2014-02-15 22:11:07
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στο... ραδιοφωνικό σταθμό real fm στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλη
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Καλή σας μέρα κ. Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα και στους ακροατές σας και στον Άκη Παυλόπουλο και σε εσάς κ. Νιφλή. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Και εμείς. Να ξεκινήσουμε από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο πλαίσιο του οποίου ζητήσατε και τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με το Κυπριακό, σε σχέση με αυτές τις αποφάσεις και τι περιμένετε από αυτό το αίτημά σας να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση η οποία έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση, τέτοια θέματα, όπως τα εθνικά μας θέματα, δυστυχώς δεν τα κάνει «επίκαιρα» για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πιθανώς για τους πολίτες
. Εδώ, λοιπόν, έχουμε δύο πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις. Η μία είναι για το Κυπριακό, πρόκειται για μια εξέλιξη που ουσιαστικά είναι ένας σταθμός. Γιατί αν οδηγηθεί στη λύση που προδιαγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου θα οδηγήσει στην κατάργηση του κυπριακού κράτους, στη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας, όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ζουν σε μια κοινή ομοσπονδία, σε ένα κοινό κράτος, όπως είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση την οποία ζητεί η ελληνική πλευρά από το 1974 και το οποίο περιγράφει και στις αποφάσεις του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά σε μία συνομοσπονδία, όπου οι αρχές του ψευδοκράτους έχουν την ίδια θέση με την ελληνική πλευρά.
Οι κατακτητές δηλαδή που εισέβαλλαν στην Κύπρο θα είναι μαζί με εκείνους οι οποίοι έχουν πληρώσει με νεκρούς, με αίμα, με αγνοούμενους, με κατεχόμενα εδάφη, με περιουσίες οι οποίες χάθηκαν. Αυτό αποτελεί ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν. Είναι δηλαδή ακριβώς όπως το σχέδιο εκείνο το οποίο ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε με το περίφημο διάγγελμά του, λέγοντας «εγώ παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Εδώ λοιπόν, βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουν το θέμα αυτό από την ίδια σκοπιά που βλέπουμε εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αυτό έγινε και στο πρώτο σχέδιο Ανάν. Να σας θυμίσω ότι τελικά ο κυπριακός λαός απεδείχθη σοφότερος των Ελλήνων πολιτικών που και τότε προωθούσαν το πρώτο σχέδιο Ανάν. Ψήφισε ουσιαστικά με αυτό το μεγάλο «ΟΧΙ», χωρίς να έχει τις περίφημες «συνέπειες» που κάποιοι προδίκαζαν ότι θα έχει ο Κυπριακός Ελληνισμός, απαντώντας σε ένα δημοψήφισμα και αρνούμενος να ταυτιστεί ισότιμα και με ισονομία με τις κατοχικές δυνάμεις. Εδώ λοιπόν, επειδή έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν πρόκειται περί ενός κοινού ανακοινωθέντος, αλλά περί μίας συμφωνίας.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν δημοψηφίσματα κ. Πρόεδρε. Έτσι δεν είναι;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ελπίζω, αλλά αυτή η συμφωνία είναι άσχετη με το δημοψήφισμα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες. Η μία πιθανότητα είναι να προχωρήσει αυτή η λύση, με τις συνέπειες τις οποίες θα έχει, εάν γίνει αποδεκτό από τον Κυπριακό Ελληνισμό σε δημοψήφισμα που πρέπει αν γίνει. Η άλλη περίπτωση είναι να μην προχωρήσει, διότι είτε θα αρνηθεί ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα που θα γίνει είτε αν θέλετε κάποια στιγμή θα παρθεί η απόφαση από την ελληνική πλευρά να μη συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.
Αυτό όμως θα έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά στις ελληνικές θέσεις, διότι θα έχει βάλει καταρχήν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην ίδια θέση κατακτητές και κατακτημένους. Θα έχουν δηλαδή προχωρήσει με ένα βήμα περισσότερο οι δυνάμεις κατοχής. Αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο και για αυτό το λόγο ζήτησα να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό αλλά και για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν περάσουμε στο θέμα των Σκοπίων να ρωτήσω πόσο επιβαρυντικό ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η οικονομική κατάσταση της Κύπρου σε αυτή την υπόθεση, αλλά και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι μια ερώτηση που έθεσε ο κ. Γιαννέλης στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι τραγική. Είναι η κατάλληλη ώρα να διαπραγματευτούμε έχοντας την πλάτη στον τοίχο σε μια τραγική οικονομική κατάσταση;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για αυτό ρωτώ. Ποια περιθώρια αντίστασης αφήνει η οικονομική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και στην Κύπρο και στην Ελλάδα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οφείλω να πω ότι η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν ειλικρινής. Είναι ίσως η χειρότερη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για να διαπραγματευόμαστε. Ένα κράτος το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση δεν διαπραγματεύεται το ίδιο με ένα ισχυρό κράτος. Το θέμα έχει να κάνει με εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να πιέσουν προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να έχουμε λύση τώρα.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Λύση θέλουμε και εμείς. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Είναι όμως άλλο η λύση η οποία είναι δίκαιη και βιώσιμη. Μία λύση, έτσι όπως περιγράφεται στα αρχικά κείμενα του κοινού ανακοινωθέντος, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη.
Φαντασθείτε ότι μιλάμε ουσιαστικά για τρεις ιθαγένειες. Μιλάμε για ένα συνομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο θα υπάρχει από κοινού μια ομοσπονδία ισόνομη και ισότιμη. Αυτό σημαίνει, για να πάμε και στην ουσία, μοίρασμα στη μέση και του ορυκτού πλούτου, του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων του και παράλληλα εσωτερικά κατάλοιπα εξουσίας που θα μείνουν στις δύο κοινότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται περί ομοσπονδίας αλλά περί συνομοσπονδίας. Στην πάγια ελληνική θέση αυτό ήταν κάτι που ήμασταν πάντα αντίθετοι.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι προτείνετε κ. Πρόεδρε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ πρότεινα καταρχήν να διαπραγματευτούμε μία εθνική γραμμή. Δηλαδή να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ακούσουμε τις απόψεις του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματών μας, να ανταλλάξουμε απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η δική μας στάση. Βεβαίως, τον πρώτο ρόλο έχει η Κύπρος που είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά ξέρετε η μητέρα Ελλάδα διαδραματίζει πάντα σοβαρό ρόλο.
Μάλιστα, θα σας πω και μια λέξη η οποία χρησιμοποιήθηκε μέσα στο κείμενο. Μιλάει για συνιστώσες κοινότητες. Δεν πρόκειται περί συνιστωσών, είναι ολόκληροι λαοί. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί σε εθνικό επίπεδο. Ελπίζω να υπάρξει μια κοινή εθνική γραμμή. Εμείς θα ζητήσουμε υπάρξει. Βεβαίως χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι θα συμφωνήσουμε. Είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έστω και αν ακόμα είμαστε μόνοι μας, ακόμα και αν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια συνομοσπονδία που ουσιαστικά θα καταργήσει την εθνική κυριαρχία της Κύπρου. Θέμα για το οποίο ο Κυπριακός Ελληνισμός, θυμίζω είχε ψηφίσει αρνητικά. Είπε όχι στο πρώτο σχέδιο Ανάν.
Ζήτησα και έθεσα και το θέμα των Σκοπίων, το όνομα της Μακεδονίας. Η απόφαση για τη χάραξη της εθνική πολιτικής είχε τότε παρθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Καμία αλλαγή της θέσης εκείνης που έλεγε ότι «καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί», δεν μπορεί να αλλάξει παρά με δύο τρόπους. Είτε με δημοψήφισμα είτε με νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου απαιτείται ομοφωνία. Εδώ βλέπουμε ότι και στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας η επίσημη θέση του κ. Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ήταν ότι η Ελλάδα ζητάει γεωγραφικό προσδιορισμό, πράγμα το οποίο αντιτίθεται και στην απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στην εθνική θέση η οποία είχε εκφραστεί στο Βουκουρέστι από τον Κώστα Καραμανλή.
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Πάμε τώρα λίγο στις δημοτικές εκλογές, να μας πείτε πως βλέπετε εσείς τα πράγματα, τι βλέπετε με αυτή την κόντρα και σε όλο αυτό το αλαλούμ που γίνεται με τους υποψηφίους.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πρωτοφανείς αυτό που συμβαίνει σε τούτες τις δημοτικές εκλογές διότι έχουμε κομματικούς υποψηφίους σε μεγάλες πόλεις και παράλληλα έχουμε νομιμοποιημένους «αντάρτες» οι οποίοι παραμένουν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων όπως στην περίπτωση της Αθήνας .
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Και εσείς έχετε κομματικό υποψήφιο τον Καπερνάρο, «αντάρτη» δεν έχετε Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, εσείς οι δημοσιογράφοι όταν λέτε κάτι βγαίνει, οπότε θα σας παρακαλέσω να μην κάνετε τέτοια σενάρια. Θα σας πω ότι τον Βασίλη Καπερνάρο τον στηρίζει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα ήταν πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εμείς πρώτα ρίχνουμε το βάρος στις ευρωεκλογές για το πολιτικό μήνυμα, αλλά αποφασίσαμε ότι και στους μεγάλους δήμους, σχεδόν όλους, θα έχουμε υποψηφίους με τη στήριξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι εδώ δεν υπάρχουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες, πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις σύγκλισης. Όταν στην Αθήνα έχουμε τον κ. Καμίνη από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο από τη ΝΔ, έχουμε τον κ. Κακλαμάνη…
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι «εγώ διαφωνώ με την απόφαση αυτή», ούτως ή άλλως είχε εκφραστεί κατά του μνημονίου και το ψήφισε, μπορούσε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα να ζητήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη στήριξη. Όταν όμως παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιο περιθώριο δεν υπάρχει.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, λοιπόν, δεν μπορούμε ούτε με μνημονιακά κόμματα να πάμε, ούτε να στηρίξουμε έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ - εν προκειμένω - στην Αθήνα, όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις στο θέμα των μεταναστών και στα θέματα ασφαλείας. Εμείς πιστεύουμε ότι το κύριο πρόβλημα της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα της ασφάλειας. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μια επικίνδυνη πόλη της νοτίου Αμερικής.
Τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν στις γειτονιές. Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι μπορεί να βγει κανείς στην Κυψέλη ή στο κέντρο της Αθήνας. Εμείς προβάλλουμε λοιπόν το θέμα της ασφάλειας. Δεν συμφωνούμε βεβαίως ούτε με τους κομματικούς υποψηφίους των κομμάτων των μνημονίων, ούτε με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βασίλης Καπερνάρος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει καλά τα θέματα της ασφάλειας, έχει όραμα για την Αθήνα. Είναι Αθηναίος, το γραφείο του παραμένει στην Κυψέλη, όταν οι περισσότεροι μετακόμισαν. Πιστεύω ότι θα είναι μια επιλογή η οποία θα δικαιώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Το ίδιο θα συμβεί και στον Πειραιά.
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Στην Θεσσαλονίκη δεν μας έχετε πει ακόμη τι θα κάνετε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη θα είναι ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου. Θα τον ανακοινώσω σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και πέραν του αθλητικού του παρελθόντος ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές με μεγάλο ποσοστό ολομόναχος και αποτελεί τιμή μας η στήριξή του.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει. Σήμερα το βράδυ το βράδυ έχουμε μια συγκέντρωση με τη συντονιστική επιτροπή και εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει μια απόφαση.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κατεβάσετε δικό σας υποψήφιο ή ενδεχομένως θα στηρίξετε κάποιον από τους υπάρχοντες;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, από τους υπάρχοντες, ο μόνος ανεξάρτητος είναι ο κ. Τζιτζικώστας. Αυτό προϋποθέτει να δούμε αν πράγματι καλύπτονται οι προϋποθέσεις τις οποίες θέσαμε και το κρίνει η συντονιστική μας επιτροπή και η λαϊκή συνέλευση την οποία κάνουμε. Αυτό θα φανεί πιστεύω μέσα στις επόμενες ώρες.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κ. Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα. Tromaktiko
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Καλή σας μέρα κ. Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα και στους ακροατές σας και στον Άκη Παυλόπουλο και σε εσάς κ. Νιφλή. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Και εμείς. Να ξεκινήσουμε από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο πλαίσιο του οποίου ζητήσατε και τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με το Κυπριακό, σε σχέση με αυτές τις αποφάσεις και τι περιμένετε από αυτό το αίτημά σας να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση η οποία έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση, τέτοια θέματα, όπως τα εθνικά μας θέματα, δυστυχώς δεν τα κάνει «επίκαιρα» για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πιθανώς για τους πολίτες
Οι κατακτητές δηλαδή που εισέβαλλαν στην Κύπρο θα είναι μαζί με εκείνους οι οποίοι έχουν πληρώσει με νεκρούς, με αίμα, με αγνοούμενους, με κατεχόμενα εδάφη, με περιουσίες οι οποίες χάθηκαν. Αυτό αποτελεί ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν. Είναι δηλαδή ακριβώς όπως το σχέδιο εκείνο το οποίο ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε με το περίφημο διάγγελμά του, λέγοντας «εγώ παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Εδώ λοιπόν, βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουν το θέμα αυτό από την ίδια σκοπιά που βλέπουμε εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αυτό έγινε και στο πρώτο σχέδιο Ανάν. Να σας θυμίσω ότι τελικά ο κυπριακός λαός απεδείχθη σοφότερος των Ελλήνων πολιτικών που και τότε προωθούσαν το πρώτο σχέδιο Ανάν. Ψήφισε ουσιαστικά με αυτό το μεγάλο «ΟΧΙ», χωρίς να έχει τις περίφημες «συνέπειες» που κάποιοι προδίκαζαν ότι θα έχει ο Κυπριακός Ελληνισμός, απαντώντας σε ένα δημοψήφισμα και αρνούμενος να ταυτιστεί ισότιμα και με ισονομία με τις κατοχικές δυνάμεις. Εδώ λοιπόν, επειδή έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν πρόκειται περί ενός κοινού ανακοινωθέντος, αλλά περί μίας συμφωνίας.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν δημοψηφίσματα κ. Πρόεδρε. Έτσι δεν είναι;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ελπίζω, αλλά αυτή η συμφωνία είναι άσχετη με το δημοψήφισμα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες. Η μία πιθανότητα είναι να προχωρήσει αυτή η λύση, με τις συνέπειες τις οποίες θα έχει, εάν γίνει αποδεκτό από τον Κυπριακό Ελληνισμό σε δημοψήφισμα που πρέπει αν γίνει. Η άλλη περίπτωση είναι να μην προχωρήσει, διότι είτε θα αρνηθεί ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα που θα γίνει είτε αν θέλετε κάποια στιγμή θα παρθεί η απόφαση από την ελληνική πλευρά να μη συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.
Αυτό όμως θα έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά στις ελληνικές θέσεις, διότι θα έχει βάλει καταρχήν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην ίδια θέση κατακτητές και κατακτημένους. Θα έχουν δηλαδή προχωρήσει με ένα βήμα περισσότερο οι δυνάμεις κατοχής. Αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο και για αυτό το λόγο ζήτησα να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό αλλά και για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν περάσουμε στο θέμα των Σκοπίων να ρωτήσω πόσο επιβαρυντικό ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η οικονομική κατάσταση της Κύπρου σε αυτή την υπόθεση, αλλά και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι μια ερώτηση που έθεσε ο κ. Γιαννέλης στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι τραγική. Είναι η κατάλληλη ώρα να διαπραγματευτούμε έχοντας την πλάτη στον τοίχο σε μια τραγική οικονομική κατάσταση;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για αυτό ρωτώ. Ποια περιθώρια αντίστασης αφήνει η οικονομική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και στην Κύπρο και στην Ελλάδα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οφείλω να πω ότι η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν ειλικρινής. Είναι ίσως η χειρότερη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για να διαπραγματευόμαστε. Ένα κράτος το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση δεν διαπραγματεύεται το ίδιο με ένα ισχυρό κράτος. Το θέμα έχει να κάνει με εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να πιέσουν προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να έχουμε λύση τώρα.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Λύση θέλουμε και εμείς. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Είναι όμως άλλο η λύση η οποία είναι δίκαιη και βιώσιμη. Μία λύση, έτσι όπως περιγράφεται στα αρχικά κείμενα του κοινού ανακοινωθέντος, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη.
Φαντασθείτε ότι μιλάμε ουσιαστικά για τρεις ιθαγένειες. Μιλάμε για ένα συνομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο θα υπάρχει από κοινού μια ομοσπονδία ισόνομη και ισότιμη. Αυτό σημαίνει, για να πάμε και στην ουσία, μοίρασμα στη μέση και του ορυκτού πλούτου, του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων του και παράλληλα εσωτερικά κατάλοιπα εξουσίας που θα μείνουν στις δύο κοινότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται περί ομοσπονδίας αλλά περί συνομοσπονδίας. Στην πάγια ελληνική θέση αυτό ήταν κάτι που ήμασταν πάντα αντίθετοι.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι προτείνετε κ. Πρόεδρε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ πρότεινα καταρχήν να διαπραγματευτούμε μία εθνική γραμμή. Δηλαδή να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ακούσουμε τις απόψεις του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματών μας, να ανταλλάξουμε απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η δική μας στάση. Βεβαίως, τον πρώτο ρόλο έχει η Κύπρος που είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά ξέρετε η μητέρα Ελλάδα διαδραματίζει πάντα σοβαρό ρόλο.
Μάλιστα, θα σας πω και μια λέξη η οποία χρησιμοποιήθηκε μέσα στο κείμενο. Μιλάει για συνιστώσες κοινότητες. Δεν πρόκειται περί συνιστωσών, είναι ολόκληροι λαοί. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί σε εθνικό επίπεδο. Ελπίζω να υπάρξει μια κοινή εθνική γραμμή. Εμείς θα ζητήσουμε υπάρξει. Βεβαίως χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι θα συμφωνήσουμε. Είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έστω και αν ακόμα είμαστε μόνοι μας, ακόμα και αν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια συνομοσπονδία που ουσιαστικά θα καταργήσει την εθνική κυριαρχία της Κύπρου. Θέμα για το οποίο ο Κυπριακός Ελληνισμός, θυμίζω είχε ψηφίσει αρνητικά. Είπε όχι στο πρώτο σχέδιο Ανάν.
Ζήτησα και έθεσα και το θέμα των Σκοπίων, το όνομα της Μακεδονίας. Η απόφαση για τη χάραξη της εθνική πολιτικής είχε τότε παρθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Καμία αλλαγή της θέσης εκείνης που έλεγε ότι «καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί», δεν μπορεί να αλλάξει παρά με δύο τρόπους. Είτε με δημοψήφισμα είτε με νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου απαιτείται ομοφωνία. Εδώ βλέπουμε ότι και στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας η επίσημη θέση του κ. Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ήταν ότι η Ελλάδα ζητάει γεωγραφικό προσδιορισμό, πράγμα το οποίο αντιτίθεται και στην απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στην εθνική θέση η οποία είχε εκφραστεί στο Βουκουρέστι από τον Κώστα Καραμανλή.
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Πάμε τώρα λίγο στις δημοτικές εκλογές, να μας πείτε πως βλέπετε εσείς τα πράγματα, τι βλέπετε με αυτή την κόντρα και σε όλο αυτό το αλαλούμ που γίνεται με τους υποψηφίους.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πρωτοφανείς αυτό που συμβαίνει σε τούτες τις δημοτικές εκλογές διότι έχουμε κομματικούς υποψηφίους σε μεγάλες πόλεις και παράλληλα έχουμε νομιμοποιημένους «αντάρτες» οι οποίοι παραμένουν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων όπως στην περίπτωση της Αθήνας .
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Και εσείς έχετε κομματικό υποψήφιο τον Καπερνάρο, «αντάρτη» δεν έχετε Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, εσείς οι δημοσιογράφοι όταν λέτε κάτι βγαίνει, οπότε θα σας παρακαλέσω να μην κάνετε τέτοια σενάρια. Θα σας πω ότι τον Βασίλη Καπερνάρο τον στηρίζει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα ήταν πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εμείς πρώτα ρίχνουμε το βάρος στις ευρωεκλογές για το πολιτικό μήνυμα, αλλά αποφασίσαμε ότι και στους μεγάλους δήμους, σχεδόν όλους, θα έχουμε υποψηφίους με τη στήριξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι εδώ δεν υπάρχουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες, πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις σύγκλισης. Όταν στην Αθήνα έχουμε τον κ. Καμίνη από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο από τη ΝΔ, έχουμε τον κ. Κακλαμάνη…
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι «εγώ διαφωνώ με την απόφαση αυτή», ούτως ή άλλως είχε εκφραστεί κατά του μνημονίου και το ψήφισε, μπορούσε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα να ζητήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τη στήριξη. Όταν όμως παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιο περιθώριο δεν υπάρχει.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, λοιπόν, δεν μπορούμε ούτε με μνημονιακά κόμματα να πάμε, ούτε να στηρίξουμε έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ - εν προκειμένω - στην Αθήνα, όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις στο θέμα των μεταναστών και στα θέματα ασφαλείας. Εμείς πιστεύουμε ότι το κύριο πρόβλημα της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα της ασφάλειας. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μια επικίνδυνη πόλη της νοτίου Αμερικής.
Τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν στις γειτονιές. Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι μπορεί να βγει κανείς στην Κυψέλη ή στο κέντρο της Αθήνας. Εμείς προβάλλουμε λοιπόν το θέμα της ασφάλειας. Δεν συμφωνούμε βεβαίως ούτε με τους κομματικούς υποψηφίους των κομμάτων των μνημονίων, ούτε με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βασίλης Καπερνάρος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει καλά τα θέματα της ασφάλειας, έχει όραμα για την Αθήνα. Είναι Αθηναίος, το γραφείο του παραμένει στην Κυψέλη, όταν οι περισσότεροι μετακόμισαν. Πιστεύω ότι θα είναι μια επιλογή η οποία θα δικαιώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Το ίδιο θα συμβεί και στον Πειραιά.
Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Στην Θεσσαλονίκη δεν μας έχετε πει ακόμη τι θα κάνετε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη θα είναι ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου. Θα τον ανακοινώσω σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και πέραν του αθλητικού του παρελθόντος ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές με μεγάλο ποσοστό ολομόναχος και αποτελεί τιμή μας η στήριξή του.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει. Σήμερα το βράδυ το βράδυ έχουμε μια συγκέντρωση με τη συντονιστική επιτροπή και εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει μια απόφαση.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κατεβάσετε δικό σας υποψήφιο ή ενδεχομένως θα στηρίξετε κάποιον από τους υπάρχοντες;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, από τους υπάρχοντες, ο μόνος ανεξάρτητος είναι ο κ. Τζιτζικώστας. Αυτό προϋποθέτει να δούμε αν πράγματι καλύπτονται οι προϋποθέσεις τις οποίες θέσαμε και το κρίνει η συντονιστική μας επιτροπή και η λαϊκή συνέλευση την οποία κάνουμε. Αυτό θα φανεί πιστεύω μέσα στις επόμενες ώρες.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κ. Πρόεδρε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θεαματική νίκη του Ολυμπιακού επί του Πλατανιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ