2012-04-18 11:07:41
Φωτογραφία για Πετώντας προς τη Μόσχα Από τις «αναγνωριστικές» επαφές Παπανδρέου - Μανιάτη, στην παρέμβαση Βενιζέλου και τα άγνωστα τετ α τετ με Σαμαρά
Από τις «αναγνωριστικές» επαφές Παπανδρέου - Μανιάτη, στην παρέμβαση Βενιζέλου και τα άγνωστα τετ α τετ με Σαμαρά

O ανθρώπινος περίγυρος του Γιώργου Παπανδρέου είναι εξαιρετικά πολυπληθής. Αν εξαιρέσει κανείς τον Γιάννη Πανάρετο που ήταν μαζί με τον Γ. Παπανδρέου από το υπουργείο Παιδείας και έκανε έκτοτε μόνο εχθρούς, οι ισχυρότερες αντιπάθειες έχουν προκύψει από την περίοδο του υπουργείου Εξωτερικών. Τα κουτσομπολιά λένε ότι η σχέση του Νίκου Κοτζιά με τον Γιώργο Παπανδρέου χάλασε όταν ο δεύτερος του πρότεινε να πάει υφυπουργός υπό τον Δρούτσα στο ΥΠΕΞ. Δύσκολη είναι η σχέση που έχει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη - που τον αντιμετωπίζει αφ' υψηλού - όσο και με τον διευθυντή Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Οι δύο τελευταίοι έχουν άριστη σχέση. Ο δε Χ. Παμπούκης είναι κοσμοπολίτης και κορυφαίος νομικός.

Κάπως έτσι θα ανοίξει όχι η πόρτα, αλλά ένα κάθισμα πλάι στον Γ
. Παπανδρέου στα τριάντα τρεις χιλιάδες πόδια. Ο Γιώργος αγαπά τις συνεργασίες εν πτήσει. Αλλά δεν αντέχει αυτούς που αυτοπροσκαλούνται δίπλα του στα ταξίδια. Μια από τις διαχρονικές αποστολές του Παύλου Γερουλάνου ήταν να κάθεται πλάι στον Γ. Παπανδρέου στα αεροπλάνα ώστε το κάθισμα να είναι πιασμένο και να αποτρέπονται οι ενοχλητικοί. Αλλά στο κυβερνητικό αεροσκάφος που έχει φύγει από την Αθήνα με κατεύθυνση τη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2010, ο Γιάννης Μανιάτης καλείται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις ελληνορωσικές ενεργειακές σχέσεις. Η κουβέντα κρατάει πάνω από σαράντα πέντε λεπτά και εκτείνεται σε όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υφυπουργού ΠΕΚΑ, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών για έρευνες εκτός Αιγαίου. Ο Γ. Μανιάτης αποκτά απευθείας επαφή με τον Γ. Παπανδρέου που δίνει πράσινο φως. Εκτοτε ο πρωθυπουργός ενημερώνεται τακτικά από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ. Πώς; Με τον τρόπο που προτιμά ο Γιώργος να επικοινωνεί με τα στελέχη της κυβέρνησης: μέσω email.

Το ταξίδι στη Μόσχα δεν πάει καλά. Ο Βλ. Πούτιν υποδεικνύει στον Γ. Παπανδρέου να απευθυνθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Αυτά τρεις μήνες πριν πάμε, μέσω Καστελλόριζου, στο Μνημόνιο. Αλλά από τη Ρωσία, έστω και χωρίς αγάπη, θα ξεκινήσει πραγματικά το «πρότζεκτ» των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Τον Φεβρουάριο του 2010, σε συνέδριο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, ο Γ. Μανιάτης εξαγγέλλει την πρόθεση της κυβέρνησης για έρευνες εκτός Αιγαίου. Ο κύβος έχει ριφθεί, έστω και στον αέρα.

Το τρίγωνο Ριάντ - Οσλο - Σύνταγμα

ΑΛΛΟ ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Αλλη μια κρίσιμη συνάντηση. Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Γ. Μανιάτης συναντά τον Φεβρουάριο του 2011 τον νορβηγό ομόλογό του, ο οποίος τον καλεί στο Οσλο. Εκεί θα συντελεσθεί η ανακάλυψη του νορβηγικού μοντέλου ενέργειας. Εχει δύο κρίσιμες πτυχές. Πτυχή πρώτη, οι οικονομικοί πόροι από την ενέργεια πάνε σε ένα ειδικό κοινωνικό ταμείο για τις συντάξεις των επόμενων γενεών. Πτυχή δεύτερη, ένα σφιχτό πλαίσιο περιβαλλοντολογικής προστασίας ώστε στο Ιόνιο ή στην Κρήτη να μη γίνει ό,τι την άνοιξη του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού με την πλατφόρμα της BP.

Η διασύνδεση των εν Ελλάδι υδρογονανθράκων με το Ασφαλιστικό γίνεται σε φάση άγριου πετσοκόμματος των συντάξεων, κάπου μεταξύ Μεσοπροθέσμου και νέας δανειακής σύμβασης. Τη βραδιά της 12ης Φεβρουαρίου 2012, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πια πρωθυπουργός. Το ΥΠΕΚΑ αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες μια εκστρατεία φημών ότι κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Ελλάδας εκχωρούνται με το νέο Μνημόνιο στους δανειστές μας. Ο Γ. Μανιάτης πιάνει τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο περιστύλιο της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης, και του επισημαίνει το πρόβλημα. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών που δίνει τη μάχη για να περάσει η νέα δανειακή, εκρήγνυται. «Τι λες Γιάννη; Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, τα ενεργειακά κοιτάσματα είναι στον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας». Οχι μόνο δεν υπάρχει στο νέο Μνημόνιο πρόβλεψη για την εκχώρησή τους στην τρόικα, αλλά ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα «καθαρίσει» το θέμα και από το βήμα της Βουλής, με την άνεση - και - του συνταγματολόγου.

Οκτώ κορυφαίες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Είναι οι νορβηγικές TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), οι βρετανικές DOLPHIN GEOPHYSICAL, SPEC PARTNERS LTD και CGGVERITAS και οι αμερικάνικες ION GEOPHYSICAL CORPORATION και SPECTRUM GEO LIMITED. Η αξιολόγηση των προσφορών έχει γίνει σε ένα τεράστιο αρχείο του προγράμματος Excel. Θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός του Απριλίου, αλλά το αποτέλεσμα θα περιμένει τις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση. Λογικό. Το διακύβευμα είναι εθνικό. Εξού και ο Γιάννης Μανιάτης ενημερώνει τακτικά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, που δεν ανακοινώνονται. Ενημέρωση έχουν λάβει επίσης όλα τα κόμματα που το έχουν ζητήσει, ενώ ζωηρό είναι το ενδιαφέρον του Κάρολου Παπούλια, του οποίου ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είναι τακτικός επισκέπτης.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4711942
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ