2014-02-20 04:08:06
Φωτογραφία για Έλληνας Πρέσβης-ΗΠΑ:Πετύχαμε σπάνιο πλεόνασμα και ζητούμε ελάφρυνση
«Το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα που επιτυγχάνει η Ελλάδα, τα τελευταία δέκα και περισσότερα χρόνια, πρέπει να βοηθήσει αποφασιστικά στο να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της για την χαλάρωση ορισμένων από τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα», ανέφερε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Χρήστος Παναγόπουλος, σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Washington Times».

«Για πρώτη φορά, μάθαμε να ζούμε με αυτά που έχουμε», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους για τα δάνεια, άνω των 300 δισ. ευρώ, που έχει δεχτεί στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης, από το 2010. Η προσδοκία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ, είναι ότι η τρόικα, που παρείχε τα δάνεια στην Ελλάδα με την υποχρέωση μεγάλων δημοσιονομικών περικοπών και αύξησης της φορολογίας, θα εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου για την αποπληρωμή του χρέους. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην «ανησυχητική άνοδο ενός νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα» και στις απόψεις της Αθήνας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο.


Ο Έλληνας πρεσβευτής, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, υποβάθμισε τους ισχυρισμούς των επικριτών ότι το αρχικό πλαίσιο των συνομιλιών τείνει σαφώς στη δημιουργία ενός τουρκοκυπριακού κράτους, γεγονός που θα υπονόμευε τον διαχρονικό στόχο της Αθήνας για την επανένωση του νησιού, σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να στηρίξει ολοκληρωτικά τις συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ενιαία, ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει δύο εθνοτικά διαιρεμένα κράτη. Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι η κρίση στην Κύπρο, η οποία διαιρέθηκε το 1974 μετά την εισβολή της Τουρκίας λόγω ενός πραξικοπήματος που επιδίωκε την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, έχει από καιρό διαταράξει τη διεθνή συνεργασία σχετικά με την εξόρυξη ενεργειακών υλών στην περιοχή και υπογραμμίζει πως πολλοί θεωρούν ότι εάν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες θα άνοιγε ο δρόμος για έναν ισραηλο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που θα διέρχονταν από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Το δημοσίευμα επανέρχεται σε δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου σχετικά με την «ανάγκη ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αντίθεση της κοινής γνώμης στις πλούσιες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, σε μια τέτοια ενέργεια. Ο πρεσβευτής της Ελλάδας τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας, το 2013, θα μπορούσε να μεταβάλει την ευρύτερη στάση της Ευρώπης έναντι της Αθήνας. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο, σε δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων και σημειώνεται πως πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν ζητήσει οι πιστωτές της χώρας. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εν λόγω εξέλιξη πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν εξετασθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 176% του ΑΕΠ. «Μία προσέγγιση θα ήταν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 30 στα 50 χρόνια» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μια εξίσου ενδιαφέρουσα εξέλιξη θα ήταν η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που παρείχαν οι πιστωτές».

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται, επίσης, η άποψη ότι η μείωση των επιτοκίων, την οποία ορισμένοι τραπεζίτες αποκαλούν «κούρεμα», σημαίνει ότι τα πλούσια κράτη που παρέχουν τα δάνεια θα λάβουν τελικά λιγότερα χρήματα από όσα είχαν προβλεφθεί, ενώ είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο «κούρεμα» πριν από τις ευρωεκλογές. «Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Θεωρώ ότι θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για όλα αυτά τα πράγματα», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με αυτά, η Ελλάδα επικεντρώνεται, στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ, σε ένα εύρος θεμάτων, με σημαντικότερο τη μείωση της ανεργίας, η οποία παραμένει υψηλή στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρά την ανάκαμψη της Ευρώπης από τη διεθνή οικονομική κρίση. «Σε ορισμένες χώρες, της δικής μου συμπεριλαμβανομένης, η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 60%», υπογράμμισε ο Έλληνας πρεσβευτής, λέγοντας ότι «αυτό είναι αδιανόητο για τους Αμερικανούς φίλους μας».

KOUREMA

«Η απογοήτευση των πολιτών από την ανεργία έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση εξτρεμιστικών πολιτικών ομάδων. Στην Ελλάδα, το φαινόμενο εκδηλώθηκε με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ενός ακροδεξιού πολιτικού κόμματος που έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του '80, ενώ άρχισε να ισχυροποιείται μετά την κρίση του 2009», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος και προσέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία έχει «νεοναζιστικές ρίζες» και εκπέμπει «μηνύματα βίαιης εχθρότητας» προς τους μετανάστες, κέρδισε το 7% των ψήφων κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2012. «Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία θα πρέπει να γνωρίζει η Ουάσιγκτον, αλλά να μην ανησυχεί γι' αυτήν», σημείωσε.

«Επαναλαμβάνουμε στους Αμερικανούς φίλους μας, που ανησυχούν, ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική κρίση», είπε και προσέθεσε ότι «είμαι σχεδόν 60 ετών και δεν συνάντησα ποτέ ένα Ναζί στη χώρα μου, μια χώρα που πολέμησε, με όλη της την ψυχή, τον φασισμό και τους Ναζί». «Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν ασήμαντες ομάδες -συνήθως στο 1%- που υιοθετούν τη ναζιστική ιδεολογία. Σε φυσιολογικούς καιρούς αυτό θα ήταν ασήμαντο και κανείς δεν θα ενδιαφέρονταν, αλλά σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων, κοινωνικής αντίδρασης και οικονομικής αναστάτωσης οι δυνάμεις αυτές κερδίζουν στήριξη. Όχι επειδή υπάρχουν περισσότεροι Ναζί, αλλά λόγω της αγανάκτησης του λαού προς το πολιτικό σύστημα. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στην οικονομική ανασυγκρότηση και ομαλότητα τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ