2014-02-09 14:36:12
Φωτογραφία για Δύο πόλοι στο πεδίο της Κεντροαριστερά
Δύο διακριτά και απολύτως εχθρικά μεταξύ τους σχήματα θα κληθούν τελικά να επιλέξουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν υπέρ της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Και αυτό καθώς εντείνονται οι διεργασίες τόσο στον πόλο που συγκροτείται περί το ΠΑΣΟΚ και τους «58», όσο και σε εκείνον που φιλοδοξεί να συγκροτήσει με επίκεντρο τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Φ. Κουβέλης.

Οι τελευταίες ημέρες σημαδεύτηκαν από προσχωρήσεις και προς τις δύο πλευρές. Στον πρώτο πόλο εισήλθε πλέον και με απόφαση των οργάνων του κόμματός του, ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος, επιπροσθέτως, «διαθέτει» τον μόνο εκ των ενεργών κεντροαριστερών σχηματισμών με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (τον ίδιο και τον κ. Χρ. Αηδόνη). Καθώς η προσχώρηση του κ. Λοβέρδου στην υπό διαμόρφωση «Ελιά» προέκυψε έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης με τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης απάντησε τάχιστα διά της ανακοινώσεως συμμετοχής τεσσάρων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του (Π. Μπεγλίτης, Χ. Καστανίδης, Στ. Μανίκας, Μ. Σταυρακάκης). Η συγκεκριμένη διένεξη γύρω από τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί νέο στοιχείο της διαμάχης ανάμεσα στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Κεντροαριστεράς, συνιστά, ωστόσο, ένδειξη της απόστασης που τα χωρίζει.


Το μόνο στοιχείο που φαίνεται να ενώνει τους δύο συγκεκριμένους πόλους, είναι η ανάγκη για «κυβερνησιμότητα». Και τούτο συμβαίνει παρότι, ευλόγως, ουδείς εκ των μελών στα επιτελεία των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να παραδεχθεί δημοσίως ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμματος που θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά κυβερνητικό εταίρο. Την ίδια στιγμή και στους δύο χώρους οι διεργασίες δεν προχωρούν δίχως προβλήματα.

Στον χώρο περί το ΠΑΣΟΚ και τους «58» αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί η οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης, η οποία θα καθορίσει τις διαδικασίες κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου. Εκκρεμεί και μια σχετική συνάντηση μεταξύ των κ. Ευάγγ. Βενιζέλου και Ι. Βούλγαρη. Δεδομένου ότι και με την έγκριση του κ. Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να προχωρά η λύση των ανοιχτών διαδικασιών για την ανάδειξη των προσώπων τα οποία θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, αρχίζει πλέον και η μάχη των μηχανισμών.

Αυτό δυσχεραίνει ιδιαιτέρως τους υποψηφίους που δεν θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τους «58», τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (Α. Λοβέρδος) και τη «Δυναμική Ελλάδα» (Η. Μόσιαλος). Οπως είναι απολύτως αναμενόμενο, η υπεροπλία ανήκει στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, ένα από τα πρώτα ζητήματα που τίθενται, ιδίως από την πλευρά των μικρότερων εταίρων της «Ελιάς», είναι να προκαθοριστεί ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι τους οποίους θα κληθεί να επικυρώσει η βάση. Η συζήτηση δεν προμηνύεται εύκολη. Στελέχη όπως οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης και Ν. Ανδρουλάκης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις οι οποίες θα αλλοιώσουν τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων.

Η φόρμουλα που επεξεργάζεται η αντίθετη τάση (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρ. Πρωτόπαπας κ.ά.), είναι η αξιοποίηση του μηχανισμού που δεν ελέγχει ο κ. Ανδρουλάκης προκειμένου να στηριχθούν και κάποιοι υποψήφιοι εκτός ΠΑΣΟΚ.

Τα προβλήματα της ΔΗΜΑΡ εντοπίζονται την τρέχουσα περίοδο σε δύο σημεία: Πρώτον, στην αυξανόμενη μειοψηφία η οποία τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την «Ελιά» και, δεύτερον, στην έλλειψη συμμαχιών. Τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα είναι αυτά των κ. Α. Παπαδόπουλου και Γρ. Ψαριανού οι οποίοι, είτε ως ομιλητές, είτε ως προσκεκλημένοι, παρίστανται σε όλες τις εκδηλώσεις των «58». Πρόβλημα για τον κ. Κουβέλη συνιστά και η δημιουργία της ενδοκομματικής τάσης της «Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης», η οποία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής στην «Ελιά». Ο κ. Κουβέλης βρίσκεται, πάντως, σε επαφή με κάποια στελέχη όπως η νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με τη Χαρ. Τρικούπη.
kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ