2014-02-09 23:08:08
Φωτογραφία για Ε.Ε.: Με το βλέμμα στο σημερινό δημοψήφισμα της Ελβετίας που έχει ως θέμα τη μετανάστευση
Οι Ελβετοί ψηφίζουν σήμερα για να αποφασίσουν εάν τάσσονται υπέρ η κατά της λεγόμενης "μαζικής μετανάστευσης", κυρίως... μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι η άποψη να μπει φραγμός στο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα κερδίζει έδαφος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να είναι οριακό.

Κι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα το ευρωπαϊκό κατεστημένο, στρέφει το βλέμμα του στην Ελβετία.

Εάν κερδίσει το "ναι" στην επιβολή περιορισμών, εκτιμάται ότι "θα επικρατήσει χάος", στις σχέσεις της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά από τα ήδη διμερώς συμφωνηθέντα, θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά από το μηδέν.

Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων αν και περικλείεται από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση. Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ.


Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας --κάτι που έγινε σταδιακά από το 2002-- οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι κατά τους υπολογισμούς, οι αφίξεις μεταναστών θα έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως.

Σήμερα ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική καθώς η Ελβετία δέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του δεξιού κόμματος SVP/UDC, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας σήμερα, στο ελβετικό κοινοβούλιο.

Και είναι το κόμμα αυτό που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ατά της μετανάστευσης, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών που χρειάζεται για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Εάν οι Ελβετοί υπερψηφίσουν την πρόταση, η χώρα θα επαναφέρει τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς που ίσχυαν για τους μετανάστες πριν υπογράψει τις διμερείς συμφωνίες με την ΕΕ αν και το σύστημα αυτό απορρίπτεται από τους εργοδότες, που μέσω των μεταναστών έχουν άφθονα και χαμηλού κόστους εργατικά χέρια.

Η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα (και οι εργοδότες) έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της πρότασης και καλούν τους Ελβετούς να ψηφίσουν "όχι" στους περιορισμούς, γιατί κάτι τέτοιο “θα σήμαινε το τέλος της ευημερίας για τη χώρα”, όπως υποστηρίζουν.

Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι εάν η Ελβετία καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης, όλες οι άλλες διμερείς συμφωνίες θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

Το δεξιό κόμμα SVP/UDC υποστηρίζει ότι η μαζική μετανάστευση Ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελβετία, όπως για την έλλειψη στέγης, τα υπερφορτωμένα δημόσια μέσα μεταφοράς και την παραμόρφωση του τοπίου από τις οικοδομές του κατασκευαστικού τομέα.

Πριν από τις συμφωνίες περί ελεύθερης μετακίνησης προσώπων, περίπου το 20% των κατοίκων της χώρας ήταν ξένοι ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 23,5% , περίπου 1,88 εκατομμύρια άνθρωποι.

Από αυτούς, το 1,25 εκατομμύριο προέρχεται από χώρες της ΕΕ. Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών είναι αυτή των Ιταλών (291.000) και ακολουθούν οι Γερμανοί (284.000), οι Πορτογάλοι (237.000) και οι Γάλλοι (104.000).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρσι, ο πληθυσμός του καντονιού του Νοσατέλ ,αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω της μαζικής άφιξης Πορτογάλων μεταναστών στην περιοχή.

katestimeno.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ