2014-02-26 01:08:11
Φωτογραφία για Γαλλία: Οινοποιός στη φυλακή για το όχι στα φυτοφάρμακα
Εξάμηνη ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ αντιμετωπίζει γάλλος οινοπαραγωγός, επειδή αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα στα αμπέλια του.

Ο Emmanuel Giboulot εμφανίστηκε χθες ενώπιον δικαστή στην πόλη Dijon, αφού αψήφησε την επίσημη εντολή να “θεραπεύσει” τον αμπελώνα του, από ένα έντομο ύποπτο για τη μετάδοση καταστροφικών ασθενειών στα σταφύλια, χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα.

Ένα είδος ακρίδας, το Scaphoideus titanus, πιστεύεται πως είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση της νόσου flavescence dorée που πλήττει τα αμπέλια, η οποία έχει θίξει καλλιέργειες στην περιοχή Côte-d’ Or της Βουργουνδίας, όπου παράγονται οι ποικιλίες κρασιών Côte de Beaune και Hautes Côtes de Nuits.

Ο πενηνταενάχρονος Giboulot αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς, όπως υποστηρίζει, το φυτοφάρμακο είναι αναποτελεσματικό και επιζήμιο για έντομα επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και επιμένει ότι η ασθένεια μπορεί να καταπολεμηθεί με πιο φυσικό τρόπο.


“Δεν σκοτώνει μόνο το έντομο, αλλά και άλλα είδη πανίδας που είναι απαραίτητα για τη φυσική ισορροπία σε έναν αμπελώνα”, είπε συγκεκριμένα στο Le Monde.

Από την πλευρά τους, οι αρχές ισχυρίζονται ότι η προληπτική αγωγή με φυτοφάρμακα είναι αναγκαία, καθώς η εν λόγω ασθένεια, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, απειλεί περισσότερο από το ήμισυ των αμπελώνων της Βουργουνδίας.

“Δεν είμαι ανεύθυνος και δεν προσπαθώ να είμαι ριζοσπαστικός. Απλά δεν πιστεύω ότι η συστηματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς τα συμπτώματα της νόσου, είναι η λύση. Θέλω να δείξουμε στους συναδέλφους ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ότι πρέπει να σκεφτούμε τη δική μας υγεία, όπως και των πελατών μας”, διαφωνεί ξεκάθαρα ο Giboulot με τις μεθόδους του υπουργείου και καταλήγει: “Ο πατέρας μου άρχισε να ασχολείται με τη βιολογική γεωργία στη δεκαετία του 1970, και σήμερα είμαστε μια επιχείρηση πλήρως βιολογική και βιοδυναμική”.

Ο οινοποιός χρησιμοποιεί “βιοδυναμικές» μεθόδους, για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποδειχθεί τι ακριβώς επίδραση έχουν στην υγεία των αμπελιών και των ανθρώπων. Πιστεύεται πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 450 βιοδυναμικοί παραγωγοί κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
econews Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ