2014-02-07 08:43:20
Φωτογραφία για Χρυσά εφάπαξ λάμβαναν υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης
Σκάνδαλο με χρυσά εφάπαξ στο υπό εκκαθάριση Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, το 1989 οι εργαζόμενοι υπέγραψαν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με την Εθνική Ασφαλιστική ώστε να πάρουν ένα δεύτερο εφάπαξ. Το 60% των εισφορών θα πλήρωνε ο ΟΠΕ και το 40% οι εργαζόμενοι. Η συμφωνία ωστόσο περιελάμβανε ρήτρα που προέβλεπε πως εάν οι όροι διαταράσσονταν τότε το κόστος θα το πλήρωνε ο ΟΠΕ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, από τους 150 υπαλλήλους του ΟΠΕ οι 120 περίπου έχουν λάβει το εν λόγω εφάπαξ (σε κάποιους εκκρεμούν μερικές δόσεις), ενώ όπως είπε, το κράτος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των καταβληθέντων κεφαλαίων.

Πρόκειται για εφάπαξ τα οποία αγγίζουν μέχρι τα 180.000 ευρώ ενώ όπως τόνισε, το κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα, αφού η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση.


Μάλιστα, κατέθεσε εξάλλου σχετικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και μια επιστολή της Εθνικής Ασφαλιστικής (από 12 Σεπτεμβρίου 2013), όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν κονδύλια σε αυτό το ασφαλιστικό πρόγραμμα, και οποιαδήποτε παροχή δίνεται προς τους εργαζόμενους την πληρώνει 100% ο ΟΠΕ. «Το σημαντικό που τονίζω και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που καταθέτω, είναι ότι οποιαδήποτε καταβολή γίνεται από σήμερα και στο μέλλον, καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών και γενικό γραμματέα Εσόδων ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζητά να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος δεκαετίας και να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν φορολογηθεί για το διπλό εφάπαξ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΠΕ Γ.Παπαστεργιόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μηταράκη για αναληθή στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «ο μέσος όρος του εφάπαξ είναι 80.000 ευρώ για 35 χρόνια υπηρεσίας».

«Μάλιστα με τη ρύθμιση που έγινε το 2011, αυτά είναι σε βάθος χρόνου μέχρι το 2020. Άρα μιλάμε για 80.000 ευρώ μέσο όρο σε βάθος επταετίας. Το ποσό βέβαια, δεν είναι όπως είπατε, ότι δηλαδή 2% κατέβαλε ο εργαζόμενος και 98% ο εργοδότης. Είναι 40% και 60% αντίστοιχα», είπε χαρακτηριστικά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ