2014-02-12 16:51:08
Φωτογραφία για ΤΕΙ Αθήνας: Το 50% τελειώνει τις σπουδές σε 5 με 6 χρόνια
Το 25% τελειώνει στον προβλεπόμενο χρόνο τις σπουδές, ενώ ένα άλλο 50% σε 5-6 χρόνια, στο ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος με αρμοδιότητα τις Δημόσιες και Διεθνείς Σχέσεις, Καθηγητής Περικλής Λύτρας, πραγματοποίησε για πρώτη φορά σε ελληνικό ΑΕΙ επιστημονικής δειγματοληπτικής έρευνας μεταξύ των πτυχιούχων του.

Συγκεκριμένα η έρευνα, διεξήχθη το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2013 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Αθήνας, έγινε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου που περιείχε ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου, είχε ως στόχο τη διερεύνηση των λόγων για τους οποίους οι φοιτητές καθυστερούν στη λήψη του πτυχίου τους και τη στάση τους απέναντι στην παρεχόμενη εκπαίδευση από το ΤΕΙ Αθήνας.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 965 πτυχιούχοι σε σύνολο 996 ορκισθέντων (ιδιαίτερα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα εν προκειμένω), οι οποίοι αντιπροσώπευσαν και τις πέντε Σχολές του Ιδρύματος ( Από το σύνολο των ερωτηθέντων οι 287 ήταν άνδρες και οι 681 γυναίκες ενώ σχεδόν το 50% αποφοίτησε σε ηλικία 23-25 ετών.


Σημειώνεται, ότι το ΤΕΙ Αθήνας είναι το πρώτο σε δυναμικότητα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ‘Ιδρυμα της χώρας και το τρίτο μεταξύ όλων των ΑΕΙ.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής :

· Ένας στους τέσσερις φοιτητές τελειώνει στα 4 χρόνια τις σπουδές του (ποσοστό 25%),

· Σχεδόν το 50% των φοιτητών χρειάζεται 5-6 χρόνια φοίτησης για τη λήψη του πτυχίου του,

· ΄Ητοι, το 75% των φοιτητών του Ιδρύματος ολοκληρώνει τις σπουδές του πριν τα 6 χρόνια (ν+2),

· Ένας στους πέντε φοιτητές για να ολοκληρώσει τις σπουδές του χρειάζεται 8-10 χρόνια φοίτησης,

· Πάνω από 10 χρόνια φοίτησης έκανε μόνον το 6,7% των αποφοίτων αυτών.

2. Οι λόγοι καθυστέρησης των σπουδών των φοιτητών/τριών :

· 35,2% εργάζονται με πλήρες ωράριο,

· 23,7% εργάζονται με μερική απασχόληση,

· 13,5% αποσυντονίστηκε με τις συνεχείς απεργίες και καταλήψεις,

· 13,6% γιατί εξαρχής γνώριζαν ότι ακόμα κι ως πτυχιούχοι δε θα είχαν εξασφαλισμένη θέση στην αγορά εργασίας.

3. Αναφορικά με τους Καθηγητές & το Πρόγραμμα Σπουδών:

· Με το υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 95% οι απόφοιτοι θεωρούν ότι οι καθηγητές του Ιδρύματος ήταν οι εμπνευστές τους και σταθερά δίπλα τους,

· ενώ επίσης σε ποσοστό 97% θεωρούν ότι το Πρόγραμμα Σπουδών τους ήταν πλήρως επαρκές για το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, δήλωσε: «Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι το 75% του συνόλου των φοιτητών-φοιτητριών μας ολοκληρώνει τις σπουδές του πριν από το προβλεπόμενο ν+2, κάτι για το οποίο ελάχιστα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μπορούν να υπερηφανεύονται».

Επισημαίνεται, ότι η έρευνα αυτή θα επαναληφθεί με εμπλουτισμένα στοιχεία και στην επόμενη σειρά αποφοίτων (ορκωμοσία μηνός Ιουνίου 2014) από τη Μονάδα Διαχείρισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας , ώστε να συλλεχθούν νέα επικαιροποιημένα και συγκριτικά στοιχεία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ