2014-02-10 09:40:43
Φωτογραφία για ΤΡΟΪΚΑ: ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ 2013
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα 2013, με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να μην αποδέχονται στο σύνολό τους τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τις συζητήσεις της τρόικας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η πλευρά των δανειστών φαίνεται να υποστηρίζει πως μεγάλο μέρος των εσόδων που συνεισέφεραν στο πρωτογενές πλεόνασμα 2013 δεν θα επαναληφθούν το 2014, ενώ όπως αναφέρουν, υπάρχουν και μεγέθη του 2013 τα οποία ακόμη δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τοποθετούνται επί των δηλώσεων Στουρνάρα ότι «η τρόικα έπεσα τραγικά έξω στις προβλέψεις», ενώ αναφέρουν πως είναι πρόωρο να επιβεβαιώσουν από την πλευρά τους ότι πρωτογενές πλεόνασμα 2013 θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο. Η ελληνική πλευρά ανταπαντά πως ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το 2013 όπως είχε προσδιοριστεί από την τρόικα αναφερόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα 0%, κάτι που η ελληνική πλευρά ξεπέρασε σημαντικά.


Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο του 0,4% που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2014 και πλέον κινείται πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ε.Ε. και τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs), μεγέθη όμως που τα υπολογίζει η Eurostat.

Tα πλέον πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία καταδεικνύουν πως σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα στο 12μηνο  Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 603 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,46 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα θα αποτυπωθούν στο δελτίο Γενικής Κυβέρνησης για το Δεκέμβριο του 2013, το οποίο θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτά αναμένεται να καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και διεύρυνση του πλεονάσματος ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.

Απαντώντας στην κριτική ότι το πλεόνασμα έχει δημιουργηθεί λόγω της «άτυπης στάσης πληρωμών» στο Δημόσιο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η εκτίμηση για το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έχει συνυπολογιστεί και ενσωματώνεται στις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2013.

Τα δύο μέτωπα της κυβέρνησης

Έτσι, σε δύο μέτωπα επιχειρεί πλέον η κυβέρνηση, ένα στο εσωτερικό με τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων και ένα στο εξωτερικό όπου η ελληνική πλευρά είναι πλέον αυτή που επιθυμεί η όποια συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την απομείωση του ελληνικού χρέους να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Ο λόγος είναι προφανής, η εμμονή του άξονα Βρυξέλλες - Βερολίνο στη λήψη νέων μέτρων, έστω μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, προκαλεί δυσφορία στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, στελέχη του οποίου δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η διαφαινόμενη πρόθεση του Βερολίνου, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε με διαρροές στον Τύπο, τόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού όσο και για την απομείωση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα είναι συνθήκες ικανές να δώσουν στην κυβέρνηση, αν όχι τη νίκη, τουλάχιστον μια ήττα που δεν θα επιτρέψει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγείρει θέμα αναντιστοιχίας μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού στο σημερινό φύλλο της γερμανικής Bild ότι «δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας», δεν αφορά βεβαίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το ύψος του οποίου είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα παρθούν για την απομείωση του χρέους της χώρας μας, αλλά την ικανότητα της χώρας να εμφανίσει πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της έναντι των δανειστών μας. Παράλληλα θεωρεί ότι  το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές μπορεί να επιτρέψει μια περιορισμένη έξοδο σε αυτές για την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού. Την ίδια ώρα, έχουν πλέον αρθεί τα εμπόδια για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα αφού η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια για μία σειρά από θέματα είναι πιο κοντά παρά ποτέ.  

Όλα αυτά όμως, παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, είναι σχέδια επί χάρτου, και εκείνο που προέχει είναι η καθημερινότητα των πολιτών  και οι επικείμενες εκλογές. Το εν λόγω στέλεχος, αναφερόμενο στην τροπολογία για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης σημειώνει ότι πρόκειται απλώς για συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω το ίδιο στέλεχος κάνει λόγο για απόφαση που έχει στόχο την «ανανέωση του πολιτικού προσωπικού» και την «ελαχιστοποίηση των εξαρτήσεων των πολιτικών», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ