2014-02-14 19:51:46
Σε έντονο ύφος αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών στην επίθεση που δέχθηκε με non paper* από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «ασκήσεις καταστροφής» στις οποίες επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούνταν ως αδιανόητο, δηλαδή την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη πετύχαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην το ''πανηγυρίσουμε''!» υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί και θα είναι, σε πείσμα πολλών, υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα γίνει επίσης και χειροπιαστό για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους».
«Τόση είναι η αγωνία των δυο κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιο αδύναμους... Άλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι το ακριβώς αντίθετο από την αύξηση της φορολογίας κατά 10 δις. ευρώ που προτείνουν τα στελέχη του» σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην βγει στις αγορές, γιατί «αν βγούμε θα είναι με υψηλό επιτόκιο», όπως υποστηρίζει. «Παραβλέπει έτσι, το δικέφαλο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από το μνημόνιο. Δεν αντιλαμβάνεται, δηλαδή, ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές. Και ότι η πολιτική του νοικοκυρέματος και της ανόρθωσης της οικονομίας είναι εκείνη που θα μας επιτρέπει να βγαίνουμε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια» σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται τον ''μπαμπούλα'' των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει» κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.
*NON PAPER
14/2/2014
«Πλεόνασμα(;) που ισοπεδώνει τη χώρα, υπονομεύει το μέλλον της
και που αξιοποιείται επικοινωνιακά για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής»
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Σαμαρά καλεί τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τις δυστυχίες του και να πανηγυρίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μεγαλώνοντας μέρα με τη μέρα χάνει την όποια επαφή του με την πραγματικότητα της χώρας.
Επί της ουσίας, το πρωτογενές πλεόνασμα μοιάζει με «μαύρο κουτί» καθώς είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (πχ φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014). Η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της EUROSTAT και της Κομισιόν.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωση της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμεύονταν για αυτό και έχοντας πάρει επιπλέον κονδύλια από το πρόγραμμα προκειμένου να το υλοποιήσει. Όποιο κι αν είναι, όμως, το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για αυτό για τέσσερεις λόγους:
1) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού. Τα στοιχεία για την ανεργία (28%), το διαθέσιμο εισόδημα (-35%), τη μετανάστευση, τις αυτοκτονίες είναι πρωτόγνωρα στη σύγχρονη ιστορία για καιρό ειρήνης, αλλά ακόμη και αυτά αδυνατούν να απεικονίσουν τον Γολγοθά που περνούν οι πολίτες.
2) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας. Η καταστροφή, μάλιστα, επεκτείνεται και σε εύρωστα τμήματα της. Τελευταία, είδαμε το παράδειγμα των εξαγωγών και τη μείωση που αυτές σημείωσαν το 2013. Οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα άσκησης πολιτικής λιτότητας σε περιόδους ύφεσης. Η κυβέρνηση όχι μόνο τη συνεχίζει αλλά και αρνείται να αξιοποιήσει τις παραδοχές που γίνονται από παντού (OOΣΑ, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, Deutsche Bank, Bloomberg, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις των μνημονίων).
3) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν είναι διατηρήσιμο καθώς υπονομεύει το ίδιο του το μέλλον. Η υπέρογκη φορολόγηση (σε περίοδο, μάλιστα, ύφεσης, και περικοπών) και τα απάνθρωπα μέτρα «συμμόρφωσης» (κατασχέσεις, φυλακίσεις, πρόστιμα, επιτόκια) κατάφεραν να μαζέψουν δισεκατομμύρια εσόδων, αλλά εξάντλησαν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται και από την μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τους περισσότερους μήνες μετά το καλοκαίρι και από την κατακόρυφη αύξηση των οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ κτλ. Το πρόβλημα της φοροδοτικής εξάντλησης των πολιτών και των επιχειρήσεων επανέλαβαν αυτή την βδομάδα τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.
Εξάλλου, η ίδια η τρόικα έχει εκφράσει πολύ έντονη ανησυχία για το ότι το θα υπάρξει σημαντική υποβάθμιση της ικανότητας των φορολογουμένων να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα (αντιθέτως, δια στόματος του κ. Στουρνάρα επιμένει ότι δεν υπάρχει - καν - υπερφορολόγηση), αλλά και δεν κάνει και τίποτα για να διορθώσει τις αδικίες στην κατανομή των βαρών (αυτή την βδομάδα είδαμε και την παρέμβαση του εισαγγελέα στο θέμα των σκανδαλωδών καθυστερήσεων ελέγχου της φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας).
4) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αν όντως είναι πραγματικό και θετικό) δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι (βάση του μνημονίου): το 2014 1,6% του ΑΕΠ δηλ. 2,7 δις, το 2015 3% του ΑΕΠ δηλαδή 5,7 δις και το 2016 4,5% του ΑΕΠ δηλαδή 8,9 δις. Αυτό αποκρύπτεται συστηματικά από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από φέτος θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σιγά – σιγά οι αδικίες. Η πραγματικότητα είναι ότι για να επιτευχθούν τα όλο και μεγαλύτερα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων θα πρέπει να συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας και να εντείνονται οι προσπάθειες των ελλήνων.
Το πλεόνασμα ως κομμάτι της επικοινωνιακής τακτικής πριν τις ευρωεκλογές
Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί τις υπεράνθρωπες θυσίες του ελληνικού λαού, προσπαθεί να τις κάνει βασικό άξονα του τηλεπικοινωνιακού της σχεδίου για να περιορίσει την εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές. Προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, «όχι άλλα μέτρα», «όχι άλλο δάνειο». Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά.
1) Αν επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές θα γίνει με επιτόκιο πολύ μεγάλο που θα είναι ασύμφορο για τα δημόσια οικονομικά απλά για επικοινωνιακούς λόγους.
2) Η αναδιάρθρωση χρέους (μείωση επιτοκίων, παράταση αποπληρωμής) που ετοιμάζεται, μόνο κούρεμα δεν μπορεί να ονομαστεί. Θα βελτιώσει οριακά την εξυπηρετησιμότητα του χρέους, αλλά θα το αφήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία για περισσότερα χρόνια. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ξανά αυτή την βδομάδα, με απόλυτο τρόπο, το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και δεν αμφισβητείται, εξάλλου, από κανένα σοβαρό αναλυτή. Οι εταίροι είναι σαφείς ως προς τις προθέσεις τους (μας το αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας με το «Γιάννη, ξέχνα το») και η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αυτό που είναι αναγκαίο.
3) Σχετικά με τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, οι «διαρροές» της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σημασία, ούτε και το αν θα γίνει δεκτό από την τρόικα να αναβληθούν για μετά τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς έχει βάλει την υπογραφή του σε μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και περιμένουν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια (πχ. οι 11.000 απολύσεις του 2014). Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες βδομάδες ο κ Σαμαράς διατύπωσε την απόλυτη προσήλωση του στο μνημόνιο «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις».
4) Στη συνέντευξη του στη Bild τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία ότι ο κ. Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο για νέο δάνειο στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε, κανένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τα δεκάδες δημοσιεύματα γερμανικών και διεθνών μέσων (μερικά από αυτά από τα πιο έγκυρα) σχετικά με το θέμα; Εκτός κι αν αυτό ονομαστεί με άλλο τρόπο (πχ «πιστωτική γραμμή», όπως έγινε γνωστό από ελληνικές εφημερίδες τις επόμενες μέρες).
Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους για επουσιώδεις αλλαγές, όχι στην ουσία, αλλά στην εκτέλεση του μνημονίου. Ελάχιστα αυτά μπορούν να αλλάξουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα και μολονότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον επικοινωνιακό χειρισμό τους, δεν θα αλλάξουν ούτε και στην πολιτική κατάσταση. Δυστυχώς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που έχει ήδη υπογράψει και εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα τηρήσει. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό από τη στιγμή που η μόνη της επιχειρηματολογία έναντι των δανειστών είναι η απειλή της πτώσης της και ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί και θα είναι, σε πείσμα πολλών, υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα γίνει επίσης και χειροπιαστό για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους».
«Τόση είναι η αγωνία των δυο κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιο αδύναμους... Άλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι το ακριβώς αντίθετο από την αύξηση της φορολογίας κατά 10 δις. ευρώ που προτείνουν τα στελέχη του» σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην βγει στις αγορές, γιατί «αν βγούμε θα είναι με υψηλό επιτόκιο», όπως υποστηρίζει. «Παραβλέπει έτσι, το δικέφαλο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από το μνημόνιο. Δεν αντιλαμβάνεται, δηλαδή, ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές. Και ότι η πολιτική του νοικοκυρέματος και της ανόρθωσης της οικονομίας είναι εκείνη που θα μας επιτρέπει να βγαίνουμε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια» σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται τον ''μπαμπούλα'' των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει» κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών.
*NON PAPER
14/2/2014
«Πλεόνασμα(;) που ισοπεδώνει τη χώρα, υπονομεύει το μέλλον της
και που αξιοποιείται επικοινωνιακά για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής»
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Σαμαρά καλεί τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τις δυστυχίες του και να πανηγυρίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μεγαλώνοντας μέρα με τη μέρα χάνει την όποια επαφή του με την πραγματικότητα της χώρας.
Επί της ουσίας, το πρωτογενές πλεόνασμα μοιάζει με «μαύρο κουτί» καθώς είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (πχ φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014). Η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της EUROSTAT και της Κομισιόν.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωση της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμεύονταν για αυτό και έχοντας πάρει επιπλέον κονδύλια από το πρόγραμμα προκειμένου να το υλοποιήσει. Όποιο κι αν είναι, όμως, το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για αυτό για τέσσερεις λόγους:
1) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού. Τα στοιχεία για την ανεργία (28%), το διαθέσιμο εισόδημα (-35%), τη μετανάστευση, τις αυτοκτονίες είναι πρωτόγνωρα στη σύγχρονη ιστορία για καιρό ειρήνης, αλλά ακόμη και αυτά αδυνατούν να απεικονίσουν τον Γολγοθά που περνούν οι πολίτες.
2) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας. Η καταστροφή, μάλιστα, επεκτείνεται και σε εύρωστα τμήματα της. Τελευταία, είδαμε το παράδειγμα των εξαγωγών και τη μείωση που αυτές σημείωσαν το 2013. Οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα άσκησης πολιτικής λιτότητας σε περιόδους ύφεσης. Η κυβέρνηση όχι μόνο τη συνεχίζει αλλά και αρνείται να αξιοποιήσει τις παραδοχές που γίνονται από παντού (OOΣΑ, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, Deutsche Bank, Bloomberg, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις των μνημονίων).
3) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν είναι διατηρήσιμο καθώς υπονομεύει το ίδιο του το μέλλον. Η υπέρογκη φορολόγηση (σε περίοδο, μάλιστα, ύφεσης, και περικοπών) και τα απάνθρωπα μέτρα «συμμόρφωσης» (κατασχέσεις, φυλακίσεις, πρόστιμα, επιτόκια) κατάφεραν να μαζέψουν δισεκατομμύρια εσόδων, αλλά εξάντλησαν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται και από την μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τους περισσότερους μήνες μετά το καλοκαίρι και από την κατακόρυφη αύξηση των οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ κτλ. Το πρόβλημα της φοροδοτικής εξάντλησης των πολιτών και των επιχειρήσεων επανέλαβαν αυτή την βδομάδα τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.
Εξάλλου, η ίδια η τρόικα έχει εκφράσει πολύ έντονη ανησυχία για το ότι το θα υπάρξει σημαντική υποβάθμιση της ικανότητας των φορολογουμένων να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα (αντιθέτως, δια στόματος του κ. Στουρνάρα επιμένει ότι δεν υπάρχει - καν - υπερφορολόγηση), αλλά και δεν κάνει και τίποτα για να διορθώσει τις αδικίες στην κατανομή των βαρών (αυτή την βδομάδα είδαμε και την παρέμβαση του εισαγγελέα στο θέμα των σκανδαλωδών καθυστερήσεων ελέγχου της φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας).
4) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αν όντως είναι πραγματικό και θετικό) δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι (βάση του μνημονίου): το 2014 1,6% του ΑΕΠ δηλ. 2,7 δις, το 2015 3% του ΑΕΠ δηλαδή 5,7 δις και το 2016 4,5% του ΑΕΠ δηλαδή 8,9 δις. Αυτό αποκρύπτεται συστηματικά από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από φέτος θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σιγά – σιγά οι αδικίες. Η πραγματικότητα είναι ότι για να επιτευχθούν τα όλο και μεγαλύτερα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων θα πρέπει να συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας και να εντείνονται οι προσπάθειες των ελλήνων.
Το πλεόνασμα ως κομμάτι της επικοινωνιακής τακτικής πριν τις ευρωεκλογές
Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί τις υπεράνθρωπες θυσίες του ελληνικού λαού, προσπαθεί να τις κάνει βασικό άξονα του τηλεπικοινωνιακού της σχεδίου για να περιορίσει την εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές. Προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, «όχι άλλα μέτρα», «όχι άλλο δάνειο». Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά.
1) Αν επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές θα γίνει με επιτόκιο πολύ μεγάλο που θα είναι ασύμφορο για τα δημόσια οικονομικά απλά για επικοινωνιακούς λόγους.
2) Η αναδιάρθρωση χρέους (μείωση επιτοκίων, παράταση αποπληρωμής) που ετοιμάζεται, μόνο κούρεμα δεν μπορεί να ονομαστεί. Θα βελτιώσει οριακά την εξυπηρετησιμότητα του χρέους, αλλά θα το αφήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία για περισσότερα χρόνια. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ξανά αυτή την βδομάδα, με απόλυτο τρόπο, το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και δεν αμφισβητείται, εξάλλου, από κανένα σοβαρό αναλυτή. Οι εταίροι είναι σαφείς ως προς τις προθέσεις τους (μας το αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας με το «Γιάννη, ξέχνα το») και η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αυτό που είναι αναγκαίο.
3) Σχετικά με τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, οι «διαρροές» της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σημασία, ούτε και το αν θα γίνει δεκτό από την τρόικα να αναβληθούν για μετά τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς έχει βάλει την υπογραφή του σε μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και περιμένουν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια (πχ. οι 11.000 απολύσεις του 2014). Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες βδομάδες ο κ Σαμαράς διατύπωσε την απόλυτη προσήλωση του στο μνημόνιο «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις».
4) Στη συνέντευξη του στη Bild τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία ότι ο κ. Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο για νέο δάνειο στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε, κανένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τα δεκάδες δημοσιεύματα γερμανικών και διεθνών μέσων (μερικά από αυτά από τα πιο έγκυρα) σχετικά με το θέμα; Εκτός κι αν αυτό ονομαστεί με άλλο τρόπο (πχ «πιστωτική γραμμή», όπως έγινε γνωστό από ελληνικές εφημερίδες τις επόμενες μέρες).
Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους για επουσιώδεις αλλαγές, όχι στην ουσία, αλλά στην εκτέλεση του μνημονίου. Ελάχιστα αυτά μπορούν να αλλάξουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα και μολονότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον επικοινωνιακό χειρισμό τους, δεν θα αλλάξουν ούτε και στην πολιτική κατάσταση. Δυστυχώς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που έχει ήδη υπογράψει και εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα τηρήσει. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό από τη στιγμή που η μόνη της επιχειρηματολογία έναντι των δανειστών είναι η απειλή της πτώσης της και ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Τρίπολη πρέσβειρα του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εμπορικές μισθώσεις: Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ