2014-02-13 03:24:06
Φωτογραφία για Ζήσε τον μύθο... του μανιταριού στα Γρεβενά
Ένας μύθος έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Γρεβενά γύρω από το μανιτάρι. Ο μύθος αυτός στηρίζεται στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή βιβλιογραφία που πιστοποιεί την ανωτερότητα των ελληνικών μανιταριών έναντι εκείνων των άλλων περιοχών αλλά και σε σύγχρονες έρευνες ινστιτούτων της Ελλάδας και της Γερμανίας, που έχουν ανιχνεύσει στα μανιτάρια των Γρεβενών αρωματικές ενώσεις που συναντώνται στο γλυκάνισο, το πικραμύγδαλο, την κανέλα, τη μαστίχα Χίου ακόμη και το αφρικανικό τζίντζερ!

Και δεν είναι μόνον αυτά, καθώς, χάρη στην κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων, πλήθος επισκεπτών από κάθε περιοχή της Ελλάδας και του εξωτερικού συρρέει διαρκώς στην περιοχή για να γευτεί ξεχωριστές ποικιλίες μανιταριών, να συμμετέχει στις γιορτές μανιταρόφιλων, να αγοράσει κάποιο από τα προϊόντα που έχουν δημιουργήσει ικανοί έμποροι του τόπου και να μην ξεχάσει να πάρει στη βαλίτσα ένα μαγνητάκι- μανιτάρι ή κάποιο άλλο αναμνηστικό που φιλοτεχνούν με αγάπη έφηβοι καλλιτέχνες.


«Εμείς το παραμύθι το ζούμε. Είναι ένας τρόπος ζωής με όσα μπορεί να φέρει στο νου το μανιτάρι: τις νεράιδες, τα ξωτικά, τη μυθολογία, τις γεύσεις και τα αρώματα, τα παραισθησιογόνα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής των μανιταριών, εκπαιδευτικός και πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος, με αφορμή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κοζάνη, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές για το μανιτάρι, οι οποίες σιγά σιγά αρχίζουν να διαφαίνονται στις τοπικές κοινωνίες, που αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των ενεργειών των οργανωμένων συλλόγων.

«Καταφέραμε να κάνουμε γιορτές μανιταριού με 20.000 επισκέπτες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο. Επενδύσαμε στη γνώση και δημιουργήσαμε τεχνογνωσία, η οποία αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς. Επιχειρήσεις που φτιάχτηκαν στα Γρεβενά έχουν προχωρήσει στην τυποποίηση μανιταριών και προσφέρουν στην αγορά έτοιμα μανιταροπροϊόντα που γνωρίζουν τεράστια ζήτηση και καταλήγουν στα πιάτα των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Γαλλίας και του Βελγίου. Ταβέρνες της περιοχής σερβίρουν πάνω από 100 είδη άγριων μανιταριών.

Όλα αυτά ανέτρεψαν το σκηνικό που υπήρχε πριν από λίγα χρόνια και σήμερα μεταφράζονται σε υψηλή επισκεψιμότητα, εισοδήματα για τους ξενώνες, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα τουριστικά λεωφορεία, τα άτομα που εμπορεύονται τα μανιτάρια που συλλέγουν, ακόμη και τους νέους καλλιτέχνες που φτιάχνουν αναμνηστικά τα οποία γίνονται ανάρπαστα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη θρεπτική αξία των μανιταριών των Γρεβενών επισημαίνει ότι αυτή πιστοποιείται πλέον από επίσημες έρευνες και φέρει ως παράδειγμα, μελέτη του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την περιεκτικότητα των μανιταριών σε αρωματικές ενώσεις. Έτσι εντοπίστηκαν σε διαφορετικές ποικιλίες, αρώματα από γλυκάνισο, πικραμύγδαλο, κανέλα, μαστίχα Χίου και αφρικανικό τζίντζερ. Οι αρωματικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις που αποτελούν συστατικά στοιχεία του μανιταριού. Δεν προσλαμβάνονται από το έδαφος ή από άλλα φυτά που μπορεί να μεγαλώνουν μαζί με το μανιτάρι. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ίδιες ενώσεις υπάρχουν στη σύσταση διαφορετικών οργανισμών" διευκρινίζει.

Με αφορμή, μάλιστα, την εν λόγω εργασία, επιστήμονες από τη Γερμανία ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τα μανιτάρια της Δυτικής Μακεδονίας και έτσι εστάλησαν δείγματα από διαφορετικές περιοχές της Πίνδου και εξετάστηκαν σε συγκεκριμένα εργαστήρια. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν εκείνα των ελληνικών ερευνών, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν τα ποσοστά βιταμινών, ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων.

Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, τα ποσοστά τους ήταν ιδιαίτερα υψηλά ενώ σε ό,τι αφορά τα βαρέα μέταλλα, οι συγκεντρώσεις τους ήταν οι χαμηλότερες σε σχέση με μανιτάρια από άλλες περιοχές των Βαλκανίων και της Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερες από τα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για τους λόγους αυτούς, που προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στα ελληνικά μανιτάρια, το εν λόγω προϊόν έχει αποκτήσει φήμη στο εξωτερικό. "Αυτό τεκμηριώνεται από τους σεφ, που προμηθεύονται τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη και αντιλαμβάνονται τη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, κάποιοι σεφ μου έχουν εκμυστηρευτεί, ότι στην Ιταλία ένα κιλό ελληνικό μανιτάρια αναμειγνύεται με πενήντα κιλά ιταλικών μανιταριών ώστε να πάρουν τα αρώματά τους και στη συνέχεια τα πουλούν ως ελληνικά!" σημειώνει.

Σήμερα, χάρη στις προσπάθειες των οργανωμένων συλλόγων μανιτρόφιλων τα τελευταία δέκα χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ στα Γρεβενά και πωλούνται τουλάχιστον 39 κωδικοί προϊόντων με ντόπια μανιτάρια.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται διάφορα είδη ζυμαρικών, ακόμη και με τρούφα, ριζότο με μανιτάρια, μανιταρόσουπες, χορτόσουπες με μανιτάρια, ποντιακό πληγούρι με μανιτάρι, πουρές με μανιτάρι, μανιτάρια σε λάδι ή ξύδι, ακόμη και σε σκόνη ή σε μορφή τουρσιού. Τον κατάλογο των προϊόντων «συμπληρώνουν» γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, λουκούμια και παστέλι.

Είναι όλα μεταποιημένα προϊόντα με μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, η οποία μάλιστα είναι αδύνατον να καλυφθεί προς το παρόν.

«Οι προοπτικές είναι μεγάλες, όχι γιατί ξαφνικά θα πουλήσουμε μεγάλες ποσότητες μανιταριών αλλά επειδή πουλάμε έτοιμο προϊόν και όχι πρώτη ύλη» προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης και δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Σε εκείνους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το μανιτάρι, αποφεύγει να διατυπώσει προτάσεις. Τους καλεί, ωστόσο, να ενημερωθούν σωστά, να επισκεφθούν τα Γρεβενά, να γνωρίσουν από κοντά τη δράση των οργανωμένων συλλόγων και στη συνέχεια να αποφασίσουν αβίαστα και φυσικά, έχοντας πάντα στο μυαλό τους το μύθο των μανιταριών των Γρεβενών... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ