2014-02-19 10:26:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Ένα όχι και τρία... ίσως για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων
Το αν θα περάσει το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων είναι μείζον θέμα.

Μέχρι στιγμής η θέση της κυβέρνησης δείχνει να μην αλλάζει. Σημαντικό ρόλο όμως στην ψήφιση ή μη του νομοσχεδίου είναι και η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το 24Η ζήτησε την γνώμη των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο.

Εκτός του ΑΚΕΛ που απορρίπτει το νομοσχέδιο, τα υπόλοιπα κόμματα αναγνωρίζουν ότι ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί, αλλά ζητούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές, διαφορετικά δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν. Το 24Η προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να έχει την γνώμη της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών.

Νικόλας Παπαδόπουλος Πρόεδρος ΔΗΚΟ

"Εγείρονται διάφορα ζητήματα τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Πρώτο εγείρονται νομικά ερωτήματα σε ότι αφορά το καθεστώς των υπαλλήλων. Και κατά πόσο αυτό το καθεστώς προστατεύεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας
. Επιπλέον εγείρονται ζητήματα κατά πόσο η Βουλή πρέπει να έχει λόγο και ρόλο σε ότι αφορά την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Δεν προνοεί ότι η Βουλή έχει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία εκποίησης. Μας ανησυχεί επίσης πως τα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών στην ουσία θα μπουν υπό την κηδεμονία του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων κάτι που ενδεχομένως να βάλει στον «γύψο» τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και να οδηγήσει στην μείωση της άξιας της περιουσίας τους.

Διατηρούμε τις ανησυχίες μας σε ότι αφορά την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την απώλεια εσόδων με την διαδικασία της αναγκαστικής πώλησης. Ως Δημοκρατικό Κόμμα εμείς θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχείς και αυτές τις επιφυλάξεις στο σχετικό νομοσχέδιο, και σε καμία περίπτωση εμείς δεν αρνούμαι τις υποχρεώσεις μας έναντι των Ευρωπαίων Εταίρων μας ως αυτές καταγράφονται στην συμφωνία χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι επόμενες κινήσεις μας θα αποφασιστούν η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Επεξεργαζόμαστε κάποιες τροπολογίες – τροποποιήσεις που θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων".

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Γ.Γ ΑΚΕΛ

"Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Θα απορρίψουμε την συγκεκριμένη νομοθεσία και είναι ξεκάθαρο μέσα από τις τοποθετήσεις της Τρόικας αλλά και τις δηλώσεις από Κρατικούς και Αξιωματούχους του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι το νομοσχέδιο δεν προωθείτε για λογούς οικονομικούς αλλά για λόγους κυρίως Πολιτικούς.

Εμείς δεν δεχόμαστε να μας επιβάλλει η Κυβέρνηση την φιλοσοφία της με πρόσχημα το μνημόνιο, για αυτό θα το καταψηφίσουμε θεωρώντας ότι ζημιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Εθνικό Συμφέρον αυτή η πρόταση. Όσες τροποποιήσεις και να γίνουν εμείς πάλι θα το καταψηφίσουμε. Το επιχείρημα ότι αν δοθούν στον ιδιωτικό τομέα και θα λειτουργούν καλυτέρα και πιο αποτελεσματικά είναι ένα παραμύθι.

Γιώργος Περδίκης – Γ.Γ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

«Θεωρούμε πως το νομοσχέδιο όπως είναι δεν είναι καλό και δεν θα έχει την στήριξη των Οικολόγων. Εμείς ως Οικολόγοι ετοιμάζουμε τροπολογίες του νομοσχεδίου αυτού για να τους καταθέσουμε στην Βουλή.

Οι ιδιωτικοποιήσεις κρύβουν παρά πολλούς κινδύνους για την οικονομία , για την αγορά και για τους καταναλωτές και όπως πάει να γίνει τελικά θα είναι ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, δεν θα είναι καν ιδιωτικοποιήσεις. Θα υποτιμηθούν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και μετά θα απολυθούν οι υπάλληλοι τους έναντι «πινακίου φακής».

Χρειαζόμαστε ένα γενικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση των Ημικρατικών οργανισμών, μπορείς ίσως κάποιοι από αυτούς να μετοχοποιηθούν , μπορεί κάποιοι να απολυθούν αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει στα πλαίσια του Ξεπουλήματος των Ημικρατικών Οργανισμών αλλά να γίνει μια σωστή αναδιάρθρωση τους.

Σε ότι αφορά τα σημεία του νομοσχεδίου αυτού και τον ρολό της Βουλής, είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ο ρόλος της Βουλής δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός. Επίσης και στον ρόλο του Φορέα Αποκρατικοποιήσεων προκύπτουν 2 σημαντικά προβλήματα: το πρώτο είναι ότι έχει πολύ ψήλο κόστος και δεύτερο του δίνονται εξαιρετικά μεγάλες εξουσίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια αποτελμάτωση των λειτουργιών των Ημικρατικών Οργανισμών. Αν αυτό τεθεί στην πράξη αυτό που θα συμβεί τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι πως αυτοί οι οργανισμοί θα οδηγηθούν στην παράλυση.

Στην τελική αυτό που θα γίνει είναι πως το Κράτος δεν θα εισπράξει το ποσό του 1 δις που προβλέπει μέχρι το 2016, γιατί πολύ απλά οι Ημικρατικοί θα υποτιμηθούν τόσο πολύ που τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι ψίχουλα. Στο τέλος θα την πληρώσει ο Κύπριος Πολίτης και Καταναλωτής.

Αυτό που χρειάζονται οι Ημικρατικοί οργανισμοί είναι αναδιάρθρωση και ανασύνταξη ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί και να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες στον πολίτη και στην πολιτεία και όχι μια ισοπεδωτική κατάσταση των ιδιωτικοποιήσεων."

Δημήτρης Συλλούρης - Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ

"Εφόσον είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η δανειοδότηση της Κύπρου νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμών και η μόνη λύση είναι να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα από ένα διάλογο το νομοσχέδιο αλλά και να διατηρηθεί ο διάλογος και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με πρόνοιες που θα περιλαμβάνονται στον νομοσχέδιο των Ημικρατικών Οργανισμών .

Αυτή την στιγμή το παρόν νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, θεωρώ πως «σηκώνει» παρά πολλές βελτιώσεις οι οποίες έχουν σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων . Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους Εργαζόμενους με τον πιο σωστό τρόπο και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα .Σε ότι αφορά το θέμα του ρόλου της Βουλής, είναι κάτι το πρωτόγνωρο να επιμένουν να μπει η Βουλή στην μέση, παρόλο που εγώ είναι κάτι που ζητούσα διαχρονικά η απάντηση ήταν πως δεν πρέπει να μπαίνει η Βουλή στα θέματα των εργασιακών σχέσεων διότι γίνονται μέσα από τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των Συντεχνιών της Κυβέρνησης και Εργοδοτών. Όπως είναι αυτή η αλλαγή , θέλω να πιστεύω πως γίνει για όλα θέματα. Στον ρόλο του Φορέα θα έβλεπα την προσπάθεια να συμμετάσχει και εκπρόσωπος των Εργαζομένων.

Όπως είναι αυτήν την στιγμή το νομοσχέδιο των Ημικρατικών θέλει αρκετές αλλαγές τις οποίες πρέπει να μελετήσουμε, αλλά δεν συμφωνώ με όποιον λέει πως μπορούμε να αποφύγουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου των Ημικρατικών Οργανισμών. Είναι καθαρά μια προσέγγιση που δεν έχει σχέση με τις πραγματικότητες που ζούμε σήμερα".
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ