2014-02-22 21:02:07
Φωτογραφία για 210.000 ευρώ για τα περιστέρια.... για το παλιό ελαιοτριβείο του Κάτω Τρίτους
της Μαρίας Χατζηγεωργίου

Επτά χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, η μετατροπή του παλιού ελαιοτριβείου σε πολιτιστικό κέντρο μένει ημιτελής και απ ό,τι φαίνεται, αν διαρκέσει λίγο περισσότερο η αδιαφορία των αρμοδίων, θα έχει χειρότερη όψη απ αυτή του 2004, όταν αγοράστηκε από τη ΔΑ Ευεργέτουλα με επιχορήγηση 40 εκατ. δρχ. από το Υπουργείο Αιγαίου. Εντούτοις, αγοράζεται εξοπλισμός μέσω του Leader, που είναι άγνωστο το πού θα τοποθετηθεί.

Σε περιστερώνα έχει μετατραπεί ένα έργο που στοίχισε στους πολίτες περίπου 210 χιλιάδες ευρώ συνολικά, εξαιτίας της γενικότερης αδιαφορίας των Δημοτικών Αρχών από το 2007 έως και σήμερα.

Ο λόγος για το παλιό ελαιοτριβείο του Κάτω Τρίτους, το οποίο είχε αγοραστεί με επιχορήγηση του Υπουργείου Αιγαίου από την τότε Δημοτική Αρχή Ευεργέτουλα, προκειμένου να διασωθεί και να μετατραπεί σε Πολύκεντρο.

Επρόκειτο για ένα παλιό ελαιοτριβείο στο κέντρο του χωριού, που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες του και εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα. Ο τότε δήμαρχος Ευεργέτουλα Θεόδωρος Βουνατσής, κατάφερε να το αγοράσει με επιχορήγηση που του δόθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου και τον Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.


Μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί επίσημη εκδήλωση για την αγορά του κτιρίου στις αρχές του 2004, με την παρουσία του Υπουργού, αλλά και φορέων της Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η συνολική επιχορήγηση ήταν περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 120.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Από αυτά, η Δημοτική Αρχή Βουνατσή διέθεσε περίπου 24 εκατομμύρια για την αγορά του κτιρίου, ενώ τα υπόλοιπα 16 τα χρησιμοποίησε για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την πρόχειρη συντήρηση των εξωτερικών τοίχων του και της σκεπής αυτού, που ήταν υπό κατάρρευση.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου, ο τέως δήμαρχος Ευεργέτουλα και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βουνατσής, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ήμουν πραγματικά ικανοποιημένος την περίοδο εκείνη γιατί αγοράσαμε το ελαιοτριβείο, ένα πραγματικά αξιόλογο και ιστορικό κτίριο. Στόχος μου ήταν να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να μετατραπεί σε πολύκεντρο, καθώς το είχε μεγάλη ανάγκη το Κάτω Τρίτος. Φρόντισα λίγο πριν ολοκληρώσω τη θητεία μου να τελειώσουν οι μελέτες του έργου και να το εντάξω στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πράγματι, σε ένα από τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, πήραμε απόφαση δημοπράτησης του έργου και ο εργολάβος μπήκε λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2007, επί δημαρχίας του Μιχ. Πολυπαθέλλη. Ο προϋπολογισμός ήταν περίπου 90 χιλιάδες ευρώ».

Καθώς προχωρούσε το έργο, διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν προέβλεπε κάποιες βασικές κατασκευές, τις οποίες ο εργολάβος πραγματοποίησε, αφήνοντας, όμως, εκτός κάποια άλλα τεχνικά που προβλεπόταν. Υπήρχε η άτυπη συμφωνία ότι θα γίνει μια μικρή μελέτη συμπληρωματική και το έργο θα συνεχιστεί. Ο εργολάβος πληρώθηκε κανονικά, το έργο έμεινε στην ουσία μισοτελειωμένο και έκτοτε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι αυτό.

Όπως σημειώνει ο Θ. Βουνατσής, υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο στην τότε Δημοτική Αρχή Πολυπαθέλλη, όσο και στη νυν Δημοτική Αρχή Βουνάτσου, οι οποίες αδιαφόρησαν, αφήνοντας το έργο να καταστραφεί.

«Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έμεινε ένα μικρό τμήμα του ατελείωτο. Ο εργολάβος πληρώθηκε και εξαφανίστηκε και πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί δεν ήρθε σε συνεννόηση με την τότε Δημοτική Αρχή, ώστε να πάρει κάποια χρήματα ακόμη και να κάνει τις υπόλοιπες εργασίες. Ή έστω και αν η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με το συγκεκριμένο εργολάβο, γιατί δεν έδινε το έργο σε κάποιον άλλο να το ολοκληρώσει. Πολλά μπορούσαν να γίνουν τότε, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα. Θεωρώ ότι μεγάλη ευθύνη γι αυτό έχει ο τότε δήμαρχος Μ. Πολυπαθέλλης, που άφησε το θέμα στην τύχη του.

Όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, η αδιαφορία συνεχίστηκε. Ο μόνος που έκανε μία κίνηση ήταν ο αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα τότε, Νίκος Κατράνης, ο οποίος ζήτησε με έγγραφο από την Τεχνική Υπηρεσία να παραλάβει το έργο, έστω και μισοτελειωμένο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ».

Το έργο 7 χρόνια μετά από την έναρξη των εργασιών, παραμένει μισοτελειωμένο και ρημάζει κυριολεκτικά, ενώ έχει μετατραπεί σε φωλιά περιστεριών.

Όπως αναφέρει ο Θ. Βουνατσής, σε λίγο θα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ ό,τι όταν το αγόρασαν το 2004.

«Πονά η καρδιά μου κάθε φορά που περνώ έξω από το κτίριο και το βλέπω να καταστρέφεται, ενώ γνωρίζω ότι έχουν δαπανηθεί πολλές χιλιάδες ευρώ και σήμερα θα μπορούσε να αποτελεί ένα χώρο κόσμημα για το Κάτω Τρίτος».

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Σε ανάλογη κατάσταση, εξάλλου, είναι και ένα άλλο έργο που είχα ξεκινήσει την περίοδο εκείνη, το πάρκινγκ του Κάτω Τρίτους, που είναι επίσης μισοτελειωμένο.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Εντωμεταξύ, αυτό που μου έχει κινήσει ιδιαιτέρως την περιέργεια το τελευταίο διάστημα, είναι το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή ενέταξε στο πρόγραμμα leader την αγορά εξοπλισμού για δύο Πολύκεντρα, του Κάτω Τρίτους και του Ιππείου. Αναρωτιέμαι, ο πανάκριβος αυτός εξοπλισμός που θα αγοραστεί με τα χρήματα του προγράμματος, αν θα μπει μέσα στον περιστερώνα. Το έργο σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, χρειάζεται ένα μικρό ποσό της τάξεως των 10-15 χιλιάδων ευρώ για να ολοκληρωθεί, ανάλογα, βέβαια, και με τη φθορά που υπάρχει λόγω της εγκατάλειψης».
lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ