2014-02-10 19:46:24
Φωτογραφία για «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την αγορά των αρμάτων μάχης Leopard 2 από την Ελλάδα. Με τίτλο «Γράμμα από την Αθήνα», η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στην προσπάθεια της ελληνικής δικαιοσύνης να ανακαλύψει, με τη βοήθεια Γερμανών εισαγγελέων, αν και πόσα χρήματα κατέβαλε η κατασκευάστρια αρμάτων μάχης Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στο σύμβουλό της στην Ελλάδα Αντώνιο Κάντα.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι Ελληνικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν προ ημερών αίτηση δικαστικής συνδρομής στους γερμανούς συναδέλφους του στο Μόναχο, όπου έχει την έδρα της η KMW. Σύμφωνα με τη SZ, «Οι Γερμανοί ερευνητές έχουν τώρα δύο δυνατότητες. Μπορούν να ανακρίνουν την KMW και πιθανούς μάρτυρες και να βασιστούν στις καταθέσεις τους. Ή να πραγματοποιήσουν έρευνες στην KMW και σε άλλα γραφεία και εταιρείες που ενεπλάκησαν στη συμφωνία δισεκατομμυρίων. Τις περισσότερες φορές οι ερευνητές επιλέγουν τη δεύτερη εκδοχή, ώστε να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, να φτάσουν στη ρίζα της υπόθεσης».


 Όπως εκτιμά η SZ, η ΚΜW θα πρέπει να αναμένει προσεχώς την εμφάνιση των ερευνητικών αρχών. Κλείνοντας, το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Πολλά παραμένουν ασαφή σε αυτήν την υπόθεση. Αν υπήρξε καν δωροδοκία και αν ναι, τότε με ποιον τρόπο. Οι εισαγγελείς στην Αθήνα και το Μόναχο βρίσκονται μόλις στην αρχή. Μία διερεύνηση (στα γραφεία της KMW) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύτιμες διαπιστώσεις, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια και παρά το γεγονός ότι η KMW είχε λάβει προ πολλού προειδοποιήσεις, μετά από παλαιότερες έρευνες την προηγούμενη δεκαετία».

Νέες συνομιλίες για το Κυπριακό

Στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αναφέρεται ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα Tagesspiegel. Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, εκτιμά ότι «αυτή τη φορά οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερες από ποτέ». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «Σύμφωνα με εκτίμηση ειδικών, ενδεχόμενη επανένωση θα αύξανε τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης κατά 3% ετησίως. Πρόκειται για μία ώθηση που θα φανεί χρήσιμη στο νησί, το οποίο διασώθηκε πέρυσι από τη χρεοκοπία με 10 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν μέσω της ενδεχόμενης επανένωσης να υπερβούν την πολιτική και οικονομική τους απομόνωση. Εξάλλου, σε αυτήν την περίπτωση θα διοχετεύονταν χρήματα από την Ε.Ε. στις υποδομές». 

Τέλος, όπως υπογραμμίζεται, τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί μπροστά από τις κυπριακές ακτές δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο. Ωστόσο, τονίζεται, η εκμετάλλευσή τους προϋποθέτει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Οι Ελβετοί βάζουν φραγμό στη μετανάστευση

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει το χθεσινό δημοψήφισμα, με το οποίο οι Ελβετοί είπαν «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης προς τη χώρα τους. Η ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την επίδραση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, που προώθησε το δεξιό λαϊκιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) και το οποίο κρίθηκε οριακά, στις συμφωνίες της Ε.Ε. με την Ελβετία.

Όπως σημειώνεται, «Οι φορείς του δημοψηφίσματος προέβησαν σε σχετικοποίηση, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα ζητά διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για αναπροσαρμογές στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, όχι όμως παραίτηση από τη σχετική συμφωνία. Όμως, το πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά (σ.σ. Ε.Ε.) δεν το γνωρίζει ούτε το SVP ούτε και η ελβετική κυβέρνηση». Όπως σχολιάζει η NZZ, η υπόθεση αφήνει ανοιχτά πολλά ερωτήματα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η Ελβετική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει στο εξής δυσκολίες στις Βρυξέλλες.

Σε δοκιμασία οι σχέσεις Ελβετίας-Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι θίγει την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας, προειδοποιώντας ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στο σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η Κομισιόν αναμένει την επίσημη θέση της ελβετικής κυβέρνησης πριν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Στην Ελβετία εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, δηλαδή τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα διαμορφώσουν και την ευρωπαϊκή θέση. Η Ε.Ε. και η Ελβετία έχουν υπογράψει επτά συμφωνίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση, τις δημόσιες προμήθειες, τις μεταφορές, τη γεωργία, ενώ υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Επίσης η Ελβετία συμμετέχει στη συμφωνία του Σέγκεν, δηλαδή ελεύθερη διακίνηση χωρίς ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων με την Ε.Ε.

Οι ευρωσκεπτικιστικές ενισχύονται από το αποτέλεσμα

Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, εάν η Ελβετία βάλει φραγμούς στην ελεύθερη εγκατάσταση εργαζομένων σε συνέχεια του χθεσινού δημοψηφίσματος, τότε όλες οι άλλες συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ε.Ε, θα καταστούν νομικά ανίσχυρες δεδομένου ότι αποτελούν ενιαίο πακέτο.

Εκτός των οικονομικών προβλημάτων, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί και μεγάλο πολιτικό θέμα στους Ευρωπαίων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Κι αυτό γιατί ήδη τα ακραία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε κράτη μέλη, όπως το εθνικό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, χαιρέτησαν το αποτέλεσμα ως βήμα για το κλείσιμο των εθνικών συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. 

Μπορεί, η ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της κοινοτικής επικράτειας είναι μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες κατοχυρωμένη από τη Συνθήκη, ωστόσο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το δημοψήφισμα της Ελβετίας και σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή το έδαφος είναι πρόσφορο.

D.Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ