2014-02-19 08:06:06
Φωτογραφία για Βελτίωση της αγοράς ελληνικών ομολόγων υποδεικνύει η μείωση των αποδόσεων
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημείωσε σήμερα ελαφρά υποχώρηση, στο 7,56%, ήτοι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας τον Μάρτιο του 2012, καθώς οι διεθνείς δανειστές της ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσουν την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Οι δανειστές, σημειώνει το δημοσίευμα, ανέστειλαν πέρυσι τον έλεγχό τους, επειδή δεν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, αλλά από τότε η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Το (πρωτογενές) δημοσιονομικό πλεόνασμά της για το 2013 ξεπέρασε τις προσδοκίες και η οικονομία της συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν η κυβέρνηση ή οι δανειστές- επιτεύγματα που πρέπει να οδηγήσουν στην εκταμίευση μίας δόσης του δανείου που καθυστερεί από τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν αναλυτές.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κινήθηκαν λιγότερο από 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) πάνω από το χαμηλό της προηγουμένης εβδομάδας.


«Φαίνεται ότι η οικονομία ανακάμπτει από μία πολύ, πολύ, βαθιά ύφεση. Είδαμε μία ανάκαμψη στα δημόσια οικονομικά επίσης, επομένως μπορεί να αναμένει κανείς μία θετική αξιολόγηση της τρόικας», δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας Rabobank στην Ουτρέχτη.

Η μεγάλη αύξηση στους όγκους συναλλαγών σε ελληνικά ομόλογα και μία πρώτη επανεμφάνιση των ασφάλιστρων του (ελληνικού) χρέους αποτελούν περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης μίας αγοράς που ήταν κάποτε στο έλεος των αποκαλούμενων αρπακτικών κεφαλαίων (vulture funds) που είναι γνωστά για την επιδίωξη υψηλών αποδόσεων από τίτλους που έχουν καταρρεύσει. Οι όγκοι συναλλαγών τις πρώτες πέντε εβδομάδες του έτους ανήλθαν σε 546 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το 36% του όγκου για το σύνολο του 2013 και σχεδόν όσο ο ετήσιος όγκος του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς προσέλκυσαν έναν ευρύτερο όμιλο επενδυτών και όχι μόνο τις εγχώριες τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που επιδιώκουν μεγάλες αποδόσεις, ενώ οι φετινές εντάσεις στις αναδυόμενες αγορές υποδηλώνουν ότι και επενδυτές που τοποθετούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τώρα επίσης στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Φέτος επίσης σημειώθηκε η επανεμφάνιση τιμών για ασφάλιστρα από τον κίνδυνο του ελληνικού χρέους (credit default swaps, cds)- τελευταία ήταν περίπου στις 490 μονάδες βάσης - αν και η εταιρεία Markit που παρέχει τα σχετικά στοιχεία ανέφερε ότι οι τιμές για τα CDS αυτήν τη στιγμή είναι μόνο ενδεικτικές. Η αγορά των CDS είχε καταρρεύσει στην πραγματικότητα μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Όλα αυτά έχουν σχέση με το ότι οι επενδυτές έχουν και πάλι ενδιαφέρον για συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα», δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας ING Αλεσάντρο Τζιασάντι.

Παραμένουν, ωστόσο, κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων συνέχισαν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνες των 30ετών ομολόγων - κάτι που συνήθως συμβαίνει σε πιεσμένες αγορές χρέους, όπου οι επενδυτές τιμολογούν έναν υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ελλάδας να ανακάμψει από μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην ιστορία, φοβούνται ακόμη ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η όποια περαιτέρω διελκυστίνδα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της μπορεί να είναι καταλύτης για νέα διάβρωση της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδιαίτερα καθώς επίκεινται οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι διεθνείς δανειστές αποκλείουν τώρα μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι «κανένα στοίχημα δεν θα ισχύει» (all bets are off) εάν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τεθεί εν αμφιβόλω, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμη για μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο κ. Τζιασάντι. Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που συγκρίνει τις τιμές των (ελληνικών) ομολόγων με το επίπεδο που θα διαμορφώνονταν, εάν πλήρωναν τα ίδια επιτόκια με τα χαμηλού κινδύνου γερμανικά ομόλογα, εκτιμά ότι η αγορά βλέπει περίπου μία στις τρεις πιθανότητα χρεοκοπίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ