2014-02-06 08:06:23
Φωτογραφία για ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς αποφάσισε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης. Μετά την ευρεία σύσκεψη που κράτησε πάνω από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τους αρμόδιους υπουργούς, αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Θα παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται κάθετη δομή ανά υπουργείο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και συντονιστή όλων των Γενικών Γραμματέων, τον Γ.Γ. της κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλο.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα και ζήτησε καλύτερο συντονισμό των υπουργών, διαδικασίες εξπρές προκειμένου να παρακαμφθεί η όποια γραφειοκρατία για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι σεισμοπαθείς και ταχύτατη αποκατάσταση όλων των ζημιών. 

Εντός της ημέρας αναμένεται, ωστόσο, να ανακοινωθούν αναλυτικά τα ακριβή μέτρα από τον γενικό συντονιστή των κυβερνητικών ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό, τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι ακριβώς έχει αποφασιστεί. 


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τα μέτρα για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς θα περιλαμβάνουν: 

-Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων για το 2014.

-Επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ.

-Ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευών.

-Επιδότηση μέχρι 80% του ποσού για επισκευές κτιρίων (άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο 20%).

-Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί. 

-Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

-Σε δύο μήνες θα φτιαχτεί το λιμάνι του Ληξουρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

-Διαδικασίες εξπρές για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Ενίσχυση των πληγέντων από την Ε.Ε θα ζητήσει ο Γ. Μιχελάκης

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης θα έχει σήμερα συνάντηση στην Αθήνα με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν προκειμένου να του θέσει το θέμα της ενίσχυσης των πληγέντων από ευρωπαϊκά κονδύλια. 

«Μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες»

Σφοδρή επίθεση σε σεισμολόγους οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, εξαπέλυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και επισημαίνοντας πως η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων.

Άλλη μια δύσκολη νύχτα στην Κεφαλονιά

Με την αγωνία ενός ισχυρότερου σεισμού ζουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 75 μετασεισμοί ενώ οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα από την σεισμική ακολουθία. Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι πολίτες του νησιού του Ιονίου δοκιμάζονται σκληρά κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες με το «τσουχτερό» κρύο που επικρατεί, να τους «γονατίζει». 

Οι Κεφαλονίτες πέρασαν άλλη μια δύσκολη νύχτα. Ευτυχώς κάποιοι βρήκαν ζεστασιά στα πρώτα λυόμενα που έφθασαν στο νησί. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι, αυτοί που κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους ή στα αντίσκηνα που έχουν στηθεί. Πολλοί  έχουν εγκαταλείψει ήδη το νησί. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα έφθασαν χθες 11 ΚΤΕΛ γεμάτα με κόσμο, ενώ συνεχίζονται σε όλο το νησί οι έλεγχοι των μηχανικών σε κτήρια.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ