2014-02-08 13:11:09
Φωτογραφία για Στουρνάρας: Το πλεόνασμα θα είναι μεγάλη έκπληξη
«Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε... συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. "Έχουμε αρκετά χρήματα", σημειώνει και ζητά η στήριξη των εταίρων να έλθει πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις, ενώ εκτιμά ότι οι Γερμανοί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προσπάθειες των Ελλήνων. Διαψεύδει δε, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, τις φήμες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

«Οι αιτίες της κρίσης έχουν εξαλειφθεί. Αυτό το χρόνο αφήνουμε την ύφεση πίσω μας, προβλέπεται για το 2014 μια μικρή ανάπτυξη, ύψους 0,5-0,7%. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ο ισολογισμός μας είναι θετικός. Το πλεόνασμα βρίσκεται στο 1% του ΑΕΠ. Και το πρωτογενές πλεόνασμά μας για το 2013 είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στην συνέντευξή του, αλλά δεν ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό, τον οποίο αποκαλύπτει ότι δεν πίστευε ούτε ο ίδιος όταν τον άκουσε για πρώτη φορά, σύφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, κάνει λόγο για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ εξηγεί ότι, αν συμπεριληφθεί και το 2015, το συνολικό ύψος φθάνει τα 11 δισεκατομμύρια. Αρνείται ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης. «Έχουμε αρκετά χρήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι «εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις», δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας απορρίπτει τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα χωλαίνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αντιτείνει: «Έχουμε κάνει ένα σωρό. Στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, στην διοίκηση. Παλαιότερα υπήρχε το στερεότυπο, ότι η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά υποανάπτυκτη. Τώρα λέει το στερεότυπο: δημοσιονομικά είναι η Ελλάδα στα ύψη, αλλά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχωράει». Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και αναγνωρίζει ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση, διότι βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της αξιολόγησης της τρόικας» και αποδίδει την καθυστέρηση εν μέρει και στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ο ίδιος δεν ήθελε να δεχτεί ότι, λόγω ενός ελλείμματος 2,9 δισεκατομμυρίων, απαιτούνταν νέα μέτρα. «Αν το είχα δεχτεί και τώρα όμως γνωστοποιούσα το πλεόνασμα του 2013, τότε θα είχα πρόβλημα», σημειώνει.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών ότι οι διπλές εκλογές του Μαΐου θα δείξουν πόση στήριξη διαθέτει ακόμη η κυβέρνηση και τον ρωτά εάν φοβάται ότι θα επικρατήσουν οι ακραίες δυνάμεις, οι οποίες θα διαλύσουν το πολιτικό κέντρο. «Οι εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις είναι εναντίον της δημοκρατίας, για αυτό είναι τόσο επικίνδυνες. Εκμεταλλεύονται τον δύσκολο δρόμο που βρίσκεται μπροστά μας, την καθυστέρηση της ανάκαμψης. Ο χρόνος από την στιγμή που θα ανακάμψουν οι αριθμοί ως την στιγμή που οι άνθρωποι θα νοιώθουν αυτή την επιτυχία και στο πορτοφόλι τους, αυτός είναι ο κρίσιμος. Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο αν χάναμε στο τελευταίο 15% την εμπιστοσύνη του κόσμου. Για αυτό χρειαζόμαστε τώρα την στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωζώνη», απαντά και εξηγεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει. «Πρέπει να ανοίξουμε ακόμη αγορές, πρέπει να συνεχίσουμε με την ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα της γης. Αλλά δεν πρέπει να δίνουμε μάχες οι οποίες θα κατέστρεφαν μονομιάς όλες τις επιτυχίες προηγούμενων μαχών. Όταν δίνεις μια μάχη που αξίζει, πχ. για δημοσιονομικά μέτρα, τότε είναι εντάξει. Να δώσεις όμως μια μάχη για ένα δευτερεύον δομικό θέμα, αυτό είναι ανοησία. Ρεαλισμό και ευελιξία, αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα», αναφέρει και παραδέχεται ότι η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους θα βοηθούσε πολύ. «Θα έπρεπε να μας διευκολύνουν και να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο μας έδωσαν ελπίδες τον Νοέμβριο του 2012, δηλαδή να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Αυτό θα ήταν το σωστό μήνυμα, ει δυνατόν και πριν από τις ευρωεκλογές, όχι μετά», τονίζει και σημειώνει ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα, όσο «το να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για τον χρόνο πληρωμής των πιστώσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει στην Ελλάδα συναίνεση ώστε το κράτος, το οποίο έπαιζε πάντα κυρίαρχο ρόλο, να αποτραβηχτεί, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι η Ελλάδα υλοποίησε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Ευρώπη και απορρίπτει ακόμη και τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου ότι οι χώρες της Βαλτικής πραγματοποίησαν περισσότερες. «Και η στήριξη που λαμβάνετε είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη», αντιτείνει ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «από αυτό όλοι στην Ευρώπη έχουν κάτι να κερδίσουν» και να προσθέσει: «Και εμείς λάβαμε ένα δάνειο που πρέπει να ξεπληρώσουμε. Δεν πρόκειται για μεταφορά». Στο δε επιχείρημα ότι, εάν ο χρόνος αποπληρωμής φθάσει τα 50 ή και τα 100 χρόνια, τότε θα πρόκειται περίπου για «κούρεμα» του χρέους, απαντά: «Μα και η Γερμανία το έκανε έτσι για να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Γερμανία ωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια. Εμείς έχουμε το δικό μας συμφέρον, αλλά (έχει) και η Γερμανία. Κανείς δεν χάνει. Η Γερμανία βγήκε από την κρίση πολύ δυνατή».

Ο κ. Στουρνάρας δέχεται ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία με κεντρικό έλεγχο των προϋπολογισμών. «Όταν ζητούμε από την Γερμανία να μας δώσει δάνεια, τότε πρέπει και να δεχτούμε ότι θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και περισσότερος έλεγχος. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συνοχή. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά έτσι θα έρθει και μάλιστα όχι μόνο στην δημοσιονομική πολιτική, αλλά και σε θέματα φορολογίας. Βλέπετε: είμαι Ευρωπαίος» δηλώνει.

Ο κ. Στουρνάρας καλείται να σχολιάσει ακόμη και φήμες που τον θέλουν να αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών, επειδή το επιθυμεί ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν είναι αλήθεια αυτό. Μου ζητήθηκε από τρία κόμματα να αναλάβω τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Είμαι οικονομολόγος, όχι κομματικός πολιτικός. Η φιλοδοξία μου είναι επικεντρωμένη στο να οδηγήσουμε το πρόγραμμα σε επιτυχία. Είμαι πολύ ευτυχής για αυτή την αποστολή, διότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος», διευκρινίζει και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια των Ελλήνων δεν εκτιμάται αρκετά. «Δεν μιλάω για την πολιτική ελίτ. Αλλά οι Γερμανοί θα έπρεπε να διαβάζουν περισσότερο εφημερίδες για να καταλάβουν τι κάνουμε», καταλήγει. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ