2014-02-21 23:30:39
Φωτογραφία για «Τερατογένεση» στη Formula 1
Οι αεροδυναμικοί κανονισμοί έχουν σαν αποτέλεσμα τα πιο άσχημα μονοθέσια των τελευταίων ετών

Η σαρωτική επικράτηση του Σεμπαστιάν Φέτελ και της Ρεντ Μπουλ τα τελευταία χρόνια στο μαγικό κόσμο της Φόρμουλα 1, μείωσαν κάθετα το ενδιαφέρον του κοινού και κατά συνέπεια τις «μετοχές του τσίρκου» στο χρηματιστήριο των χορηγιών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το big boss, ο Μπέρνι Έκλστοουν, παρά το ότι πάει με χίλια τον Φέτελ, αναγκάστηκε να πάρει άμεσα δραστικά μέτρα, προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και μέσω αυτού την τεράστια περιουσία του.

Τα μέτρα αυτά ήταν πολλές ριζικές αλλαγές στις κατασκευαστικές προδιαγραφές των μονοθεσίων, αλλά και του τρόπου διεξαγωγής των αγώνων.

Οι κινητήρες είναι πλέον V6 Turbo 1,6 λίτρων με κόφτη στις 15.000 στροφές, αντί των V8 2,4 lt που είχαμε πέρσι με τον κόφτη στις 18.000 rpm.


Στα καύσιμα δεν επιτρέπει κατανάλωση πάνω από 100 κιλά/ώρα, γεγονός που αναγκάζει τις ομάδες να ξεκινούν τα GP με 100 κιλά καυσίμου στο ρεζερβουάρ, από 150 που ήταν ο μέσος όρος πέρσι.

Στον τομέα της απόδοσης, εκτός από τo KERS που έδινε 80 ίππους για 6,7 δευτερόλεπτα, φέτος θα αποθηκεύεται ενέργεια και στο ERS που θα δίνει 161 ίππους για 33 δευτερόλεπτα!

Ακόμα, επιτρέπονται 5 αλλαγές κινητήρων ανά σεζόν χωρίς ποινή, με τον κινητήρα (power unit) να ορίζεται τόσο σαν μοτέρ όσο και σαν ERS, που θα πρέπει να αντέχουν για 4.000 km, διπλάσια από αυτά του 2013. Όσον αφορά τη μετάδοση, θα έχουμε νέα κιβώτια 8 ταχυτήτων (από 7) τα οποία θα πρέπει να αντέχουν για 6 (αντί για 5) συνεχείς αγώνες. Πλέον αυτών, το βάρος του μονοθεσίου από ελάχιστο 642 κιλά που ήταν, ανεβαίνει στα 691 κιλά.

Μέχρι εδώ καλά. Αυτό όμως που θα βγάλει… μάτια στη φετινή σεζόν που αρχίζει 16 Μαρτίου στη Μελβούρνη, είναι το ρύγχος των μονοθεσίων που με μειωμένο μήκος (1,65 αντί 1,80) αφήνει περισσότερο εκτεθειμένα τα ελαστικά στη ροή του αέρα, όντας ταυτόχρονα στο 185 mm από το έδαφος, έναντι 550 mm, με στόχο να μειωθεί η πιθανότητα απογείωσης του μονοθέσιου όταν πέσει στην πίσω ρόδα κάποιου προπορευόμενου. Εκτός αυτών, υπάρχουν και αλλαγές στο βασικό σκέλος του ρύγχους το οποίο πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάσταση και διάμετρο.

Τα παραπάνω ευθύνονται για τη σχεδιαστική οπισθοδρόμηση των F1 2014, με αποκορύφωμα την Caterham.

Με όλα αυτά οι δυσκολίες προσαρμογής των 22 οδηγών που θα σταθούν στο γκριντ της Μελβούρνης σε 3 εβδομάδες, είναι μεγάλες. Νικητής δε θα είναι όποιος μπορεί να οδηγήσει δυο ώρες με «τέρμα γκάζι», αλλά αυτός που θα συνδυάσει ιδανικά ταχύτητα, τεχνική, επιλογή ρυθμού, αξιοπιστία και φυσικά οικονομία καυσίμου. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι, μετά από πολλά χρόνια θα δούμε μονοθέσια να εγκαταλείπουν από έλλειψη βενζίνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι σίγουρο, ή σχεδόν σίγουρο. Η τράπουλα ανακατεύτηκε δραματικά και μόνο ένα θαύμα θα κρατήσει Φέτελ και Ρεντ Μπουλ ξανά στην κορυφή.

Ποιος θα τους αντικαταστήσει; Θεατές και Έκλστοουν έχουν κοινή γραμμή σε αυτό το ερώτημα. Να το μάθουν την ώρα που θα πέσει η καρώ σημαία του τελευταίου αγώνα.

Πηγή: Newsbeast.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ