2014-02-20 11:29:18
Φωτογραφία για Πάτρα: Αρχισε το Τσίκνισμα - Τσικνοπέμπτη με συναυλία Αγάθωνα - Όλες οι εκδηλώσεις [Photo - Video]
Συνδεδεμένη με την παραδοσιακή φυσιογνωμία του Καρναβαλιού, η Τσικνοπέμπτη αντλεί από την γνήσια και αυθεντική καρναβαλική διασκέδαση που ανιχνεύεται στο βάθος του χρόνου. Από τις πιο ξεχωριστές μέρες της Αποκριάς, η Τσικνοπέμπτη προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για ξεφάντωμα και για απόδραση από την καθημερινότητα και τα προβλήματα της επιβίωσης.

Είναι η μέρα που όλοι μας περιμένουμε και που όλη η πόλη γιορτάζει με κάθε γειτονιά, τα πεζοδρόμια, τις γωνίες, τα σχολεία, τις δημόσιες κι ιδιωτικές υπηρεσίες να μετατρέπονται σε εστίες διασκέδασης, τσίκνας και οινοποσίας.

Από το πρωί αυτοσχέδιες ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης και ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι, όπως αρμόζει άλλωστε στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και την παράδοση, περιμένει τους Πατρινούς.

Οι Πατρινοί μεθούν με τις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, γεύονται τις ψητές λιχουδιές, αφήνονται στους χορούς και τις μουσικές, στήνουν επιτόπια υπαίθρια γλέντια, ανταλλάσουν ευχές. Μια ατέλειωτη γιορτή όπου όλοι ψήνουν, όλοι προσφέρουν στους περαστικούς, όλοι γελάνε και χορεύουν. Παντού αυτοσχέδιες ψησταριές, η πόλη όλη σε αποκριάτικη έξαρση.


Tο πρωί το Μουσικό Άρμα θα συντονιστεί στους γιορτινούς καρναβαλικούς ρυθμούς υποστηρίζοντας τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.

Όμως επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη και κυρίως η οδός Γερμανού και οι δρόμοι γύρω από αυτή, όπου αναβιώνουν τα λαϊκά έθιμα και έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά.

Στις 19.00 από τα πληρώματα 62 και 222

Τα πληρώματα 62 και 222 σας καλούν να λάβετε μέρος , στην πομπή για το Γάμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς! «Ντυθείτε ευπρεπώς, όπως επιτάσσει η μέρα (επίσημο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ένδυμα) και ελάτε να αναβιώσουμε στους δρόμους της πόλης μας , ένα έθιμο που δεν πρέπει να χαθεί ...

Η γαμήλια πομπή ξεκινά στις 19:00 από το Τάσι-πλατεία Ταμπαχάνων και φτάνει στο μώλο της Αγίου Νικολάου, για να παραδώσει τη νύφη στον "πρόεδρο της Αμερικής" και τους συνοδεύει στην βόλτα τους μέσα στην πόλη. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς , ότι προκύψει ...

Την πορεία θα συνοδεύουν μουσικά άρματα, νταούλια κλπ, πληρώματα και βετεράνοι καρναβαλιστές, η Θεατρική Ομάδα «Υποκριτές», το παράρτημα της Ελληνικής Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου και οι χορηγοί της εκδήλωσης, τους οποίους οι οργανωτές ευχαριστούν μέσα απ´ τη καρδιά τους.

Άντε και στα δικά σας οι λεύτερες!!!»

Η πομπή θα αποτελείται από 3 άρματα, 1 φορτηγάκι με ηχεία, 2 τζίπ (το ένα με μια συρόμενη σκάλα αεροδρομίου), 8-10 αυτοκίνητα αντίκες, 2 μοτοσυκλέτες και 1 τρίκυκλο.

Η διαδρομή θα ακολουθήσει τους δρόμους Γερμανού, Aγ. Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Όθωνος Αμαλίας, είσοδος από ΄Οθωνος Αμαλίας και Αγ. Νικολάου προς τον Μώλο Αγ. Νικολάου. Στο Μώλο θα αφιχθεί ο πρόεδρος Wilson με ανάλογη καρναβαλική επισημότητα, όπου θα τον περιμένει η νύφη. Το σμίξιμο του προέδρου με τη νύφη και το απαραίτητο καρναβαλικό «τελετουργικό» θα δώσουν το έναυσμα για την επιστροφή της πομπής με χορούς και γιορτές. Στον μώλο θα παραλάβει η πομπή τον γαμπρό και θα βγεί από το ίδιο σημείο με διαδρομή ΄Οθωνος Αμαλίας, Ερμού, Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Μαιζώνος, Γούναρη, Πλατεία Πίνδου. Περιμετρικά της Πλατείας θα σταθμεύσουν τα άρματα και τα ιστορικά αυτοκίνητα.

Στις 20.00 από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας»

Στις 20.00 με αφετηρία την πλατεία Ταμπαχάνων το Μουσικό Άρμα με συνοδεία μεταμφιεσμένων πεζών και των μελών του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων θα κάνουν τη δική τους πομπή ακολουθώντας την οδό Γερμανού, σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση και καταλήγοντας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο στη γιορτή της Τσικνοπέμπτης στην Άνω Πόλη είναι η συναυλία του δημοφιλούς Αγάθωνα σε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, όπου συνοδευόμενος από την κομπανία του θα στήσει ένα γερό γλέντι και θα προσφέρει εγγυημένη διασκέδαση, ακριβώς όπως αρμόζει στη μέρα. Η συναυλία, που θα αποτελέσει την κεντρική εκδήλωση και ταυτόχρονα την κορύφωση της Τσικνοπέμπτης, θα αρχίσει στις 9 το βράδυ στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.

Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1973. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Έχει στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).

Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1981 κατεβαίνει για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.

Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Έχει εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και έχει προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρετεί από το 1973, αρνούμενος πεισματικά να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη. Σε όλες τις προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές παρουσιάζει συστηματικά το ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τόσο παλιά και άγνωστα ρεμπέτικα (στηριζόμενος, κατά μεγάλο μέρος, στο αρχειακό του υλικό), όσο και γνωστά και πολυτραγουδισμένα.

Φέτος μετά από αυθόρμητη αποδοχή να συμμετάσχει σε ένα τραγούδι σε δίσκο των koza mostra (τραγούδι που συνδυάζει ρεμπέτικο και βαλκανικό στοιχείο) βρέθηκε να διαγωνίζεται για την ελληνική συμμετοχή στη eurovision και να καταλήγει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Προσωπική δισκογραφία

1. Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982) (αφιερωμένο στον Κώστα Σκαρβέλη) PanVox

2.Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983) (αφιερωμένο στον Στελλάκη Περπινιάδη) Pan Vox

3.Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985) Pan Vox

4.Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989) D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ

5.Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994) EROS

6.Του τεκέ και της ταβέρνας (1996) EROS

7.Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998) EROS

8.Ρεμπέτικα ντουέτα: ΓκολέςΑγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999) EROS

9.Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000) EROS

10.Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας- Γκολές (2001) EROS

11.Δημώδη Άσματα (2002) EROS

12.Πορτραίτα (2007) fmrecords

13.Ο Αγάθωνας ζωντανά στη στοά των αθανάτων (2009) GENERAL MUSIC

14.Της καρδιάς το τίκι – τακ (2012) (μόνο για Αυστραλία)

Φιλικές συμμετοχές

1.Tα τσίλικα: παλιά λαϊκά από το 19001945 / Χάρις Αλεξίου (1983) MINOS

2.Από τη Σμύρνη στον Πειραιά / Γλυκερία (1983) LYRA

3.Τα Μικρασιάτικα με τον Λάζαρο Κουλαξίζη (1983) Intersound

4.Παλιά ρεμπέτικα / Μανώλης Μητσιάς (1983) ΕΜΙ

5.Οι κλέφτες της άνοιξης / Γιώργος Αραπάκης (1983) ΜΙΝΟΣΕΜΙ

6.Καλημέρα κυρία Λύδια / Γιώτα Λύδια & Γιώργος Νταλάρας (1984) ΜΙNOS

7.Μέρες Μουσικής 19221992, Ρεμπέτικο τραγούδι 18501934 (Μικρά Ασία Ελλάδα Αμερική), Ρεμπέτικο τραγούδι 19351955 (ΠειραιάςΘεσσαλονίκη) (1992) ΣΙΝΑΣΟΣ

8.Musical Travel Greece (1994) SILEX

9.Βαλκανιζατέρ / Μανώλης Ρασούλης & Πέτρος Βαγιόπουλος (1995) EROS

10.Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες / Πυξ Λαξ (1996) MINOSEMI

11.Πίνω και μεθώ / Αγάθωνας, Γκολές, Γλυκερία, Τσέρτος (1997) EROS

12.Traditional Greek Songs / Γλυκερία, Χατζόπουλος, Θανάσης Βαρσαμάς, Γιούλα Σφυρόερα, Αγάθωνας (1997) EROS

13.Τα λαϊκά τραγούδια μας (1997) Music BoxMBI

14.Νο 1 Rebetika / Γλυκερία, Αγάθωνας, Μιχάλης Γενίτσαρης (1997) EROS

15.Σελοτέιπ / Πέτρος Βαγιόπουλος Μανώλης Ρασούλης (1997) EROS

16.Εδώ θα κατεβώ / Κώστας Πρατσινάκης(1998) ΜΥΛΟΣ

17.ΟΥΦ / Αντώνης Τουρκογιώργης (1998) EROS

18.Πανόραμα μετά τη φωτιά / Νατάσα και Γιώργος Γερασιμίδης (1999) RIA

19.Ο βίος είναι όνειρον / Βασίλης Νούσιας (2000) Αθηναϊκή ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ

20.Το ζαχαροκάλαμο / Βασίλης Νούσιας (2001) Αθηναϊκή ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ

21.Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ / Χριστίνα Ανδρέου (2001) EROS-PROTASIS

22.Γλυκερία Χάραμα 2001,Ζωντανή ηχογράφηση / (2001) SONY MUSIC
patrastimes.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ