2014-02-24 21:52:07
Φωτογραφία για Ο Θ. Σκορδάς μίλησε με αριθμούς: Αυτά είναι που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι
Με παραδείγματα και αριθμούς, που αφορούν στις αυξήσεις του όγκου λιανικών πωλήσεων, των πωλήσεων Ι.Χ. και στην αύξηση των οικοδομικών αδειών, μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Θανάσης Σκορδάς, στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή“Φαύλος κύκλος” του Αντώνη Κουμιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο, εάν πιστεύει πραγματικά ότι μέσα στο 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Σκορδάς απάντησε ως εξής: “Εγώ το λέω με βεβαιότητα. Υπάρχουν μία σειρά από φαινόμενα που ήδη παρατηρούνται, που μας επιτρέπουν να είμαστε πολύ περισσότερο αισιόδοξοι απ’ ότι πριν από μερικές εβδομάδες.

Παράδειγμα 1o: Η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων τους τελευταίους μήνες. Υπερβαίνει το 3%.

Παράδειγμα 2ο: Η αύξηση των πωλήσεων στα Ι.Χ. Και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, κατά 15% και 18% αντίστοιχα. Και αν τον Ιανουάριο μπορεί κανείς να το δικαιολογήσει, τον Δεκέμβριο αξίζει κανείς να το επισημάνει, γιατί κανένας μας δεν πληρώνει δύο ετών τέλη κυκλοφορίας, να το πω έτσι, για να έχει αυτοκίνητο καινούργιο 15 ημέρες νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά. Και όμως συνέβη, πράγμα που δείχνει ότι κάτι αλλάζει.


Παράδειγμα 3ο: Έχουμε την αύξηση των οικοδομικών αδειών, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, το τελευταίο δίμηνο του 2013 κατά 8,5%.

Παράδειγμα 4ο: Για πρώτη φορά από το 1948 έχουμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Όπως επίσης και ο χαμηλότερος πληθωρισμός που έχουμε από το 1959. Είναι μια σειρά από μακροοικονομικά και μικροοικονομικά μεγέθη, που μας επιτρέπουν να ισχυριζόμαστε ότι τα χειρότερα πέρασαν, μπροστά μας έχουμε καλύτερες μέρες και δεν είναι σχήμα λόγου. Αρκεί τώρα που έχουμε φάει το γάιδαρο και τη μισή ουρά, να μην γυρίσουμε πίσω. Να διατηρήσουμε δηλαδή αυτή την οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, που έχει τους τελευταίους 20 μήνες η χώρα. Εάν αρχίσουμε πάλι τα πειράματα, έ, καταλαβαίνεται πως ότι χτίζεις με κόπο και χρόνο, το γκρεμίζεις πολύ εύκολα σε μια στιγμή. Αυτό νομίζω δεν μπορούμε να το κάνουμε και δεν πρέπει να το κάνουμε”.

Ερωτηθείς για την ανάπτυξη σε σχέση με την υπερφορολόγηση, ο κ. Σκορδάς απάντησε: “Αυτή είναι και η δυσκολία που έχει η κυβέρνηση και η χώρα συνολικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά όπως έχω πει και άλλες φορές, οι αποφάσεις που η χώρα καλείται να πάρει στο περιβάλλον κρίσης που βρίσκεται, δεν υπαγορεύονται πάντα από την λογική, υπαγορεύονται από την ανάγκη.

Όσο η χώρα θα είναι εκτός αγορών και δεν θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματικές ανάγκες από δανεισμό στις διεθνείς αγορές, είναι υποχρεωμένη να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν προκείμενου να περιορίσει από την μία τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα από την άλλη, έτσι ώστε να μην έχει ελλείμματα. Το γεγονός ότι για το 2013 αυτό έχει επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί κατά τρόπο μεγαλύτερο αν θέλετε από αυτό που ανέμενε και η εκτίμηση η κυβερνητική στην αρχή του 2013 αλλά αυτό που ανέμενε και η τρόικα, νομίζω μας επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2014 και για το διάστημα που ακολουθεί Σας θυμίζω ότι το 2013 για πρώτη φορά πληρώθηκαν τόσα πολλά ποσά σε οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες ή προμηθευτές του, όσα δεν είχαν πληρώθηκαν τα προηγούμενα 5 – 6 χρόνια. Ήταν οφειλές από πολύ παλιά και οι οποίες έχουν αρχίσει και τακτοποιούνται κατά τρόπο ταχύτατο. Δεύτερον, αυτό είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών. Εάν δεν υπάρχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορούμε να συζητάμε μείωση στη φορολογία… Αυτό είναι όμως σήμερα, δηλαδή η υψηλή φορολογία και το υψηλό κόστος ενέργειας, αιτίες που εμποδίζουν να πάμε γρηγορότερα σε αυτό που λέμε ανάπτυξη“.

e-saloniki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ