2014-02-15 10:24:22
Φωτογραφία για Βενεζουέλα: Εδώ δεν είναι Ουκρανία προειδοποιεί ο Μαδούρο
Σε αντι-διαδήλωση καλεί τους υποστηρικτές του ο πρόεδρος της χώρας - Απαγορεύει στα ΜΜΕ να προβάλουν τις κινητοποιήσεις - Στο πλευρό του και ο Μοράλες - Ανησυχία εκφράζει η ΕΕΟι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μαδούρο.Εδώ δεν είναι Ουκρανία, δηλώσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με εκατοντάδες φοιτητές να παραμένουν στους δρόμους όχι μόνο στο Καράκας αλλά και σε άλλες πόλεις. Ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ψυχραιμία συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ενώ οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος ζωής, την εγκληματικότητα, την ένδεια και την αυταρχικότητα της κυβέρνησης ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν και αυτοί το Σάββατο «για την ειρήνη και ενάντια στο φασισμό», όπως είπε, χρησιμοποιώντας τους όρους αυτούς ενάντια στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί ότι υποκινεί τη βία ώστε να προκαλέσει ένα «πραξικόπημα».


Την Παρασκευή εκατοντάδες νέοι, αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων που επέβαλε ο Μαδούρο, μαζεύτηκαν σε μια πλατεία στα ανατολικά της πρωτεύουσας και απέκλεισαν δρόμους, ζητώντας μεταξύ άλλων την απελευθέρωση των 150 περίπου συλληφθέντων.

Σημειώνεται ότι τη Τετάρτη, σε μια διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών, που είχαν στο πλευρό τους στελέχη της αντιπολίτευσης, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων στο Καράκας, καθώς και πολυάριθμες συλλήψεις.

Επίσης την Παρασκευή ο ηγέτης της Ομοσπονδίας των Φοιτητών του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας (UCV), Χουάν Ρεκέσενς, κάλεσε τους συντρόφους του να «υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας» ενάντια στην κυβέρνηση και αξίωσε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, αν και αναγνώρισε ότι ένα 60% εξ αυτών έχει ήδη απελευθερωθεί.

Ο τρόπος που διεξάγεται η φοιτητική διαμαρτυρία, με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία, υποστηρίζεται από στελέχη της αντιπολίτευσης, όχι πάντως της πλειοψηφίας στο Στρογγυλό Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), της μεγαλύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Η κυριότερη μορφή της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, εκτίμησε χθες ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση σε παραίτηση».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές μπορεί να προσφέρουν την ευκαιρία στον Μαδούρο να ενώσει διάφορες συνιστώσες μέσα στο κόμμα του να διχάσει την αντιπολίτευση, όπου πολλοί μετριοπαθείς διαφωνούν με τις συνεχείς διαδηλώσεις και να αποσπάσει την προσοχή της πλειονότητας του λαού από τα πολύ σοβαρά προβλήματα.

Η πλειονότητα των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας απέφυγε να προβάλει πλάνα από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, μετά τις προειδοποιήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, που απείλησε με κυρώσεις τα μέσα ενημέρωσης που επιδίδονται σε «διαφήμιση της βίας». Επίσης ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διακόψει την αναμετάδοση του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου της Κολομβίας NTN24, που είχε δώσει μεγάλη έκταση τα γεγονότα της Τετάρτης, στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στράφηκε επίσης εναντίον του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γίνεται μια μεγάλη χειραγώγηση. Καταγγέλλω το Γαλλικό Πρακτορείο. Έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της χειραγώγησης (…). Ζήτησα από την υπουργό Επικοινωνιών (Ντέλσι Ροντρίγκες) να λάβει μέτρα και να ξεκαθαρίσει με μεγάλη σαφήνεια την κατάσταση στους υπευθύνους του πρακτορείου στη Βενεζουέλα» δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η περιφερειακή διευθύντρια του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λατινική Αμερική, Ζουλιέτ Ολιέ-Λαρούς, δήλωσε σήμερα ότι «δεν κατανοεί» τις κατηγορίες αυτές και ζήτησε να υπάρξει μια «συνάντηση με τις αρχές για να λάβει περισσότερες πληροφορίες» σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας.

Τα γεγονότα προκάλεσαν ανησυχία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, που ζήτησαν από τις αρχές να ρίξουν φως στα γεγονότα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανησυχία» της και κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει ψύχραιμη και να λύσει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου.

Ωστόσο στο διπλωματικό επίπεδο, ο Μαδούρο έλαβε την «πλήρη υποστήριξη» των περιφερειακών του συμμάχων, του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, οι οποίοι εκφράστηκαν εναντίον της «φασιστικής δεξιάς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας κατήγγειλε τον «τυχοδιωκτικό» χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που πιθανόν επιδιώκει ένα νέο «πραξικόπημα».

http://www.protothema.gr/world/article/353600/venezouela-edo-den-einai-oukrania-proeidopoiei-o-madouro/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ