2014-02-24 23:41:06
Φωτογραφία για Βρώμικο χτύπημα στις ελληνικές τράπεζες από τους Financial Times
Την ημέρα που η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα και βρίσκεται στην τελική ευθεία ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών οι Financial Times επιλέγουν να χτυπήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μιλώντας για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 20 δις Ευρώ.

Ξεπερνούν μάλιστα και τους ιθύνοντες του ΔΝΤ οι οποίοι κατά την διαδικασία των συζητήσεων για τον τρόπο υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών αμφισβητούσαν τα πάντα ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στα 15 δις Ευρώ. Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της τρόικα επισημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει απειλήσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τους δικούς του υπολογισμούς για τις κεφαλαιακές ανάγκες τινάζοντας την αξιοπιστία του υπολογισμού των αναγκών των ελληνικών τραπεζών στον αέρα.

Κατά τους υπολογισμούς της εφημερίδας η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει σε κάτω από 6 δις Ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε αντίθεση με την ΕΚΤ της οποίας οι εκτιμήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Οι FT επικαλούνται και έλληνα τραπεζίτη τον οποίο δεν κατονομάζουν. Κατά την εφημερίδα ο τραπεζίτης επισημαίνει ότι το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης που λαμβάνεται υπό όψιν προβλέπει επαναφορά στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό αμφισβητείται κατά τους FT από την τρόικα που το χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξο λόγω της «ραγδαίας αύξησης των κόκκινων δανείων».

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανακεφαλαιοποίησης οφείλεται εν μέρει στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να καλέσει τις N.M. Rothschild και Ernst andYoung να παρέχουν δεύτερη και Τρίτη γνώμη. Προκειμένου μάλιστα στο δημοσίευμα να δικαιολογηθεί τυχόν προσδιορισμός σε χαμηλά επίπεδα των κεφαλαιακών αναγκών αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο ΤΧΣ επακρή για να καλύψουν τα 20 δις Ευρώ αυξήσεων αλλά ούτε και δυνατότητα να διατεθούν νέα ποσά από τους δανειστές. Τέλος οι FT επισημαίνουν ότι ειδικά το ΔΝΤ απαιτεί η όποια απόφαση να έχει ορίζοντα ένα έτος και μετά να υπάρξει επανεκτίμηση αλλιώς είναι πιθανό «να αναγκαστεί να διακόψει τις μελλοντικές πληρωμές προς την Ελλάδα». Βέβαια οι κύριοι της βρετανικής εφημερίδας ξεχνούν να πουν πόσες πληρωμές υπολείπονται και αν ήδη το ΔΝΤ έχει πάψει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του για πληρωμές προς την Αθήνα.
fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ