2014-02-17 18:58:12
Μία από τις μεγαλύτερες απάτες εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου διέπραξαν δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία, συνταξιούχοι αλλά και εργαζόμενοι στο διπλωματικό σώμα που υπηρέτησαν από το 2000 έως το 2004 στο Υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. επικεφαλής εκείνη την περίοδο ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου), οι οποίοι με τις παράνομες ενέργειές τους ζημίωσαν το κράτος με περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ!
Οι δράστες, που κατηγορούνται για διάπραξη κακουργημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από έκνομες δραστηριότητες, είχαν δημιουργήσει ως «βιτρίνα» Μη Κυβερνητική Οργάνωση μέσω της οποίας λάμβαναν παράνομες επιχορηγήσεις, για προγράμματα αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη ο πρόεδρος της «αμαρτωλής» Μ.Κ.Ο. Κώστας Τζεβελέκος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εξόρμηση», ενώ παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη στον μυστικό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.
Η απάτη και οι έρευνες
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ξεπέρασε τους 20 μήνες, αφορά στο χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στον Λίβανο και στο Ιράκ.
Η εκτεταμένη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων καθώς και οι συντονισμένες έρευνες σε σπίτια και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, οδήγησαν την αστυνομία στο να εντοπίσει… λαβράκι!
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.
Ωστόσο, με βάση τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας, το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15%, ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο. επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, εμφανίζονταν να επιστρέφουν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τις παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.
Συγκεκριμένα:
• δεν ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας ελληνικής πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης
• οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου
• γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση
• δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές πρεσβείες, ενώ κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών
• ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από τη μεριά της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
Ψώνιζαν σε super market και πλήρωναν για το… parking!
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς τη Μ.Κ.Ο. διοχετευόταν στην κάλυψη δαπανών που δεν είχαν καμία σχέση με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων. Αντίθετα, τα κονδύλια προωθούνταν για… ίδιες ανάγκες, όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο. στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι υπέγραφαν δημόσια έγγραφα με τα οποία βεβαίωναν ότι η διαδικασία εκταμίευσης των κονδυλίων ήταν καθόλα νόμιμη και στη συνέχεια προέβαιναν στη σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς τη Μ.Κ.Ο.
Συνελήφθη ο πρόεδρος - Ποινική δίωξη σε πρώην σύμβουλο του ΓΑΠ
Η ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου αγγίζει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Κώστας Τζεβελέκος έχει ήδη προφυλακιστεί.
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της Μ.Κ.Ο., της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) και στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, βρίσκεται και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε σταλεί από την Ε.Ε. στο Σουδάν, ως ειδικός εντεταλμένος διπλωμάτης.
Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο., και συγκεκριμένα δύο ακινήτων στους Αμπελοκήπους και ισάριθμων στη Ρόδο. Συγχρόνως, δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.
Τα ευρήματα σε Κύπρο και Ρόδο
Έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές σε σπίτια ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• έγγραφα σχετικά με τη δράση της Μ.Κ.Ο., όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά
• πιστωτικές κάρτες
• ένας οπτικός δίσκος και μία κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick).
Σε φερόμενες ως έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• χρήσιμα έγγραφα, αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
• εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης
• καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο.
• φορολογικά στοιχεία
• τραπεζικές κάρτες
• εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων καθώς και
• χειρόγραφες σημειώσεις.
Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η ειδική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελοκήπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος
• τραπεζικά παραστατικά
• αλληλογραφία
• επαγγελματικές κάρτες
• χειρόγραφες σημειώσεις
• κλειδιά τραπεζικής θυρίδας
• τραπεζικά βιβλιάρια
• τρεις σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή)
• λειόκαννο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα φυσίγγια τύπου 410*73MAG
• περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON
• κουτί με 50 φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος.
Σε βάρος του πρόεδρου της M.K.O. είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς και ερυθρά αγγελία αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερεύνησης, διαχειρίστηκε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ μόνο η αναφορά που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεπερνά τις 80 σελίδες.
Πηγή: zougla
xespao
Οι δράστες, που κατηγορούνται για διάπραξη κακουργημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από έκνομες δραστηριότητες, είχαν δημιουργήσει ως «βιτρίνα» Μη Κυβερνητική Οργάνωση μέσω της οποίας λάμβαναν παράνομες επιχορηγήσεις, για προγράμματα αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη ο πρόεδρος της «αμαρτωλής» Μ.Κ.Ο. Κώστας Τζεβελέκος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εξόρμηση», ενώ παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη στον μυστικό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.
Η απάτη και οι έρευνες
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ξεπέρασε τους 20 μήνες, αφορά στο χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στον Λίβανο και στο Ιράκ.
Η εκτεταμένη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων καθώς και οι συντονισμένες έρευνες σε σπίτια και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, οδήγησαν την αστυνομία στο να εντοπίσει… λαβράκι!
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.
Ωστόσο, με βάση τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας, το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15%, ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο. επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, εμφανίζονταν να επιστρέφουν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τις παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.
Συγκεκριμένα:
• δεν ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας ελληνικής πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης
• οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου
• γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση
• δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές πρεσβείες, ενώ κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών
• ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από τη μεριά της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
Ψώνιζαν σε super market και πλήρωναν για το… parking!
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς τη Μ.Κ.Ο. διοχετευόταν στην κάλυψη δαπανών που δεν είχαν καμία σχέση με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων. Αντίθετα, τα κονδύλια προωθούνταν για… ίδιες ανάγκες, όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο. στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι υπέγραφαν δημόσια έγγραφα με τα οποία βεβαίωναν ότι η διαδικασία εκταμίευσης των κονδυλίων ήταν καθόλα νόμιμη και στη συνέχεια προέβαιναν στη σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς τη Μ.Κ.Ο.
Συνελήφθη ο πρόεδρος - Ποινική δίωξη σε πρώην σύμβουλο του ΓΑΠ
Η ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου αγγίζει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Κώστας Τζεβελέκος έχει ήδη προφυλακιστεί.
Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της Μ.Κ.Ο., της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) και στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, βρίσκεται και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε σταλεί από την Ε.Ε. στο Σουδάν, ως ειδικός εντεταλμένος διπλωμάτης.
Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο., και συγκεκριμένα δύο ακινήτων στους Αμπελοκήπους και ισάριθμων στη Ρόδο. Συγχρόνως, δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.
Τα ευρήματα σε Κύπρο και Ρόδο
Έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές σε σπίτια ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• έγγραφα σχετικά με τη δράση της Μ.Κ.Ο., όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά
• πιστωτικές κάρτες
• ένας οπτικός δίσκος και μία κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick).
Σε φερόμενες ως έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• χρήσιμα έγγραφα, αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
• εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης
• καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο.
• φορολογικά στοιχεία
• τραπεζικές κάρτες
• εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων καθώς και
• χειρόγραφες σημειώσεις.
Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η ειδική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελοκήπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος
• τραπεζικά παραστατικά
• αλληλογραφία
• επαγγελματικές κάρτες
• χειρόγραφες σημειώσεις
• κλειδιά τραπεζικής θυρίδας
• τραπεζικά βιβλιάρια
• τρεις σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή)
• λειόκαννο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα φυσίγγια τύπου 410*73MAG
• περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON
• κουτί με 50 φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος.
Σε βάρος του πρόεδρου της M.K.O. είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς και ερυθρά αγγελία αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερεύνησης, διαχειρίστηκε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ μόνο η αναφορά που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεπερνά τις 80 σελίδες.
Πηγή: zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ιστορική ανταλλαγή εθνικών θησαυρών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ