2014-02-07 16:03:18
Φωτογραφία για Η «Προληπτική» επικοινωνιακή επίθεση των ΗΠΑ κατά της Μόσχας και οι πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς!!!
Βίκτορ Λιτόβκιν, ειδικά για τη RBTH

Οι ΗΠΑ «διαρρέουν» ότι η Μόσχα παραβιάζει τη Συνθήκη για την καταστροφή των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF), και ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμές πυραύλων Κρουζ. Στην πραγματικότητα, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν την Συνθήκη.

Συνθήκη INF απαγορεύει σε ΗΠΑ και Ρωσία να παράγουν, να δοκιμάζουν και να αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου Κρουζ, μέσου βεληνεκούς (από 1000 έως 5500 χλμ.), καθώς και μικρού (από 500 έως 1000 χλμ.) που εκτοξεύονται από χερσαίες βάσεις. Κρίνοντας από τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμές «ύποπτου» πυραύλου το 2008. Για ποιον ακριβώς πύραυλο γίνεται λόγος, τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν, αλλά αφήνουν καθαρά να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ο RS-26, ο οποίος έχει προς το παρόν δυο ονομασίες: «Rubezh» (Σύνορο) ή «Avangard» (Πρωτοπόρος).


Διαβάστε επίσης:

Ποιοί δυναμιτίζουν τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας

Ο RS-26 είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος. Δηλαδή πετά προς τον στόχο πραγματοποιώντας βαλλιστική πορεία πτήσης με καμπύλη τροχιά, «αγκαλιάζοντας» την επιφάνεια της γης και μένοντας πιο μακριά από το ανάγλυφο των τοποθεσιών που διασχίζει. Επίσης, οι διηπειρωτικοί πετούν σε απόσταση μέχρι 11,5 χιλ. χιλιόμετρα, ενώ οι Κρουζ έχουν περιορισμένο βεληνεκές, περίπου 3500 χλμ. Πιθανόν, το θέμα να βρίσκεται στο ότι ο «Rubezh» διαθέτει τα χαρακτηριστικά Κρουζ πυραύλου με πτερύγια. Ο RS-26 ξεκινά από επίγειο κινητό σύστημα εκτόξευσης κινούμενος ευθεία προς τα πάνω και στη συνέχεια σε κάποιο συγκεκριμένο ύψος παίρνει βαλλιστική πορεία πτήσης με καμπύλη τροχιά, ενώ φτάνοντας σε χαμηλή τροχιά πτήσης, στις τελευταίες εκατοντάδες χιλιομέτρων ως το στόχο, η κεφαλή ξαφνικά πηγαίνει κατακόρυφα προς τα κάτω και συνεχίζει την πορεία πλέον ως πύραυλος Κρουζ. Ο εντοπισμός μιας τέτοιας πολεμικής κεφαλής με ραντάρ ή άλλα συστήματα είναι αδύνατος. Αδύνατη είναι επίσης και η διακοπή της πτήσης της, δηλαδή η κατάρριψη ή εξουδετέρωσή της.

Απάντηση στους Αμερικανούς

Η δημιουργία τέτοιων κεφαλών για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της, είναι η απάντηση της Ρωσίας στα αμερικανικά σχέδια ανάπτυξης του ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας κατά μήκος των συνόρων της.

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα RS-26 «Rubezh» εδώ και κάποιο καιρό. Λίγο περισσότερο από έξι μήνες πριν, είχε αναφερθεί σε αυτόν και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, υποστράτηγος Βλαντίμιρ Ζαρουντνίτσκι. Όπως είχε δηλώσει τότε στη συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση του μελλοντικού πυραυλικού συστήματος “Rubezh” με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο αυξημένης ακρίβειας βολής».

Σχετικά:

Iskander M: Οι «Μεγαλέξανδροι» του 21ου αιώνα

Η εκτόξευση έγινε από το πολύγωνο, Καπούστιν Γιαρ στην περιφέρεια Άστραχαν, με κατεύθυνση προς το πεδίο βολής «Μπαλχάς» στο Καζακστάν, στις 6 Ιουνίου 2013. Είχε προηγηθεί παρόμοια δοκιμή, από το πολύγωνο Πλεσέτσκ της περιφέρειας Αρχάνγκελσκ, προς τη χερσόνησο Καμτσάτκα στο πεδίο δοκιμών Κουρά, σε μια απόσταση 6300 χλμ. Σύμφωνα με τον Ζαρουντνίτσκι, μετά το πέρας των δοκιμών, το σύστημα «Rubezh» θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, ενώ η ανάπτυξη της πρώτης μονάδες με τους πυραύλους αυτούς, θα ξεκινήσει από το 2014. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται οι εργασίες για τη δημιουργία των υποδομών, την εκπαίδευση του προσωπικού και του σχηματισμού των μονάδων που θα υποδεχθούν το όπλο.

Μερικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία ίσως πραγματικά δοκίμασε πύραυλο Κρουζ, ο οποίος προορίζεται για να εξοπλίσει τα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης ή μονάδες επιφανείας, ή υποβρύχια. Τέτοιοι πύραυλοι απαγορεύονται από τη Συνθήκη απαγόρευσης πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, αλλά όταν εκτοξεύονται από επίγειες πλατφόρμες δοκιμών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ φτηνότερο από την πραγματοποίηση ανάλογων δοκιμών στον αέρα ή στη θάλασσα. Αυτή η εκδοχή συγκεκριμένα, ίσως χρησιμοποιήθηκε από τους αμερικανούς στρατιωτικούς προκειμένου να εκφράσουν μομφή προς τη Μόσχα. Ωστόσο, η κατηγορία αυτή μάλλον οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Παραβιάσεις από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, πραγματοποιούν συστηματικά δοκιμές του συστήματός τους αντιπυραυλικής άμυνας στο αρχιπέλαγος Κουατζελέιν στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου ως στόχοι χρησιμοποιούνται πύραυλοι με κινητήρες από πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Είναι κάτι που έχει επισημάνει επανειλημμένα ένας από τους σπουδαιότερους ρώσους ειδικούς στον τομέα των στρατηγικών εξοπλισμών, καθηγητής της Ακαδημίας Αμυντικών Επιστημών, υποστράτηγος Μιντιχάτ Βιλντάνοφ. Τον περασμένο Ιούλιο σε δημοσίευσή του στο ένθετο της εφημερίδας Nezavisimaya, «Αδέσμευτη στρατιωτική επιθεώρηση», κατηγόρησε ευθέως το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι αυτό είναι που παραβιάζει την προαναφερόμενη συνθήκη. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιλντάνοφ, χρησιμοποιούν για τη δοκιμή των αντιπυραυλικών τους βλημάτων πύραυλους-στόχους εμβέλειας άνω των 1000 χλμ. (HERA  - 1200 χλμ., LRALT - έως 2000 χλμ. και MRT - έως 1100 χλμ.).

Σχετικά: ΑΜΥΝΑ

Αυτό αποτελεί άμεση παραβίαση της Συνθήκης που αφορά τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς. Για σχετικές παραβιάσεις το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφερθεί από τον Ιανουάριο του 2001 και στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2010. Αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ δεν υπήρξε. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έστρεψε την προσοχή του, όχι μόνο στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου με τις κατηγορίες προς τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης, αλλά και στο ότι αυτά εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με τη δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, σχετικά με την αποστολή στο ισπανικό λιμάνι Ρότα του αντιτορπιλικού Donald Cook το οποίο διαθέτει το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis. Η σύμπτωση αυτή θύμισε έντονα στους ρώσους στρατιωτικούς τις προηγούμενες μεθόδους προληπτικών -προπαγανδιστικού χαρακτήρα- επιθέσεων, της εποχής της αντιπαράθεσης μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Βίκτορ Λιτόβκιν είναι αναλυτής Αμυντικών θεμάτων

Πηγή: Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ