2012-04-18 22:56:10
Φωτογραφία για Γιώργος Καισάριος: Η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι οι μαζικές διαγραφές χρέους
Δεδομένης της ανομίας όσο και της διαπλοκής της εκάστοτε κυβέρνησης με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, πράγμα που δημιουργεί νοσηρό κλίμα τόσο στην οικονομία όσο και στη κοινωνία, γιατί να θέλει κάποιος αξιοπρεπής άνθρωπος να εμπλακεί ενεργά στη πολιτική; Έχετε την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να αλλάξετε τους όρους της διαπλοκής;

Όπως είπατε και εσείς, υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα. Για να μπορεί όμως αυτό να αλλάξει, κάποιοι θα πρέπει να εκλεγούν να το αλλάξουν. Δεν μπορεί να αλλάξει από μόνο του και σίγουρα δεν θα αλλάξει αν δεν κάνουμε προσπάθεια να αλλάξει.

Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείται με το αν έχω την ψευδαίσθηση ότι μπορώ να αλλάξω τους όρους της διαπλοκής. Αν υπάρχει διαπλοκή, που, είναι ενάντια στο συμφέροντα της χώρας μας, τότε θα πρέπει να καταγγελθούν και να γίνε κάθαρση. Τι αν καταφέρω από μόνος μου να αλλάξω αυτή τη συμπεριφορά δεν το ξέρω, αλλά θα προσπαθήσω.


Έχοντας πει αυτό όμως, αν εκλεγώ, θα κάνω νομοθετική προσπάθεια (πάντα σε συνεννόηση με άλλα μέλη του κοινοβουλίου) να νομιμοποιηθεί το lobbying. Με λίγα λόγια, να υπάρχει διαφάνεια στις σχέση φυσικών και νομικών προσώπων όσο αναφορά την προσέγγιση αυτών με την την πολιτεία.

Διότι το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η προσέγγιση φυσικών και νομικών προσώπων με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αλλά το γεγονός ότι γίνεται υπογείως, χωρίς κανόνες και χωρίς διαφάνεια και το ότι αυτοί που έχουν αυτή την πρόσβαση (ενώ ορισμένοι άλλοι όχι) επωφελούνται κρυφά και παράνομα ... διότι ακριβώς όλα είναι στο σκοτάδι.

Γιατί με το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας;

Καταρχάς με καλύπτει η φιλελεύθερη ιδεολογική προσέγγιση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Επίσης νομίζω ότι είναι μια από τις ελάχιστες φωνές λογικής και συνέπειας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Να σας υπενθυμίσω, χωρίς να είμαι συνήγορος κανενός, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διεγράφη όταν ψήφισε κατά συνείδηση (όπως αρμόζει το σύνταγμα), επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στον λαϊκισμό του αντιμνημονιακού μετώπου, που τελικά έγινε πιο μνημονιακό από τους πιο “αντιμνημονιακούς”.

Πιστεύετε ότι συμμετέχοντας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ κι όχι για παράδειγμα σε μια ζώνη των χωρών του Νότου με υποτιμημένο ευρώ, μπορούμε να βγούμε από τη κρίση;

Η κρίση δεν έχει σχέση με το ευρώ, αλλά με άλλους παράγοντες. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι έχοντας ένα διαφορετικό νόμισμα θα μας λύσει το πρόβλημα. Ούτε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό ομόλογο θα λύσει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μια πλεονάζουσα ρευστότητα που απλά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ως εκ τούτου, η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι μαζικές διαγραφές χρέους. Αυτό λίγο πολύ έχω υποστήριξη για την περίπτωση της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο του 2010, στο video με τίτλο Η επιλογή της στάσης πληρωμών και έκτοτε από το προσωπικό μου site και στη συνέχεια στο Capital.

Το γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι μεγάλη κουβέντα και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές. Πάντως εκτιμώ ότι όσα κάνει η Ευρώπη είναι προς την λάθος κατεύθυνση και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα.

Έχοντας πει αυτό όμως, η Ελλάδα έχει και άλλα προβλήματα, όπως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας όπως αυτό απεικονίζεται στο έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πως λειτουργεί ο δημόσιος τομέας και μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να σταματήσουμε να παρεμποδίζουμε την επιχειρηματικότητα.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι ακόμα και όταν είχαμε δραχμές, επίσης δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί και επίσης είχαμε πρόβλημα χρέους. Το γεγονός ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά το 2008-2009 και όχι νωρίτερα, έχει σχέση με τους πολύ ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης των διεθνή αγορών. Αν παραδείγματι οι αγορές δεν ήταν τόσο γενναιόδωρες μαζί μας αρκετά χρόνια πριν (να υπενθυμίσω για παράδειγμα ότι την περίοδο 2003-2005 δανειζόμαστε σχεδόν με επιτόκια Γερμανίας) η κρίση στην Ελλάδα θα είχε εκδηλωθεί πολύ νωρίτερα.

Ποια κατά τη γνώμη σας θα μπορούσαν να είναι τα καλά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας στη προσπάθεια εξόδου από τη κρίση;

Η Ελλάδα κατά την άποψη μου πολλούς άσσους αρκεί να καταφέρουμε να αλλάξουμε τη δομή της δημόσιας διοίκησης και να εξαλείψουμε όλα τα κρατικά παράσιτα. Η διαφθορά και τα διάφορα σκάνδαλα που ακούγονται αυτές τις μέρες είναι επίσης μέρος του προβλήματος.

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να μας δώσει περίπου 25-30 δις ευρώ, που είναι εκτός δανειακής σύμβασης (δεν είναι δανεικά δηλαδή αλλά αγύριστα λεφτά) με σκοπό να βάλουμε ένα μαξιλάρι στην ύφεση. Είναι αναγκαίο να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο για να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο βαθμό που γίνει σωστή, θα συμβάλει ώστε να δούμε ρευστότητα και πάλι στην αγορά. Επίσης όπως θα έχετε διαβάσει τον τελευταίο καιρό, δεν υπάρχει σχεδόν κανέναν αναλυτής που δεν εκτιμά (όπως εγώ) ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και δεύτερο κούρεμα.

Αλλά για να πιάσουν τόπο όλα αυτά, θα πρέπει να συνοδευτούν από πολλές αλλαγές, που από ότι δείχνουν μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις, πάρα πολλοί αντιστέκονται η απλά δεν τις κατανοούν.

Ως άνθρωπος των ΜΜΕ πως σχολιάζετε τους συναδέλφους σας οικονομικούς συντάκτες που βρίσκονται σε κρυφές λίστες μισθοδοσίας επιχειρηματιών, κλπ;

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν κάποιοι που βρίσκονται σε κρυφές λίστες μισθοδοσίας. Αλλά αν υπάρχουν, τότε σαφώς είναι αντιδεοντολογικό. Επίσης αν υπάρχουν, τότε υπάρχει θέμα αντικρουόμενων συμφερόντων και θα πρέπει οι αναγνώστες του εν λόγου μέσου να γνωρίζουν αυτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα για να μπορούν να αποφασίσουν για την εγκυρότητα της ενημέρωσης που τους προσφέρει το εν λόγου μέσο.

Για να προτιμήσει ο ψηφοφόρος εσένα;

Νομίζω ότι αυτοί που με διαβάζουν τώρα και αρκετά χρόνια έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τον χαρακτήρα μου. Αν κάποιος ανατρέξει στα γραφόμενά μου, θα δει μια σταθερή και σοβαρή προσέγγιση στα φλέγον ζητήματα που μας αφορούν και ότι δεν έχω αλλάξει σχεδόν καθόλου απόψεις.

Επίσης, σήμερα παρά ποτέ, το νομοθετικό σώμα έχει ανάγκη από νομοθέτες που έχουν γνώσεις πάνω σε εξειδικευμένα θέματα όπως νομισματική πολιτική, τραπεζικό συστήματα, οικονομίας και ελεύθερης αγοράς. Νομίζω ότι οι γνώσεις μου σε αυτά τα ζητήματα καθώς και οι πετυχημένες μου οικονομικές προβλέψεις είναι δεδομένα που εμπνέουν εμπιστοσύνη και που θα πρέπει οι ψηφοφόροι να αναζητήσουν στους υποψήφιους πολιτευτές.

Πηγή

Γιώργος Καισάριος, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών – Δημοκρατική Συμμαχία kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ