2014-02-25 19:45:06
Φωτογραφία για Ομήρου: Eκ των ων ουκ άνευ το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη λύση
Την πρόταξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό κεφαλαιώδους σημασίας θεμάτων, που συνιστούν και την καλούμενη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, ζητεί το ΚΣ ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μετά από συνάντηση που είχε στα προσωρινά γραφεία του Δήμου της κατεχόμενης Μόρφου, στη Λευκωσία, με τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα και το Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχουν τα ερωτήματα, μετά τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, εάν θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, εάν θα απομακρυνθούν οι έποικοι, θα εφαρμοσθούν οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αν θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες κάτω από συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

"Θα έλεγα, λοιπόν", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "ότι υπάρχει ο τρόπος όλα αυτά να διακριβωθούν μέσα από την πρόταξη στις συνομιλίες αυτών των κεφαλαιώδους σημασίας θεμάτων που συνιστούν και την καλούμενη διεθνή πτυχή του κυπριακού προβλήματος".


Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει πρόθεση συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά τις πρώτες επαφές μεταξύ των Διαπραγματευτών των δύο Κοινοτήτων, ο κ. Ομήρου είπε ότι αναμένουν ενημέρωση.

"Βλέπω, για παράδειγμα", πρόσθεσε, "σήμερα να δημοσιεύεται η πληροφορία ότι ο κ. Οζερσάι, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εισηγήθηκε ή απαίτησε όπως η διζωνικότητα της λύσης πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

"Είναι αυτό αποδεκτό;" ερώτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας πως για αυτό και έχουν πει "ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα περίγραμμα βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού ή ένα περίγραμμα λύσης του κυπριακού προβλήματος, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα όρια ασφάλειας, δηλαδή, προκειμένου η λύση να διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού".

"Για εμάς", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μιαν οποιαδήποτε  λύση του κυπριακού προβλήματος".

"Μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο", είπε ο κ. Ομήρου, "είναι φανερό ότι οδηγούν σε μόνιμη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού".

Σήμερα, είπε ο κ. Πίττας, "είχαμε την ξεχωριστή τιμή, ως Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου, να υποδεχθούμε εδώ, στο προσωρινό σπίτι του Δήμου Μόρφου, στη φιλόξενη πόλη της Λευκωσίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον κ. Γιαννάκη Ομήρου".

"Η συνάντηση αυτή", όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μόρφου, "είχε ζητηθεί από τον ίδιο τον κ. Πρόεδρο και αυτό είναι για εμάς μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη τιμή, το ότι ήρθε εδώ για να μας δει, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε μαζί του τη φάση που περνά σήμερα το εθνικό μας θέμα, μια φάση, που είναι για εμάς τους πρόσφυγες, ιδιαίτερη και την οποία αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αλλά και με ιδιαίτερη ευαισθησία, διότι οι στιγμές είναι δύσκολες".

"Είχαμε την ευκαιρία", συνέχισε ο κ. Πίττας, "να ακούσουμε τον κ. Πρόεδρο για τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του και είχαμε, συνάμα, την ευκαιρία εμείς, ως πρόσφυγες, να εκφράσουμε τις απόψεις μας και τις διεκδικήσει μας για την επιστροφή στην κατεχόμενη γης μας, τη Μόρφου, αλλά και σε κάθε γωνιά της κατεχόμενής μας πατρίδας".

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που είχε σήμερα να συναντηθεί εκεί, "στην προσωρινή έδρα του Δήμου Μόρφου" για να ανταλλάξει απόψεις μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου.

Πρώτα, δήλωσε ο κ. Ομήρου, "θέλω να πω ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται και για κατάθεση της βαθειάς μας εκτίμησης για τις πρωτοβουλίες, τις ενέργειες και δραστηριότητες που αναλαμβάνει ο Δήμος Μόρφου όλα αυτά τα έτη, για να προβάλει το Κυπριακό στην Κύπρο αλλά και όλως ιδιαιτέρως στο εξωτερικό, ως ένα θέμα εισβολής, κατοχής, απελευθέρωσης και ως ένα πρόβλημα καταπάτησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, με πρωτοβουλίες που αφορούν την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαίων μας μνημείων, των θρησκευτικών χώρων λατρείας και των προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκία για τουρκοποίηση των κατεχόμενων μας εδαφών".

Επίσης, συνέχισε ο κ. Ομήρου, "μοιράστηκα με τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος".

"Δεν υπάρχει αμφιβολία", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "ότι ευρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος όλοι οι κατεχόμενοι Δήμοι, ο προσφυγικός μας κόσμος και ολόκληρος ο κυπριακός λαός και αυτή είναι η ενότητα η οποία πρέπει να θεμελιώνεται", είπε.

"Αυτό δεν σημαίνει και δεν πρέπει να σημαίνει", πρόσθεσε, "απόκρυψη και διαφορετικών απόψεων, που υπάρχουν σε ό,τι αφορά χειρισμούς του εθνικού μας θέματος και είναι πολύ καλά γνωστό ότι, σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, ως ΕΔΕΚ, έχουμε σοβαρές διαφωνίες και έντονες ανησυχίες, τις οποίες εξέφρασα με ειλικρίνεια, κατά τη συνάντησή μας με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου".

"Σε ό,τι αφορά τις βασικές κεφαλαιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως την αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση εποίκων, επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους, κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960", είπε ο κ. Ομήρου, "επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι, κάτω από την αναφορά σε απαράδεκτο στάτους κβο, όλες αυτές οι πτυχές καλύπτονται, θα πρέπει να δοθούν οδηγίες στον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή να προτάξει στις συνομιλίες αυτά τα ζητήματα, για να διαπιστωθούν, πράγματι, οι τουρκικές προθέσεις".

Πράγματι, είπε ο κ. Ομήρου, "η τουρκοκυπριακή ηγεσία και κυρίως η Τουρκία -διότι αυτή θα αποφασίσει για όλα- είναι διατεθειμένη να δεχθεί ότι, ως θέμα αρχής, ότι θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, θα απομακρυνθούν οι έποικοι, θα εφαρμοσθούν οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες κάτω από συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια και στις περιουσίες τους".

"Θα έλεγα, λοιπόν", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "ότι υπάρχει ο τρόπος όλα αυτά να διακριβωθούν μέσα από την πρόταξη στις συνομιλίες αυτών των κεφαλαιώδους σημασίας θεμάτων που συνιστούν και την καλούμενη διεθνή πτυχή του κυπριακού προβλήματος".
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ