2014-02-07 23:12:12
Φωτογραφία για Τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατασπαταλούν νερό – Τα φωτοβολταϊκά δεν χρειάζονται σταγόνα
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας βασίζεται παραδοσιακά στα μεγάλα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια με καύσιμο τον λιγνίτη, κυρίως στη δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα) και στην Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη).

Πέρα από το τεράστιο έμμεσο κόστος της καύσης άνθρακα για τη δημόσια υγεία- όπως το καταδεικνύουν τα νούμερα που δημοσιοποίησε η Greenpeace για 1200 πρόωρους θανάτους ετησίως και κόστος 1000 Ευρώ ανά νοικοκυριό, αλλά και διεθνείς έρευνες- οι θερμοηλεκτρικές μονάδες κατασπαταλούν και έναν ακόμη πολύτιμο φυσικό πόρο που δεν θα λέγαμε ότι αφθονεί στη χώρα μας: το νερό.

Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει την ελληνική Πολιτεία, πόσω μάλλον όταν η χώρα μας ήδη πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες.

Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις η νοτιοανατολική Ευρώπη θα πληγεί από εκτεταμένες ξηρασίες και άλλες κλιματικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες.


Τι έχουν να κάνουν όλα αυτά με το ενεργειακό μας μοντέλο θα αναρρωτηθεί κανείς.

—Η αμερικανική εμπειρία

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατανάλωσαν νερό όσο οι αγροτικές καλλιέργειες το 2005 και τέσσερις φορές όσο το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας.

Το 2008, κάθε μέρα, τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στις ΗΠΑ αντλούσαν 230 ως 650 δισεκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού από λίμνες, ποτάμια, ρέματα και υδροφόρους ορίζοντες για να λειτουργήσουν καταναλώνοντας μόλις 10 ως 20 εκατομμύρια λίτρα αυτού του νερού.

Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα αισθητό στις νοτιοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετώπισαν σοβαρή ξηρασία τα προηγούμενα χρόνια και αργή αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Η άντληση αφορά στη συνολική ποσότητα υδάτων που αντλείτε από τις προαναφερθείσες πηγές.  Η κατανάλωση αφορά στην ποσότητα που χάνεται λόγω της εξάτμισης κατά τη διαδικασία της ψύξης.

Η άντληση τέτοιας ποσότητας υδάτων, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί πέρα από την κατανάλωση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου σε σπάνη, βλάπτει το περιβάλλον και για μια σειρά επιπρόσθετους λόγους: η άντληση νερού συχνά παγιδεύει ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα.

Το νερό της ψύξης που δεν καταναλώνεται επιστρέφει στο περιβάλλον σε υψηλότερες θερμοκρασίες από την αρχική βλάπτοντας τα ψάρια και την άγρια ζωή. Και όταν χρησιμοποιείται ο υδροφόρος ορίζοντας αποστερούνται πολύτιμοι πόροι, ειδικά στις περιοχές με ξηρασία.

—Ηλιακή ενέργεια

Στην Πτολεμαΐδα, η ΔΕΗ ουσιαστικά παράτησε ως ασύμφορο το μεγαλεπήβολο φωτοβολταϊκό έργο που σχεδίαζε για την περιοχή, παρότι πλέον οι τιμές του εξοπλισμού έχουν πραγματικά “καταρρεύσει” και προώθησε με κάθε μέσο την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, την οποία διαφημίζει ως περιβαλλοντικά ασφαλή.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τις ΗΠΑ, η πρωτοβουλία California Solar Initiative, μέσω της οποία προωθήθηκε η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στην “ηλιακή πρωτεύουσα” των ΗΠΑ, συνέβαλε στην εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ