2014-02-20 21:22:12
Φωτογραφία για Στο δρόμο που άνοιξε η Ελβετία για το μεταναστευτικό οδεύει το Λονδίνο
Μετά το ελβετικό δημοψήφισμα που προκάλεσε «σοκ» στις Βρυξέλλες, τώρα και η Βρετανία λαμβάνει μέτρα περιορισμού των μεταναστών που «εκμεταλλεύονται» το σύστημα πρόνοιας της χώρας. Σύμφωνα με την EurActive, ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση στη Βρετανία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους «φόβους» ότι οι μετανάστες μεταβαίνουν στη χώρα προκειμένου να αποκομίσουν «κοινωνικά οφέλη».

Ένας άλλος στόχος του Βρετανού είναι να σταματήσει και η διαρροή ψηφοφόρων στο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP).

Τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου, θέτουν όριο ελάχιστου εισοδήματος για να καθοριστεί αν ένας μετανάστης που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές, που δικαιούται κάποιος μόνο όταν χαρακτηριστεί «εργαζόμενος» και όχι κάποιος που αναζητά εργασία.

 «Οι Βρετανοί πολίτες δικαίως ανησυχούν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη χώρα, και όχι να έλκονται από τις παροχές μας », δήλωσε ο Iain Duncan Smith, από το βρετανικό υπουργείο εργασίας και συντάξεων.


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εδώ και καιρό επικρίνουν τη Βρετανία για την ολοένα και πιο σκληρή στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, το οποίο και επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, λόγω των προθέσεων του πρώτου να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του με την ΕΕ.

Ωστόσο ο Cameron θέλει να συνεχίσει αυτή την σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, ώστε να κατευνάσει και τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού του Κόμματος.

Ήδη έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα σταματήσει να βοηθάει τους άνεργους μετανάστες με το κόστος στέγασής τους από τον Απρίλιο, και έχει θεσπίσει νέους κανόνες για να αποτρέψει τους μετανάστες της ΕΕ να είναι σε θέση να διεκδικήσουν παροχές κοινωνικής πρόνοιας, μόλις φτάσουν στη χώρα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κάθε υπήκοος ενός κράτους μέλους έχει το δικαίωμα να εργάζεται σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Ο όρος «εργαζόμενος» δεν έχει οριστεί στη Συνθήκη, αλλά έχει ερμηνευτεί από το Δικαστήριο ως ότι καλύπτει κάθε άτομο το οποίο (i) αναλαμβάνει αυθεντική και αποτελεσματική εργασία (ii) υπό τη διεύθυνση κάποιου άλλου (iii) για την οποία αμείβεται, αποκλειομένων των δραστηριοτήτων που είναι τόσο περιορισμένες ώστε να εμφανίζονται ως καθαρώς περιθωριακές και επουσιώδεις.

Βάσει του νέου βρετανικού συστήματος, όποιος βγάζει 150 λίρες εβδομαδιαίως, που ισοδυναμεί με 24 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα στο βρετανικό κατώτατο μισθό, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως εργαζόμενος.

 Όποιος κερδίζει λιγότερο από αυτό το ποσό, θα εξετάζεται περαιτέρω για να αποδειχθεί αν η οικονομική του δραστηριότητα εμπίπτει στην κατάταξη της ΕΕ «αυθεντική και αποτελεσματική», ή αντίθετα στην κατηγορία «περιθωριακή και επουσιώδης».

 «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα διασφαλίσουν ένα δίκαιο σύστημα- που θα παρέχει στήριξη στους πραγματικούς εργαζομένους και αναζητούντες εργασία, αλλά δεν θα επιτρέπει σε άτομα να έρχονται στη χώρα μας και να εκμεταλλεύονται το σύστημα πρόνοιας», τόνισε ο Duncan Smith.

Greek Finance Forum
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ