2014-02-24 12:18:09
Φωτογραφία για Συνέντευξη με τη Μαριαλένα Δημητρίου, Εκπρόσωπο του προγράμματος Εrasmus Mundus στην Κύπρο
Συνέντευξη με τη Μαριαλένα Δημητρίου, Εκπρόσωπο του προγράμματος ΕrasmusMundus στην Κύπρο.

Μαριαλένα είσαι η εκπρόσωπος του προγράμματος Εrasmus Mundus στην Κύπρο. Μίλησε μας λίγο για το ρόλο σου;

Σαν εκπρόσωπος του προγράμματος, είμαι υπέυθυνη για την προώθηση του Erasmus Mundus στην Κύπρο, την σχετική ενημέρωση, καθώς και για την καθοδήγηση στην προετοιμασία αιτήσεων. Αντιπροσωπεύω το σημείο επαφής για μελλοντικούς φοιτητές, για αυτούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα αυτή την περίοδο και τους απόφοιτους. Επίσης, είναι υπευθυνότητα μου να έρθω σε επαφή με εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για τους απόφοιτους και να προσεγγίσω προγράμματα εκπαίδευσης, πρακτικής ή και πρόσληψής τους.

Αυτές είναι οι γενικότερες μου υπευθυνότητες, αλλά πιστεύω πως εκτός από το Erasmus Mundus υπάρχουν πολλές ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν γίνονται γνωστές, οπότε προσπαθώ παράλληλα να τις προωθήσω και να ενθαρρύνω όλους μας να τις εκμεταλλευτούμε.


Τι ακριβώς είναι το Erasmus Μundus; Ποια διαφορά έχει με το γνωστό σε όλους μας Erasmus;

Και τα δυο προγράμματα στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στα πλαίσια του youth mobility εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Το κοινό τους σημείο είναι ακριβώς η συνεργασία διαφόρων φορέων στην εκπαίδευση, αλλά οι ανταλλαγές Erasmus περιορίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για μια διαφορετική εμπειρία πρόσθετη στο κανονικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου που φιλοξενεί τον φοιτητή.

Το Erasmus Mundus, είναι εξολοκλήρου ξεχωριστό πρόγραμμα. Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι οργανωμένο μέσα σε συνεργασία πανεπιστημίων ανά την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας τα μαθήματα που προσφέρει το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, δημιουργείται ένα ειδικευμένο πρόγραμμα που είναι μοναδικό και δεν μπορεί να προσφερθεί αλλιώς. Η γνώση που μπορείς να αποκτήσεις εκτίνεται σε όλα τα θέματα στα οποία προσφέρει το σύνολο των πανεπιστημίων.

Για παράδειγμα, και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, τρία πανεπιστήμια σε τρεις διαφορετικές χώρες μπορούν να προσφέρουν μαζί ένα πτυχίο, ένα πρόγραμμα ως εξής: αν το πανεπιστήμιο Α μπορεί να προσφέρει γενικές γνώσεις μόνο, το πανεπιστήμιο Β είναι εξειδικευμένο στον τομέα 1, ενώ το πανεπιστήμιο Γ στον τομέα 2, ο φοιτητής του προγράμματος θα παρακολουθήσει μαθήματα στο Α για τον πρώτο χρόνο και αφού έχει τις βάσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, θα επιλέξει να συνεχίσει τον πρώτο του χρόνο στο Β ή το Γ. Ακόμη, ίσως να προτιμήσει να συνδυάσει και τα τρία πανεπιστήμια, παρακολουθώντας μαθήματα και στα τρία.

Κάθε πρόγραμμα Erasmus Mundus έχει τη δική του δομή και οργάνωση.

Mαριαλένα με ποιους τρόπους ενημερώνεις τους νέους της Κύπρου για το πρόγραμμα αυτό;

Η εκπροσώπηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει επίσημα τον Γενάρη, και από τότε έχω παρακολουθήσει 2 διαφορετικά σεμινάρια από το κεντρικό συμβούλιο του Erasmus Mundus Association: ένα για το Erasmus+ και ένα για σωστή καθοδήγηση αιτητών και σημαντικές κινήσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε για να αντιπροσωπεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Επιτροπή.

Έτσι, μεταφέρω και προωθώ όσο μπορώ μέσω και της σελίδας της εκπροσώπησης στο Facebook ενημέρωση για το Erasmus Mundus, καθώς και διάφορες ευκαιρίες άλλων προγραμμάτων της Επιτροπής. Ήδη έχουν επικοινωνήσει άτομα μέσω της σελίδας, που έψαχναν πληροφορίες και απ’ ό,τι μου είπαν τους έστελναν από την μια δημόσια υπηρεσία στην άλλη. Έλυσα όσο καλύτερα μπορούσα τα ερωτήματά τους και τους καθοδήγησα στην έρευνα τους, προσφέροντας και ένα σταθερό σημείο επικοινωνίας.

Επόμενος στόχος είναι η ενημέρωση των φοιτητών ανά το παγκύπριο μέσω παρουσιάσεων και συμμετοχής σε εκδηλώσεις ενημέρωσης.

Ποίες είναι οι επόμενες σας εκδηλώσεις για ενημέρωση σχετικά με τα νέα προγράμματα του Εrasmus Mundus;

Η εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ για μεταπτυχιακές σπουδές στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ περισσότερες θα ανακοινωθούν σύντομα. Να αναφέρω πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες εκδηλώσεις του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για ενημέρωση γύρω από το Erasmus+.

Μαριαλένα συμμετείχες στο πρόγραμμα Erasmus Μundus για μεταπτυχιακές σπουδές. Ποιές είναι οι εμπειρίες σου;

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ήταν απλούστατα ότι καλύτερο θα μπορούσα να είχα επιλέξει να κάνω μετά το πτυχίο μου. Απίστευτες εμπειρίες, όχι μόνο πανεπιστημιακά, αλλά και προσωπικά. Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, ο καθένας ειδικός στον τομέα του, πρόθυμοι να διδάξουν και να μας εντάξουν στο χώρο.

Ένα πολυεθνικό περιβάλλον, η ευκαιρία να ζήσεις τόσες κουλτούρες και τόσους προορισμούς σε μικρό σχετικό χρονικό διάστημα ήταν επίσης μοναδική. Οι επαγγελματίες που γνωρίζεις, η οικογένεια αυτή που αποκτάς σε αλλάζουν από κάθε πλευρά προς το καλύτερο.

Ποιά κίνητρα δίνεις σε έναν νέο να αιτηθεί στο πρόγραμμα; Eκτός από ακαδημαϊκή κατάρτιση, τι άλλο έχει να κερδίσει συμμετέχοντας;

Να γνωρίσει φίλους από όλο τον κόσμο και να αποκτήσει μια τέτοια οικογένεια. Να ταξιδέψει όσο δεν έχει ταξιδέψει μέχρι τώρα και να ζήσει διάφορες κουλτούρες, όχι απλώς να τις γνωρίσει. Θα μάθει πράγματα που δεν ήξερε καν ότι δεν γνώριζε.

Μπορείς να μας δώσεις συμβουλές για συμπλήρωση μιας επιτυχημένης αίτησης;

Ενθουσιασμός. Επειδή κάθε πρόγραμμα έχει ακριβώς τη δική του δομή και ειδίκευση, πρέπει να τους δείξεις πως είσαι ο ιδανικός υποψήφιος, πως το τι θα σου προσφέρουν είναι ακριβώς ότι χρειάζεσαι και επιθυμείς. Η διαδικασία αίτησης είναι συχνά παρόμοια με άλλα προγράμματα, συμπεριλαμβάνει cv, motivation και βαθμολογίες. Πιστεύω πως οι βαθμολογίες δεν είναι το κυριότερο κριτήριο όμως. Θα συμβούλευα να αφιερώσει κάποιος χρόνο, να ερευνήσει προσεκτικά και να σκεφτεί γιατί όντως θα ήταν ιδανική εμπειρία και κατεύθυνση για τον ίδιο.

Ξέρω πως οι περισσότεροι δεν έχουν τον χρόνο, ειδικά οι τελειόφοιτοι, οπότε όσο πιο σύντομα αρχίσει κάποιος το ψάξιμο, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά αξίζει.

Οι σχετικές συστατικές επιστολές είναι απαραίτητες και καλό θα ήταν να επικεντρώνονται στην εμπειρία σχετική με το θέμα, από κατάλληλους καθηγητές.

Με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή των υποψηφίων;

Κάθε πρόγραμμα προσφέρει ένα συγκεκριμένο αριθμό υποτροφιών, οι οποίες είναι ξεχωριστές για τους ευρωπαίους αιτητές και ξεχωριστές για τους αιτητές από τρίτες χώρες. Είναι όμως ανοιχτό και σε αιτητές που δεν ζητούν την υποτροφία.

Επειδή ακριβώς κάθε πρόγραμμα είναι ξεχωριστό και σε συγκεκριμένη ειδίκευση, επιλέγουν άτομα που έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο (κάποιο πρόγραμμα μπορεί να επεκτείνεται σε διάφορες κατευθύνσεις). Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα μηχανικής, ίσως να προτιμήσουν κάποιο απόφοιτο μηχανικής αντί φυσικής, επειδή θα ανταπεξέλθει καλύτερα. Γι’ αυτό και είπα πως θα έπρεπε να μελετήσει κάποιος προσεκτικά τα περιεχόμενα του κάθε προγράμματος που τον ενδιαφέρει και να διαμορφώσει την αίτηση του ανάλογα.

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων;

Κάθε πρόγραμμα έχει ξεχωριστή προθεσμία αλλά κάποια ξεκινούν νωρίς, από Δεκέμβρη. Μπορεί κιόλας να αλλάξει η ημερομηνία στην πορεία οπότε συστήνω στους αιτητές να ελέγχουν συχνά τις σελίδες των προγραμμάτων.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ