2014-02-02 18:19:54
Φωτογραφία για Οι στρατηγοί θέλουν, αλλά...
Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν εξετάζει την περίπτωση αύξησης της θητείας

 

Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, παρά τις περί του αντιθέτου πάγιες επιθυμίες της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι τελευταίες εδράζονται βεβαίως σε... σοβαρούς επιχειρησιακούς λόγους και ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις διαρκώς μειούμενες αποδόσεις κάθε κλάσεως στρατευσίμων και την υπογεννητικότητα που μαστίζει τον τόπο μας, σε συνδυασμό με την τελευταία προ ετών μείωση της θητείας.

«Ισχύουν όσα είπε ο υπουργός ενώπιον των στρατιωτικών συντακτών πριν από μερικές ημέρες, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του είχατε θέσει τότε. Ότι, δηλαδή, η στρατιωτική ηγεσία το έχει προτείνει και το επιθυμεί διακαώς, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αυτήν την εποχή», μας είπε αρμόδια πηγή του ΥΠΕΘΑ και «έκοψε» το θέμα που έχει αρχίσει να φουντώνει ξανά το τελευταίο διάστημα με μορφή «φημολογιών» δεξιά και αριστερά
. Υπενθυμίζουμε ότι η στρατιωτική θητεία σήμερα είναι 9 μήνες για τους στρατεύσιμους στον Στρατό Ξηράς και από 12 μήνες για τους συναδέλφους τους στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ η τελευταία μείωση πραγματοποιήθηκε προεκλογικά πριν από μερικά χρόνια από τον τότε υπουργό Άμυνας (και νυν πρόεδρο της Βουλής), Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καθαρά σε πολιτικό επίπεδο και χωρίς ουσιαστική μελέτη.

Η κατά τρεις μήνες -τότε- μείωση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς είχε προκαλέσει σοβαρότατα επιχειρησιακά προβλήματα στην επάνδρωση των μονάδων και αυτό γιατί «απογυμνώθηκαν» ουσιαστικά οι μονάδες των πρόσω (Έβρος και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), χωρίς να έχει μελετηθεί εναλλακτική λύση, σε συνδυασμό, δε, με την αναδιοργάνωση (κυρίως) του Στρατού Ξηράς, που από τότε αναγγελλόταν και πάντα «καθυστερούσε» για πολιτικούς λόγους, επειδή διαμαρτύρονταν στους πολιτικούς οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες (βουλευτές, δήμαρχοι, μητροπολίτες κ.λπ.).

Στα τέλη του 2011 και μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είχε παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής και είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επιβαλλόταν (τότε) η αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Έκτοτε το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Τώρα, αρχές του 2014, το θέμα, από καθαρά επιχειρησιακής απόψεως, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε. Οι λόγοι, «απλοί»:

1. Η κάθε κλάση στρατευσίμων αποδίδει όλο και πιο λίγους στρατιώτες σε ετήσια βάση, καθώς οι Έλληνες δεν γεννούν πλέον. Έτσι, αυτός ο καθοριστικής σημασίας δείκτης έχει συνεχώς μειούμενη τάση, αφού και στο ορατό μέλλον δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο βελτιώσεώς του.

2. Από το 2010 και μετά δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αναπλήρωναν τα κενά αυτά, ενώ προβλεπόταν να προσλαμβάνονταν μερικές χιλιάδες ΕΠΟΠ ετησίως, λόγω των απαγορευτικών περί «προσλήψεων στο Δημόσιο» όρων του Μνημονίου.

3. Το ίδιο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί ακόμα μερικές χιλιάδες ΕΠΟΠ, οι οποίοι έχουν φοβηθεί μη χάσουν τα όποια συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, πάλι λόγω Μνημονίου, με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» να έχει ανοίξει έτι περαιτέρω.

4. Η αναδιοργάνωση («Νέα Δομή Δυνάμεων») ιδιαίτερα στον Σ.Ξ., που προβλέπει «συμμάζεμα» μονάδων, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ., έχει προχωρήσει μόλις τους τελευταίους μήνες.

5. Ένα «μεσοπρόθεσμο» μέτρο για την ενίσχυση των κλάσεων στον Σ.Ξ. είναι και η δραστικότατη μείωση των στρατευσίμων κάθε σειράς για το Π.Ν. και την Π.Α., που τώρα έχουν φτάσει μόλις του 300 άνδρες ανά κλάδο, υπέρ ενισχύσεως του Σ.Ξ.

Επομένως, η κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλος, αποκλείουν το θέμα της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας τώρα για πολιτικούς λόγους (προεδρία της Ε.Ε., εκλογές κ.λπ.). Όμως, το θέμα είναι πλέον σε τόσο κρίσιμο σημείο για την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, που όλοι οι σοβαροί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ζήτημα (πολιτικού) χρόνου να αποφασιστεί η τρίμηνη αύξηση της στρατιωτικής θητείας και η εξίσωση στους 12 μήνες θητείας για τους στρατεύσιμους και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένσημα αντί μισθού στους φαντάρους

Πρόταση έμπειρων αναλυτών που συνδέουν τη στρατιωτική θητεία των νέων με την επαγγελματική τους εξέλιξη στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους εκτιμάται ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Η εν λόγω πρόταση συνδέει τη θητεία με την ασφάλιση και τα ένσημα.

Αυτή τη στιγμή κάθε νέος που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία λαμβάνει από την Πολιτεία το ευτελές ποσό των 8,60 ευρώ μηνιαίως. Ετησίως, υπηρετούν στις Ε.Δ. περίπου 25.000 νέοι. Η πρόταση, λοιπόν, είναι να καταργηθεί η χορήγηση των 8,60 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την τύποις «εξοικονόμηση» ποσού περί τα 2.580.000 ευρώ ετησίως. Θα μπορούσε, λοιπόν, η Πολιτεία αυτό το ποσό να το καταβάλει στο ΙΚΑ για παράδειγμα, ασφαλίζοντας συνταξιοδοτικώς όλους τους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ώστε ο χρόνος αυτός να μη θεωρείται «άχρηστος» για τους νέους και εμπόδιο στην καριέρα τους, αλλά να υπολογίζεται ως συντάξιμος.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 01/02/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - [email protected])

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5785.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ