς να έχουμε εισπράξει το εισόδημα…. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, για «συμψηφισμό» των χρεών μεταξύ Δημοσίου και φαρμακοποιών….
Η εισπρακτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει ξεφύγει έξω από κάθε λογική και φθάνει στο σημείο του στραγγαλισμού για όποιον χρωστά ακόμα και ρυθμισμένα χρέη. Είναι απίστευτη η αναλγησία αυτών που στην λογική και στην ψυχή των Ελλήνων είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να μην εκδίδουν φορολογική ενημερότητα αν υπάρχουν ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ χρέη και να την εκδίδουν μόνο αν κατάσχουν ένα τεράστιο ποσόν από αυτά που θα πάρει ο φαρμακοποιός με την ενημερότητα αυτή…
Όσον αφορά στους ασφαλισμένους η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τους αποτρέψει να πάνε στον ιατρό τους να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Μάλιστα με την εφεύρεση της πληρωμής του ενός ευρώ ανά συνταγή από τον ασφαλισμένο, σε αρκετές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να πληρώνουν τα φάρμακά τους τοις μετρητοίς από το να τα συνταγογραφούν….
Πως κρίνεται την φιλελεύθερη πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης;
Δεν μπορεί να υπάρξει λογική σε καθεστώς φιλελευθεροποίησης των πάντων που οδηγεί με σιγουριά στην διάλυσης του κοινωνικού ιστού … Αυτό μπορεί να το δει οποιοσδήποτε κάνει μια βόλτα στην αγορά. Τα μισά μαγαζιά έχουν κλείσει και χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στην κυριολεξία προ του αφανισμού.
Ψωμί με το ζύγι, πωλήσεις μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αλλά και παρεμβάσεις στηναγορά φρέσκου γάλακτος είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά.
Στην έκθεση κατά παραγγελία όπως καταγγέλλεται από ειδικούς και η οποία παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, περιλαμβάνεται δέσμη 329 προτάσεων για την άρση στρεβλώσεων στην αγοράστους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και του λιανικού εμπορίου.
ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ στα super markets;
Αυτό είναι αποτέλεσμα της φιλελεύθερης πολιτικής…
Όταν ο κ. Γκουρία αναφέρει πως για παράδειγμα φάρμακα για το βήχα, τον πονοκέφαλο ή τη διάρροια δεν χρειάζεται να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία αλλά θα μπορούσαν να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ ή εναλλακτικά θα μπορούσαν μέσα στα σουπερμάρκετ να υπάρχουν και φαρμακεία για να πωλούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραβλέποντας ηθελημένα τις καταγγελίες για την σωρεία ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων αυτών…. τα λόγια περιττεύουν!
Ο κος Χατζηδάκης επίσης είχε αναφέρει … διαμαρτυρόμενος ότι «στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες , υπάρχει υποχρέωση να πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία ενώ οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες, πράγμα που πρέπει να … διορθωθεί»!!! Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά φωτογράφησε τις προωθούμενες αλλαγές , σημειώνοντας τελευταία πως ειδικά για τα μη συνταγογραφούμενα ο κατάλογος θα πρέπει να προκύψει από το υπουργείο Υγείας.
Μόνο όσοι θέλουν να μην βλέπουν καθαρά αλλά αποκλειστικά συντεχνιακά … δεν αντιλαμβάνονται την αλήθεια.
Και ποια είναι η αλήθεια;
Τα φάρμακα σήμερα στην Ελληνική αγορά είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη για να μην πω παγκοσμίως. Όλα αυτά τα φάρμακα πριν από λίγο καιρό συνταγογραφούνταν. Οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να πάρουν μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου το αντιβηχικό τους, το αντι-όξινο για το στομάχι τους, το αντιδιαρροϊκό ή το υπακτικό τους, το κολλύριό τους κ.λπ. Σήμερα που τα φάρμακα αυτά καλούνται ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ δεν έπαψαν να είναι φάρμακα ούτε έχουν εξαλείφει οι παρενέργειές τους….
Απλά η Κυβέρνηση υπακούοντας σε πιέσεις και προτροπές αποφάσισε να απελευθερώσει την τιμή τους… και να τα τοποθετήσει στα super markets και σε άλλα κανάλια διανομής.
Δεν θα είναι προς όφελος του καταναλωτή η απελευθέρωση τιμών;
Η απελευθέρωση της τιμής τους δεν έγινε για να μειωθούν αλλά για να … αυξηθούν.
Ο χώρος των super markets είναι χώρος προϊόντων λιανικής πώλησης που προσφέρονται για ανταγωνισμό και …. super κατανάλωση! Το φάρμακο, ούτε καταναλωτικό προϊόν είναι ούτε προσφέρεται για ανταγωνισμό αφού η πολύ χαμηλή τιμή του έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην πηγαίνει παρακάτω…. Αν όμως απελευθερωνόταν η τιμή του τότε αυτή θα ανέβαινε σε ύψη και …. θα ευνοούσε τον ανταγωνισμό !
Από την άλλη οι βιομήχανοι που παράγουν ή εισάγουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα παράγουν ή εισάγουν και τα μη συνταγογραφούμενα… Και επειδή οι συνεχείς μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους έχουν φέρει (όπως ισχυρίζονται) σε απελπιστική κατάσταση , ζήτησαν την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων για να … ρεφάρουν!!!
Φυσικά η Κυβέρνηση δεν είχε να χάσει τίποτα και το δέχτηκε … Το επί πλέον κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τους πολίτες … και ποιός ενδιαφέρεται σήμερα γι’ αυτούς; Οι αριθμοί να βγαίνουν πάση θυσία και για τα υπόλοιπα ποιός νοιάζεται;
Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή κανενός φαρμάκου, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη. Είναι ψευδέστατο και υποκριτικό να διακηρύττεις ότι με την απελευθέρωση των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. προσδοκάς π.χ. μείωση του … depon ( 0,75 ευρώ εδώ και 3,45 στην Ευρώπη) , Voltaren (4.99 ευρώ εδώ και 15.85 στην Αγγλία) κ.λ.π.όταν στην Ελλάδα αυτά τιμολογιακά έχουν πιάσει … πάτο! Πόσο πιο κάτω θα πάνε;
Από την άλλη ενώ καταδικάζουν την αύξηση της πολυφαρμακίας, εντούτοις την επιδιώκουν μέσω super markets και άλλων καναλιών και μάλιστα με τιμές πολλαπλάσιες των σημερινών , απλά για κερδοσκοπικούς λόγους.
Στην ουσία το «μετρητό» μετράει πολύ περισσότερο από το … «φέσι», αφού γι’ αυτό τελικά γίνεται όλη η φασαρία… Για το μετρητό των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. στα super markets …. αφήνοντας σε εμάς το φέσι του ΕΟΠΥΥ.
Υπάρχει κόντρα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης;
Όπως φαίνεται .. υπάρχει! Προσωπικά όμως δεν το πολυπιστεύω. Νομίζω ότι παίζεται το γνωστό σε όλους σενάριο του καλού και κακού μπάτσου…
Τα φαρμακεία μας βρίσκονται στο έλεος του κυρίου Χατζηδάκη και όλων αυτών με τα γνωστά «φιλελεύθερα» φρονήματα.. Δεν είναι περίεργο πως στην περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ υπάρχει άρθρο που για την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προϋποθέτει οπωσδήποτε την είσοδό τους στα πολυκαταστήματα;
Επίσης η απελευθέρωση της τιμής τους σε συνδυασμό με τη διάθεσή τους ανεξέλεγκτα, θα αυξήσει πολλαπλώς τα κέρδη στα διαφημιστικά γραφεία και τα Μ.Μ.Ε. στα οποία θα διαφημίζονται ! Μπίζνες λοιπόν για λίγους και τυχερούς.
Κάποιες στιγμές μάλιστα σκέφτομαι και τα … «δωράκια» που δίνονται εκεί και ευθυμώντας φαντάζομαι ένα κουτί depon π.χ. να δίνεται ως … δώρο με την αγορά ας πούμε ενός …. απορρυπαντικού… Ακραίο θα πείτε. Εγώ πάντως γιατί να το αποκλείσω;
Τι επιδιώκουν τότε;
Θέλουν προφανώς απορρυθμίζοντας την σημερινή φαρμακευτική αγορά, να κατακρημνίσουν την υφιστάμενη λογική, να τελειώνουν με την σημερινή μορφή των φαρμακείων και να βάλλουν νέους «παίχτες» στο παιχνίδι τελείως διαφορετικούς από τους σημερινούς … εφαρμόζοντας νέους κανόνες…. κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους.
Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς ούτε να είμαστε ικανοποιημένοι … περιμένοντας την εκτέλεσή μας…
Έχω πει επανειλημμένως ότι στην ζωή οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συνέχεια και ότι όταν σου δοθεί η ευκαιρία και δεν την εκμεταλλευθείς, το πιθανότερο είναι να χάσεις και αυτά που έχεις … Και για εμένα ευκαιρία σήμεραείναι οι επερχόμενες εκλογές …
Μπορούν να διατίθενται φάρμακα από super market με την παρουσία φαρμακοποιού;
Έχω εντελώς αντίθετη άποψη από αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα του φαρμακείου μπορούν να δίνονται και από άλλα κανάλια διανομής, αρκεί να υπάρχει εκεί φαρμακοποιός … Πιστεύω πως αυτή η άποψη υποβαθμίζει εντελώς το κύρος του φαρμακείου , αποσυνδέει το φάρμακο από τον χώρο του που είναι και πρέπει να είναι το φαρμακείο… και ανοίγει πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Άλλωστε μα αυτή την λογική θα μπορούσε π.χ. να υπάρχει και ιατρός ή οδοντίατρος ή ακόμα και … δικηγόρος!
Στην πραγματικότητα , με τη λογική της ύπαρξης φαρμακοποιού στα σημεία πώλησης, το φάρμακο αποσυνδέεται από το φαρμακείο και επιτρέπει σ’ αυτό να «σέρνει» τον φαρμακοποιό σε όποιο σημείο διατίθεται… Ποιός μπορεί να φανταστεί π.χ. φαρμακοποιό σε βενζινάδικο, σε περίπτερο, ή σε super market… επειδή εκεί έχουν τοποθετηθεί κάποια προϊόντα φαρμακείου … και να έχει … σώας τας φρένας;
Το φαρμακείο σαν χώρος υγείας, τον οποίο υπηρετεί ο επιστήμονας φαρμακοποιός, είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και τα προϊόντα της , είτε πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής είτε για φάρμακα είτε για άλλα παρεμφερή προϊόντα… Μέσα σε αυτό άλλωστε τον χώρο αναδεικνύονται και γίνονται γνωστά με το κύρος του χώρου και τις γνώσεις του φαρμακοποιού. Και μέσα σε αυτόν τον χώρο ο φαρμακοποιός οφείλει να εργάζεται και να ασκεί το λειτούργημά του… απερίσπαστος και απαλλαγμένος από … υπαλληλικές πιέσεις , όπως προβλέπεται και από το ευρωπαϊκό δικαστήριο της Αστούρια.
Τι εννοείτε .. « υπαλληλικές πιέσεις»;
Το super market για παράδειγμα είναι ένας χώρος εντελώς διαφορετικός από το φαρμακείο. Στα πολυκαταστήματα πρυτανεύει η λογική του κέρδους και μόνο και γι’ αυτό δίνονται επιπλέον μπόνους ανάλογα με την κίνηση συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ στα φαρμακεία προέχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας… Σε αυτή την λογική των super markets το φάρμακο δεν μπορεί να μπεί και κατ’ επέκταση ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δέχεται οικονομικές πιέσεις για προτίμηση κάποιων … πιο επικερδών προϊόντων… Οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες δεν μπορούν να δέχονται εντολές από τούς ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων υπό την απειλή πιθανούς π.χ. … απόλυσής τους !
Εσείς τελικά τι.. προτείνετε για να βγούμε από την κρίση;
Μου έχουν κάνει πολλές φορές αυτή την ερώτηση και αισθάνομαι πάντα την ίδια απορία. Η ερώτηση αυτή ακολουθεί το γνωστό ρητό του γνωστού εθνοπατέρα … «μαζί τα φάγαμε»!
Μου θυμίζει τον ασθενή που πηγαίνει στον γιατρό του για να θεραπεύσει την πάθησή του. Ο γιατρός, του δίνει την θεραπεία που κατά την άποψή του είναι η καλύτερη για την περίπτωση και που ο ασθενής οφείλει να την ακολουθήσει … όπως και τελικά κάνει.
Μετά από λίγες ημέρες θεραπείας ο ασθενής επισκέπτεται πάλι τον γιατρό του και του δηλώνει ότι η θεραπεία απέτυχε και η κατάστασή του πηγαίνει απ” το κακό στο χειρότερο…
Φαντάζεστε τον γιατρό, αντί να δώσει άλλη θεραπεία, να ρωτά τον ασθενή ….
«ΕΣΥ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ»;
Και μόνο αυτή η υποτιθέμενη ερώτηση (που αποκλείεται στην πράξη να την κάνει γιατρός) τοποθετεί τον ασθενή ως συνυπεύθυνο στην αναποτελεσματική θεραπεία που του χορηγήθηκε. Επί πλέον ο γιατρός δικαιώνεται αφού ο ασθενής δεν μπορεί να προτείνει κάτι το διαφορετικό … Ούτε γιατρός είναι ο ίδιος , ούτε γνωρίζει να θεραπεύει ….
Έτσι είναι και στην πολιτική… Τοποθετούν οι πολιτικοί στην δική τους θέση (αλλά μόνο για να καλύψουν την ανικανότητά τους) όποιον δεν συμφωνεί με τις λανθασμένες αποφάσεις τους και τον ρωτούν: «ΕΣΥ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ»; Απλά για να … δικαιωθούν!!!
Όμως λύσεις των προβλημάτων προτείνουν μόνο οι ειδικοί που γι’ αυτό υπάρχουν. Και στην πολιτική, υπεύθυνοι για την εξεύρεση λύσεων είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι πάντα προεκλογικά έχουν … τις καλύτερες λύσεις. Τώρα … αν αυτές μετά αποδεικνύονται … τζούφιες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζητούν και τα ρέστα … λέγοντας δήθεν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση».
Υπάρχει τελικά λύση στο αδιέξοδο;
Λύσεις πάντα υπάρχουν, αλλά ειδικά για την συνεχώς μεταβαλλόμενη αρνητικά ζωή του τόπου, αυτές εξαρτώνται κυρίως από τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή. Όπως λοιπόν οι συνθήκες αλλάζουν, αλλάζουν και οι λύσεις. Μια λύση π.χ. που θα έπρεπε να πάρει η Κυβέρνηση το 2011, δεν μπορεί να την πάρει τώρα, διότι αν τότε ήταν σε θέση να εκβιάσει τους δανειστές, σήμερα δεν είναι.
Εν πάση περιπτώσει το να θεωρείται ο σημερινός «κατήφορος» ως η μοναδική λύση στον … επερχόμενο αφανισμό, είναι τουλάχιστον αφελές!
Γιατί όπως φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι … αν δεν σου αρέσει ένα φαγητό , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το αλλάξεις επειδή το άλλο μπορεί να είναι … χειρότερο!
Και το σημερινό φαγητό που μας σερβίρουν … δεν τρώγεται με τίποτα, παρά μόνο από αυτούς που το μαγειρεύουν…
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα φαρμακεία;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για κάθε φαρμακείο χωριστά, αλλά σαν γενικότητα μπορώ να σας πω ότι είμαστε στην χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Και αυτό αντανακλά σε όλη την κοινωνία…
Είναι γνωστό ότι τα ψυχικά στάδια στα οποία μεταπίπτει διαδοχικά ο άνθρωπος απέναντι σε ένα ισχυρό σοκ (αν π.χ. πληροφορηθεί ότι του … κατάσχουν το φαρμακείο) είναι:
το πρώτο στάδιο … η ΑΡΝΗΣΗ,
στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει ο ΘΥΜΟΣ με την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ,
ακολουθεί η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και μετά η ΘΛΙΨΗ.
στο τέλος έρχεται η … ΑΠΟΔΟΧΗ!!!
Όλη η κοινωνία ευρίσκεται σε κάποιο στάδιο και τα φαρμακεία δεν μπορούν να έχουν διαφορετική εικόνα … Εύχομαι να μην έχουμε φθάσει στο τελικό στάδιο … γιατί τα δύο πρώτα σίγουρα τα περάσαμε.
www.newsmail.gr
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα φαρμακεία σήμερα;
Σε κατάσταση επιδεινούμενης χρεοκοπίας Θυμάμαι πολλά από αυτά που κατά καιρούς δημοσίευαν οι «διαμορφωτές γνώμης» μεταξύ των οποίων και το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus» (Απρίλιος 2011) όπου η Αφροδίτη της Μύλου εμφανιζόταν με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο έχοντας με μεγάλα γράμματα δίπλα της την φράση: «Απατεώνες στην ευρωοικογένεια»… Ήταν τότε που ο τίτλος της Γερμανικής «Bild» έγραφε: «Πουλήστε τα νησιά σας χρεοκοπημένοι Έλληνες».
«Πουλήστε λοιπόν και τα φαρμακεία σας …. χρεοκοπημένοι φαρμακοποιοί….».
Το σύνταγμα σήμερα έχει παροπλισθεί, η δικαιοσύνη έχει παραδώσει το … πνεύμα της, και το μόνο που λειτουργεί είναι η τρομοκρατία και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Ένα μέλλον που δεν απέχει και πολύ από το … Βατερλό!
Και επειδή το Ελληνικό φαρμακείο δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα έχω να πω ότι … ούτε η Ελλάδα μπορεί να γίνει Γερμανία, ούτε η Γερμανία Ελλάδα, αφού τουλάχιστον η γεωγραφική κατανομή διαφέρει ριζικά. Η Γερμανία δεν έχει νησάκια ούτε τόσες πολλές ακριτικές περιοχές στις οποίες οι φαρμακοποιοί όχι μόνο «φυλάσσουν Θερμοπύλες» αλλά επιτελούν έργο ανεκτίμητο…
Και είναι φυσικό όποιος εποφθαλμιά την φαρμακευτική οργάνωση στην Ελλάδα να ξεκινά πρώτα από τα μικρομεσαία φαρμακεία καταστρέφοντας την δομή τους. Αργότερα βέβαια θα έλθει και η σειρά των περισσότερο προνομιούχων … αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι σήμερα φαινομενικά έστω πλήττονται λιγότερο…
Πώς έχει επηρεάσει η σημερινή πολιτική την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Σήμερα το μεγαλύτερο χτύπημα των Μνημονίων το δέχτηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι δημόσιες δαπάνες για την δημόσια υγεία κουρεύτηκαν πάνω από 50%, και από την άλλη αυξήθηκαν κατακόρυφα τα χρήματα που καταβάλλονται από τα νοικοκυριά.
Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη έκανε φτερά. Τα ποσοστά συμμετοχής για τα φάρμακα τριπλασιάστηκαν. Τα επιδόματα τσεκουρώθηκαν, οι δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς κατακρημνίστηκαν, ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις έγιναν είδος για τους λιγοστούς πια ευκατάστατους… Ακόμα και χαράτσια στις συνταγές εφαρμόστηκαν … το γνωστό 1 ευρώ ανά συνταγή…
Η τρόικα και το μνημόνιο έβαλαν στην ζωή μας τον ΕΟΠΥΥ, το μεγαλύτερο φορέα υγειονομικής περίθαλψης, με τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα. Η ταχύτητα και η προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε ο φορέας προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές μας, έκαναν την ζωή 10 εκατ. ασφαλισμένων ακόμα πιο δύσκολη και την επιβίωση 11 χιλιάδων φαρμακείων αδύνατη!!!
Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν ή ΠΕΔΥ κατά τη νεώτερη έκδοση … χρωστά σε όποιον μιλά Ελληνικά και συναλλάσσεται με την δημόσια υγεία, απίστευτα ποσά που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πληρωθούν. Και ειδικά για τους φαρμακοποιούς, για όλα αυτά που μας χρωστούν έχουμε πληρώσει και ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, χωρίς να έχουμε εισπράξει το εισόδημα…. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, για «συμψηφισμό» των χρεών μεταξύ Δημοσίου και φαρμακοποιών….
Η εισπρακτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει ξεφύγει έξω από κάθε λογική και φθάνει στο σημείο του στραγγαλισμού για όποιον χρωστά ακόμα και ρυθμισμένα χρέη. Είναι απίστευτη η αναλγησία αυτών που στην λογική και στην ψυχή των Ελλήνων είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να μην εκδίδουν φορολογική ενημερότητα αν υπάρχουν ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ χρέη και να την εκδίδουν μόνο αν κατάσχουν ένα τεράστιο ποσόν από αυτά που θα πάρει ο φαρμακοποιός με την ενημερότητα αυτή…
Όσον αφορά στους ασφαλισμένους η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τους αποτρέψει να πάνε στον ιατρό τους να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Μάλιστα με την εφεύρεση της πληρωμής του ενός ευρώ ανά συνταγή από τον ασφαλισμένο, σε αρκετές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να πληρώνουν τα φάρμακά τους τοις μετρητοίς από το να τα συνταγογραφούν….
Πως κρίνεται την φιλελεύθερη πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης;
Δεν μπορεί να υπάρξει λογική σε καθεστώς φιλελευθεροποίησης των πάντων που οδηγεί με σιγουριά στην διάλυσης του κοινωνικού ιστού … Αυτό μπορεί να το δει οποιοσδήποτε κάνει μια βόλτα στην αγορά. Τα μισά μαγαζιά έχουν κλείσει και χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στην κυριολεξία προ του αφανισμού.
Ψωμί με το ζύγι, πωλήσεις μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αλλά και παρεμβάσεις στηναγορά φρέσκου γάλακτος είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά.
Στην έκθεση κατά παραγγελία όπως καταγγέλλεται από ειδικούς και η οποία παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, περιλαμβάνεται δέσμη 329 προτάσεων για την άρση στρεβλώσεων στην αγοράστους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και του λιανικού εμπορίου.
ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ στα super markets;
Αυτό είναι αποτέλεσμα της φιλελεύθερης πολιτικής…
Όταν ο κ. Γκουρία αναφέρει πως για παράδειγμα φάρμακα για το βήχα, τον πονοκέφαλο ή τη διάρροια δεν χρειάζεται να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία αλλά θα μπορούσαν να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ ή εναλλακτικά θα μπορούσαν μέσα στα σουπερμάρκετ να υπάρχουν και φαρμακεία για να πωλούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, παραβλέποντας ηθελημένα τις καταγγελίες για την σωρεία ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων αυτών…. τα λόγια περιττεύουν!
Ο κος Χατζηδάκης επίσης είχε αναφέρει … διαμαρτυρόμενος ότι «στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες , υπάρχει υποχρέωση να πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία ενώ οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες, πράγμα που πρέπει να … διορθωθεί»!!! Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά φωτογράφησε τις προωθούμενες αλλαγές , σημειώνοντας τελευταία πως ειδικά για τα μη συνταγογραφούμενα ο κατάλογος θα πρέπει να προκύψει από το υπουργείο Υγείας.
Μόνο όσοι θέλουν να μην βλέπουν καθαρά αλλά αποκλειστικά συντεχνιακά … δεν αντιλαμβάνονται την αλήθεια.
Και ποια είναι η αλήθεια;
Τα φάρμακα σήμερα στην Ελληνική αγορά είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη για να μην πω παγκοσμίως. Όλα αυτά τα φάρμακα πριν από λίγο καιρό συνταγογραφούνταν. Οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να πάρουν μέσω του ασφαλιστικού τους ταμείου το αντιβηχικό τους, το αντι-όξινο για το στομάχι τους, το αντιδιαρροϊκό ή το υπακτικό τους, το κολλύριό τους κ.λπ. Σήμερα που τα φάρμακα αυτά καλούνται ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ δεν έπαψαν να είναι φάρμακα ούτε έχουν εξαλείφει οι παρενέργειές τους….
Απλά η Κυβέρνηση υπακούοντας σε πιέσεις και προτροπές αποφάσισε να απελευθερώσει την τιμή τους… και να τα τοποθετήσει στα super markets και σε άλλα κανάλια διανομής.
Δεν θα είναι προς όφελος του καταναλωτή η απελευθέρωση τιμών;
Η απελευθέρωση της τιμής τους δεν έγινε για να μειωθούν αλλά για να … αυξηθούν.
Ο χώρος των super markets είναι χώρος προϊόντων λιανικής πώλησης που προσφέρονται για ανταγωνισμό και …. super κατανάλωση! Το φάρμακο, ούτε καταναλωτικό προϊόν είναι ούτε προσφέρεται για ανταγωνισμό αφού η πολύ χαμηλή τιμή του έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην πηγαίνει παρακάτω…. Αν όμως απελευθερωνόταν η τιμή του τότε αυτή θα ανέβαινε σε ύψη και …. θα ευνοούσε τον ανταγωνισμό !
Από την άλλη οι βιομήχανοι που παράγουν ή εισάγουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα παράγουν ή εισάγουν και τα μη συνταγογραφούμενα… Και επειδή οι συνεχείς μειώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους έχουν φέρει (όπως ισχυρίζονται) σε απελπιστική κατάσταση , ζήτησαν την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων για να … ρεφάρουν!!!
Φυσικά η Κυβέρνηση δεν είχε να χάσει τίποτα και το δέχτηκε … Το επί πλέον κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τους πολίτες … και ποιός ενδιαφέρεται σήμερα γι’ αυτούς; Οι αριθμοί να βγαίνουν πάση θυσία και για τα υπόλοιπα ποιός νοιάζεται;
Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή κανενός φαρμάκου, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη. Είναι ψευδέστατο και υποκριτικό να διακηρύττεις ότι με την απελευθέρωση των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. προσδοκάς π.χ. μείωση του … depon ( 0,75 ευρώ εδώ και 3,45 στην Ευρώπη) , Voltaren (4.99 ευρώ εδώ και 15.85 στην Αγγλία) κ.λ.π.όταν στην Ελλάδα αυτά τιμολογιακά έχουν πιάσει … πάτο! Πόσο πιο κάτω θα πάνε;
Από την άλλη ενώ καταδικάζουν την αύξηση της πολυφαρμακίας, εντούτοις την επιδιώκουν μέσω super markets και άλλων καναλιών και μάλιστα με τιμές πολλαπλάσιες των σημερινών , απλά για κερδοσκοπικούς λόγους.
Στην ουσία το «μετρητό» μετράει πολύ περισσότερο από το … «φέσι», αφού γι’ αυτό τελικά γίνεται όλη η φασαρία… Για το μετρητό των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. στα super markets …. αφήνοντας σε εμάς το φέσι του ΕΟΠΥΥ.
Υπάρχει κόντρα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης;
Όπως φαίνεται .. υπάρχει! Προσωπικά όμως δεν το πολυπιστεύω. Νομίζω ότι παίζεται το γνωστό σε όλους σενάριο του καλού και κακού μπάτσου…
Τα φαρμακεία μας βρίσκονται στο έλεος του κυρίου Χατζηδάκη και όλων αυτών με τα γνωστά «φιλελεύθερα» φρονήματα.. Δεν είναι περίεργο πως στην περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ υπάρχει άρθρο που για την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προϋποθέτει οπωσδήποτε την είσοδό τους στα πολυκαταστήματα;
Επίσης η απελευθέρωση της τιμής τους σε συνδυασμό με τη διάθεσή τους ανεξέλεγκτα, θα αυξήσει πολλαπλώς τα κέρδη στα διαφημιστικά γραφεία και τα Μ.Μ.Ε. στα οποία θα διαφημίζονται ! Μπίζνες λοιπόν για λίγους και τυχερούς.
Κάποιες στιγμές μάλιστα σκέφτομαι και τα … «δωράκια» που δίνονται εκεί και ευθυμώντας φαντάζομαι ένα κουτί depon π.χ. να δίνεται ως … δώρο με την αγορά ας πούμε ενός …. απορρυπαντικού… Ακραίο θα πείτε. Εγώ πάντως γιατί να το αποκλείσω;
Τι επιδιώκουν τότε;
Θέλουν προφανώς απορρυθμίζοντας την σημερινή φαρμακευτική αγορά, να κατακρημνίσουν την υφιστάμενη λογική, να τελειώνουν με την σημερινή μορφή των φαρμακείων και να βάλλουν νέους «παίχτες» στο παιχνίδι τελείως διαφορετικούς από τους σημερινούς … εφαρμόζοντας νέους κανόνες…. κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους.
Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς ούτε να είμαστε ικανοποιημένοι … περιμένοντας την εκτέλεσή μας…
Έχω πει επανειλημμένως ότι στην ζωή οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συνέχεια και ότι όταν σου δοθεί η ευκαιρία και δεν την εκμεταλλευθείς, το πιθανότερο είναι να χάσεις και αυτά που έχεις … Και για εμένα ευκαιρία σήμεραείναι οι επερχόμενες εκλογές …
Μπορούν να διατίθενται φάρμακα από super market με την παρουσία φαρμακοποιού;
Έχω εντελώς αντίθετη άποψη από αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα του φαρμακείου μπορούν να δίνονται και από άλλα κανάλια διανομής, αρκεί να υπάρχει εκεί φαρμακοποιός … Πιστεύω πως αυτή η άποψη υποβαθμίζει εντελώς το κύρος του φαρμακείου , αποσυνδέει το φάρμακο από τον χώρο του που είναι και πρέπει να είναι το φαρμακείο… και ανοίγει πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Άλλωστε μα αυτή την λογική θα μπορούσε π.χ. να υπάρχει και ιατρός ή οδοντίατρος ή ακόμα και … δικηγόρος!
Στην πραγματικότητα , με τη λογική της ύπαρξης φαρμακοποιού στα σημεία πώλησης, το φάρμακο αποσυνδέεται από το φαρμακείο και επιτρέπει σ’ αυτό να «σέρνει» τον φαρμακοποιό σε όποιο σημείο διατίθεται… Ποιός μπορεί να φανταστεί π.χ. φαρμακοποιό σε βενζινάδικο, σε περίπτερο, ή σε super market… επειδή εκεί έχουν τοποθετηθεί κάποια προϊόντα φαρμακείου … και να έχει … σώας τας φρένας;
Το φαρμακείο σαν χώρος υγείας, τον οποίο υπηρετεί ο επιστήμονας φαρμακοποιός, είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και τα προϊόντα της , είτε πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής είτε για φάρμακα είτε για άλλα παρεμφερή προϊόντα… Μέσα σε αυτό άλλωστε τον χώρο αναδεικνύονται και γίνονται γνωστά με το κύρος του χώρου και τις γνώσεις του φαρμακοποιού. Και μέσα σε αυτόν τον χώρο ο φαρμακοποιός οφείλει να εργάζεται και να ασκεί το λειτούργημά του… απερίσπαστος και απαλλαγμένος από … υπαλληλικές πιέσεις , όπως προβλέπεται και από το ευρωπαϊκό δικαστήριο της Αστούρια.
Τι εννοείτε .. « υπαλληλικές πιέσεις»;
Το super market για παράδειγμα είναι ένας χώρος εντελώς διαφορετικός από το φαρμακείο. Στα πολυκαταστήματα πρυτανεύει η λογική του κέρδους και μόνο και γι’ αυτό δίνονται επιπλέον μπόνους ανάλογα με την κίνηση συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ στα φαρμακεία προέχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας… Σε αυτή την λογική των super markets το φάρμακο δεν μπορεί να μπεί και κατ’ επέκταση ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δέχεται οικονομικές πιέσεις για προτίμηση κάποιων … πιο επικερδών προϊόντων… Οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες δεν μπορούν να δέχονται εντολές από τούς ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων υπό την απειλή πιθανούς π.χ. … απόλυσής τους !
Εσείς τελικά τι.. προτείνετε για να βγούμε από την κρίση;
Μου έχουν κάνει πολλές φορές αυτή την ερώτηση και αισθάνομαι πάντα την ίδια απορία. Η ερώτηση αυτή ακολουθεί το γνωστό ρητό του γνωστού εθνοπατέρα … «μαζί τα φάγαμε»!
Μου θυμίζει τον ασθενή που πηγαίνει στον γιατρό του για να θεραπεύσει την πάθησή του. Ο γιατρός, του δίνει την θεραπεία που κατά την άποψή του είναι η καλύτερη για την περίπτωση και που ο ασθενής οφείλει να την ακολουθήσει … όπως και τελικά κάνει.
Μετά από λίγες ημέρες θεραπείας ο ασθενής επισκέπτεται πάλι τον γιατρό του και του δηλώνει ότι η θεραπεία απέτυχε και η κατάστασή του πηγαίνει απ” το κακό στο χειρότερο…
Φαντάζεστε τον γιατρό, αντί να δώσει άλλη θεραπεία, να ρωτά τον ασθενή ….
«ΕΣΥ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ»;
Και μόνο αυτή η υποτιθέμενη ερώτηση (που αποκλείεται στην πράξη να την κάνει γιατρός) τοποθετεί τον ασθενή ως συνυπεύθυνο στην αναποτελεσματική θεραπεία που του χορηγήθηκε. Επί πλέον ο γιατρός δικαιώνεται αφού ο ασθενής δεν μπορεί να προτείνει κάτι το διαφορετικό … Ούτε γιατρός είναι ο ίδιος , ούτε γνωρίζει να θεραπεύει ….
Έτσι είναι και στην πολιτική… Τοποθετούν οι πολιτικοί στην δική τους θέση (αλλά μόνο για να καλύψουν την ανικανότητά τους) όποιον δεν συμφωνεί με τις λανθασμένες αποφάσεις τους και τον ρωτούν: «ΕΣΥ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ»; Απλά για να … δικαιωθούν!!!
Όμως λύσεις των προβλημάτων προτείνουν μόνο οι ειδικοί που γι’ αυτό υπάρχουν. Και στην πολιτική, υπεύθυνοι για την εξεύρεση λύσεων είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι πάντα προεκλογικά έχουν … τις καλύτερες λύσεις. Τώρα … αν αυτές μετά αποδεικνύονται … τζούφιες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζητούν και τα ρέστα … λέγοντας δήθεν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση».
Υπάρχει τελικά λύση στο αδιέξοδο;
Λύσεις πάντα υπάρχουν, αλλά ειδικά για την συνεχώς μεταβαλλόμενη αρνητικά ζωή του τόπου, αυτές εξαρτώνται κυρίως από τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή. Όπως λοιπόν οι συνθήκες αλλάζουν, αλλάζουν και οι λύσεις. Μια λύση π.χ. που θα έπρεπε να πάρει η Κυβέρνηση το 2011, δεν μπορεί να την πάρει τώρα, διότι αν τότε ήταν σε θέση να εκβιάσει τους δανειστές, σήμερα δεν είναι.
Εν πάση περιπτώσει το να θεωρείται ο σημερινός «κατήφορος» ως η μοναδική λύση στον … επερχόμενο αφανισμό, είναι τουλάχιστον αφελές!
Γιατί όπως φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι … αν δεν σου αρέσει ένα φαγητό , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το αλλάξεις επειδή το άλλο μπορεί να είναι … χειρότερο!
Και το σημερινό φαγητό που μας σερβίρουν … δεν τρώγεται με τίποτα, παρά μόνο από αυτούς που το μαγειρεύουν…
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα φαρμακεία;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για κάθε φαρμακείο χωριστά, αλλά σαν γενικότητα μπορώ να σας πω ότι είμαστε στην χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Και αυτό αντανακλά σε όλη την κοινωνία…
Είναι γνωστό ότι τα ψυχικά στάδια στα οποία μεταπίπτει διαδοχικά ο άνθρωπος απέναντι σε ένα ισχυρό σοκ (αν π.χ. πληροφορηθεί ότι του … κατάσχουν το φαρμακείο) είναι:
το πρώτο στάδιο … η ΑΡΝΗΣΗ,
στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει ο ΘΥΜΟΣ με την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ,
ακολουθεί η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και μετά η ΘΛΙΨΗ.
στο τέλος έρχεται η … ΑΠΟΔΟΧΗ!!!
Όλη η κοινωνία ευρίσκεται σε κάποιο στάδιο και τα φαρμακεία δεν μπορούν να έχουν διαφορετική εικόνα … Εύχομαι να μην έχουμε φθάσει στο τελικό στάδιο … γιατί τα δύο πρώτα σίγουρα τα περάσαμε.
www.newsmail.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ... «ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ»! ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-1
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γνωρίζετε γιατί ο Φλεβάρης έχει 28 ημέρες;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ