2014-02-25 00:23:06
Φωτογραφία για Ινομυώματα. Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν, πότε πρέπει να αφαιρεθούν;
Τα ινομυώματα όπως λέγονται επιστημονικά τα σφαιρίδια που αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες και ινώδη ιστό είναι καλοήθη ογκίδια,  που αναπτύσσονται στη μήτρα χωρίς να γνωρίζει κανείς γιατί ακριβώς  και είναι ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα. Εμφανίζονται  στην μήτρα της γυναίκας και την ταλαιπωρούν με έντονους πόνους, ανωμαλίες στην περίοδο αλλά και πρήξιμο στα πόδια, γεννώντας, παράλληλα, μεγάλη ανησυχία κι απορίες.

Ποιες γυναίκες  'κινδυνεύουν' περισσότερο;

Μία γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει ινομυώματα, αν:

•Δεν έχει τεκνοποιήσει

•Έχει συγγενή πρώτου Βαθμού που εμφάνισε ινομυώματα

Τι συμβαίνει;

Το γιατί μια γυναίκα αναπτύσσει ινομυώματα δεν είναι επακριβώς γνωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα και ότι αυτοί οι κα­λοήθεις όγκοι μπορεί να εξαφανιστούν ή να μικρύνουν σε μεγάλο βαθμό όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση.


Τα συμπτώματα

Πολλές φορές τα ινομυώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν όμως, αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος των ινομυωμάτων. Ένας ευμεγέθης όγκος μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικός, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εντοπίζεται, ενώ ένα ινομύωμα πολύ μικρότερων διαστάσεων που εντοπίζεται στο ενδομήτριο πιθανόν να προκαλεί έντονο σύμπτωμα όπως μια μεγάλη αιμορραγία.

Στα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

•Διόγκωση της κοιλίας, ιδίως αν οι όγκοι είναι ευμεγέθης

•Έντονη αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία

•Δυσπαρεύνια (πόνο κατά τη συνουσία) ή δυσμηνόρροια

•Αιμορραγία από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση

•Αναιμία, λόγω της μεγάλης κολπικής αιμορραγίας

•Συχνοουρία, λόγω της πίεσης της ουροδόχου κύστης από τη διογκωμένη μήτρα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια ου­ρολοιμώξεων

•Δυσκοιλιότητα, λόγω πίεσης του εντερικού σωλήνα

*Στειρότητα, λόγω πιθανής απόφραξης των σαλπίγγων

Αυτόματη διακοπή της κύησης (αποβολή), σε περίπτωση που τα ινομυώματα είναι στο εσωτερικό της μήτρας

Πως αντιμετωπίζονται;

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπι­σης των ινομυωμάτων, ανάλογα με το που βρίσκονται, το μέγεθος και την κλινική συμπτωματολογία τους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

Η παρακολούθηση

Αν τα ινομυώματα είναι μικρά, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα  και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, ο για­τρός πιθανότατα θα συστήσει τη στενή παρακολούθηση μέ­χρι την εμμηνόπαυση, οπότε και αναμένεται να μικρύνουν ή ακόμη και να εξαφανιστούν. Αν όμως υπάρχουν προβλήματα  τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό  προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ή να προτείνει μια άλλη εναλλα­κτική λύση.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός θα συστήσει φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Έτσι, τα ινομυώματα συρρικνώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά  θα επανεμφανιστούν όταν διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή. Όμως η ελάττωση του μεγέθους τους κάνει πιο εύκολη τη χει­ρουργική αφαιρεσή  τους. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να λη- φθούν έως και για έξι μήνες.

Χειρουργικές μέθοδοι

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική αφαίρεση των ινομυωμάτων με τη Βοήθεια Laser, η αφαίρεση των όγκων μέσω ανοιχτής επέμβασης  ή η αφαίρεσή τους μέσω υστεροσκόπησης καθώς και η ολική υστερεκτομή.

Η υστερεκτομή συνιστάται όταν οι όγκοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι ή αν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία που δεν σταματά με άλλον τρόπο. Πρόκειται για τον μόνο τρόπο πλήρους και μόνιμης α­παλλαγής από τα ινομυώματα, αλλά προκαλεί στειρότητα.
boro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ