2014-02-12 15:51:21
Φωτογραφία για Mπάχαλο στην Κτηματαγορά - Φως στο τούνελ με το θέμα της υπεραξίας - Παγωμένοι οι κτηματομεσίτες τους τελευταίους 18 μήνες...
Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την εφαρμογή του νόμου για τη φορολόγηση της υπεραξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» την κτηματαγορά και να πραγματοποιηθούν συναλλαγές Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» από τον φόρο υπεραξίας θα εξαιρεθούν ακίνητα που η προηγούμενη μεταβίβασή τους έγινε πριν από την πρώτη εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, δηλαδή πριν από το 1985 οπότε καθιέρωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Τσοβόλας το νέο σύστημα προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Κατά συνέπεια ακίνητα που είναι ηλικίας σχεδόν 30 ετών και άνω και στην περίοδο αυτή δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση θα εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας.

Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν μεταγενέστερα αλλά στην περιοχή στην οποία βρίσκονται οι αντικειμενικές αξίες εφαρμόστηκαν πολύ αργότερα; Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξετάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις να λαμβάνεται υπόψη ως αρχική τιμή η μέση τιμή της περιοχής όπως έχει καταγραφεί από τις εφορίες και τα συμβολαιογραφεία. Κατά συνέπεια ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα θα εφαρμοστεί αλλά με σημαντικές βελτιώσεις.


Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη που δραστηριοποιούνται σε εταιρείες Real Estate, o φόρος υπεραξίας που καθιερώθηκε με νόμο και ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στην αγορά, διότι για έναν μήνα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης δεν γίνεται καμία μεταβίβαση. Ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 15% επί της διαφοράς στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης, με ορισμένους μειωτικούς συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια διακράτησης του ακινήτου.

Ο νόμος, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχει ασάφειες και ανακρίβειες, ενώ πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει το έντυπο της δήλωσης και μόνο, χωρίς κανένας να γνωρίζει πώς θα εφαρμοστεί.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ο Ιανουάριος του 2014 πέρασε και δεν έγινε ουσιαστικά καμία μεταβίβαση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα έσοδα του κράτους αλλά και τον τζίρο της οικονομίας.

Παράγοντες της κτηματαγοράς εντοπίζουν σοβαρά λάθη στην εφαρμογή του νόμου για τον φόρο υπεραξίας, καθώς αυτός προβλέπει μειωτικούς συντελεστές σύμφωνα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου, οι οποίοι φθάνουν ως το 39%, ενώ θα έπρεπε να μειώνεται η αξία της τιμής κτήσης με συντελεστές αποπληθωρισμού για να βρεθεί το πραγματικό κέρδος του πωλητή.

Αποκαλυπτικό της λανθασμένης προσέγγισης του νέου φόρου υπεραξίας είναι ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου του οποίου η αξία του σπιτιού έχει συμπιεστεί λόγω της κρίσης σε υπερθετικό βαθμό και ειδικότερα σε περιοχές όπου οι συναλλαγές ακινήτων πλέον δεν υφίστανται καλείται να πληρώσει φόρο για κέρδη από την πώληση του ακινήτου που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα.

Παράδειγμα. Ακίνητο που αποκτήθηκε το 1960 με 75.000 δραχμές της εποχής εκείνης (220 ευρώ) έχει σήμερα αντικειμενική αξία 38.000 ευρώ και πληρώνει φόρο υπεραξίας περίπου 3.800 ευρώ (38.000 - 220) Χ 0,61 = 23.045 Χ 15% = 3.456 ευρώ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ