2014-02-06 01:23:09
Φωτογραφία για Εκτός ελέγχου η ανεργία στην Πάφο. Τα στοιχεία τρομάζουν
Οι άνεργοι στην Επαρχία Πάφου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν στους 6.349, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαρχιακού Γραφείου Εργασίας Πάφου, ανέφερε ο Επαρχιακός Λειτουργός Εργασίας Πάφου Σωκράτης Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως εξ αυτών οι 3.096 ήταν γυναίκες και οι 3.253 άνδρες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, από τους εγγεγραμμένους άνεργους περίπου το 65% ήταν Ελληνοκύπριοι, το 35% Ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και Ελληνοποντίων, ενώ ένας μικρός αριθμός 47 ατόμων ήταν Τουρκοκύπριοι.

Από τα στοιχεία και τις συγκρίσεις που γίνονται κάθε μήνα, παρατηρείται – όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης - αύξηση στην εγγεγραμμένη ανεργία στην Επαρχία Πάφου, που οφείλεται και στην εποχικότητα.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2010 η Επαρχία Πάφου είχε 3.695 άνεργους, το 2011 επίσης κατά ίδια ημέρα 4.937 άνεργους και το 2012, 5.932. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη ότι κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει μείωση στις υποβληθείσες κενές θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.


Ενδεικτικά ανέφερε πως στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας Πάφου για ολόκληρο το έτος 2010 υποβλήθηκαν για πλήρωση 2.505 θέσεις εργασίας, το έτος 2011 υποβλήθηκαν 2.377 θέσεις εργασίας, το 2012 1983 θέσεις εργασίας και το 2013 οι συνολικές θέσεις που είχαν υποβληθεί στο Γραφείο Εργασίας αυξήθηκαν και ανήλθαν στις 2.299.

Σ’ αυτό – όπως είπε- συνέδραμε η εφαρμογή του σχεδίου της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούσαν συμμετοχή τους στο σχέδιο έπρεπε να υποβάλουν κενές θέσεις εργασίας στα Γραφεία Εργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως λόγω της κρίσης παρατηρείται μια στενότητα εργασιών, προσθέτοντας ωστόσο πως λόγω και των μηνυμάτων που λαμβάνονται η καλοκαιρινή σαιζόν θα είναι καλύτερη από πέρσι.

Κάθε άνεργος, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα εγγραφής στο Γραφείο Εργασίας, έχοντας την πολιτική του ταυτότητα και παρουσιάζοντας τα ακαδημαϊκά του προσόντα, αν θέλει να εγγραφεί και μπορεί να εργαστεί στους κώδικες επαγγελμάτων που επιλέγει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στους σύμβουλους απασχόλησης που διαθέτουν τα Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας οι οποίοι – όπως είπε – εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην ένταξή τους στην απασχόληση, όπως είναι οι νέοι, τα άτομα με κάποια προβλήματα, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, άτομα με αναπηρίες, αποφυλακισμένοι και με ιδιαίτερες οικογενειακές ανάγκες.

Αυτά τα άτομα, σημείωσε, μπορεί να τύχουν εξειδικευμένης προσέγγισης, δηλαδή συνάντησης με το σύμβουλο απασχόλησης ο οποίος θα αναλύσει τις ανάγκες τους, θα σκιαγραφήσει το προφίλ τους και θα ανιχνεύσει πώς προχωρά η πορεία ένταξης ή επανένταξης τους στην απασχόληση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το είδος εργασίας που είναι διαθέσιμο απ’ αυτή την περίοδο και μετά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως λόγω της κρίσης που επικρατεί και της μείωσης των θέσεων που έχουν υποβληθεί στην Επαρχία Πάφου, θέσεις εργασίας ανοίγονται συνήθως σε επαγγέλματα της τουριστικής βιομηχανίας, κάποια από τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.

Εμφανίζεται επίσης, συνέχισε, περιορισμένος αριθμός θέσεων για εργοδότηση σε καταστήματα και σε κάποιες θέσεις εργατικής υφής.

Παρατήρησε ακόμα πως όταν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και στην Επαρχία Πάφου, της οποίας παραδοσιακά η ανάπτυξη στηριζόταν κυρίως στον τομέα των κατασκευών, του τουρισμού και της ανάπτυξης γης.

filoksenos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ